Debora kiittää Lahtea rohkeudesta

16.02.2017

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla toimiva suomalainen perheyritys Debora laajensi pari vuotta sitten toimintaansa Lahteen. 13 työntekijää työllistävän yrityksen toimitusjohtaja Elisabeth Ritola kiittää kaupunkia rohkeudesta ja sanoo kotihoidon uuden toimintamallin saaneen asiakkailta positiivista palautetta.

Aloitusvaihe oli iso oppimisprosessi meille kaikille, koska testaamme täällä uudenlaista itseohjautuvaa toimintamallia, Deboran toimitusjohtaja Elisabeth Ritola kertoo.


Lahti ulkoisti vuoden 2015 alussa yhden kahdeksasta kotihoidon alueestaan. Yksityisten toimijoiden hoidettavaksi päätyi Launeen alue, jossa kotihoidon piirissä on hieman alle 200 asiakasta. Kilpailutuksen jälkeen alue annettiin kahden toimijan hoidettavaksi. Toinen niistä, suomalainen perheyritys Debora, avasi pikavauhdilla toimipisteen Launeen eteläiselle lähiklinikalle.
- Kun kaupungin organisaatio muutti pois, me tulimme heti seuraavana päivänä tilalle. Aloitusvaihe oli iso oppimisprosessi meille kaikille, koska testaamme täällä uudenlaista itseohjautuvaa toimintamallia, Deboran toimitusjohtaja Elisabeth Ritola kertoo.

Deboran henkilöstö toimii itseohjautuvana tiiminä, jossa kaikkien työpanos on yhtä tärkeä. Työajat ovat joustavia ja henkilöstö suunnittelee ja aikatauluttaa itsenäisesti asiakaskäyntinsä.

Apua rekrytointiin

LADEC tarjoaa Lahden seudulle sijoittuville uusille yrityksille räätälöityä Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluita. Elisabeth Ritola kertoo Deboran saaneen LADECilta tärkeää apua sijoittumisen alkumetreillä.
- Teimme muun muassa ensimmäiset rekrytoinnit Lahden Tiedepuiston tiloista käsin ennen kuin saimme nykyiset toimitilat käyttöömme. Saimme LADECilta henkilökohtaisen yritysneuvojan, joka on pitänyt meihin yhteyttä säännöllisesti pitkin matkaa. LADECilta saamamme apu on ollut muuhun maahan verrattuna poikkeuksellista, Ritola sanoo.

Uraa uurtava toimintamalli

Vuonna 1999 perustetulla Deboralla on tällä hetkellä 13 toimipistettä eri puolilla Suomea ja toimintaa yli 60 kunnan alueella.
- Lahden uraa uurtavan avauksen myötä muutkin kunnat ovat ruvenneet harkitsemaan vastaavaa toimintamallia. Kotihoidon palveluiden ulkoistaminen on osoittautunut toimivaksi ja kustannustehokkaaksi ratkaisuksi. Launeen ulkoistusta on seurattu tiiviisti paitsi kaupungin, myös Lappeenrannan yliopiston tutkimusryhmän toimesta.
Ritolan mukaan asiakastyytyväisyys sekä palvelun vaikuttavuus ovat parantuneet ja kaupungin asettamat tuottavuussäästöt on saavutettu. Lisäksi Lahden palvelutiimissä myös hoitohenkilöstön työtyytyväisyys on hyvällä tasolla.
- Tässä tapauksessa kaikki ovat voittaneet, Ritola kertoo, ja arvioi, että sote-uudistuksen lähestyessä Lahden esimerkkiä voitaisiin hyödyntää laajemminkin.

Teksti: Taru Schroderus | Kuvat: Petri Koivisto

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tutustu Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluun! Valjastamme yrityksellenne asiantuntijatiimin, joka vastaa käytännön asioiden sujumisesta. Palvelu on ilmaista eikä sido yritystänne mihinkään.www.lahtibusinessregion.fi/all-inclusive

Tutustu yritykseen:  www.debora.fi/