Lahtelaisinnovaatio Ecowec kehittää jätevedestä lämpöä

14.10.2019

Voisiko jätevedestä ja prosessinesteistä saada lämmön talteen ja hyötykäyttöön luotettavasti ja ilman jatkuvaa laitteen puhdistusta? Sehän voisi olla kiinteistöjen ja teollisuuden energiankulutusta ja kasvihuonepäästöjä merkittävästi vähentävä innovaatio, jollaista kukaan ei vielä markkinoilla tarjoa.

Tällaisista pohdinnoista lähti muutamia vuosia sitten kehittymään cleantech-alan tuoteinnovaatio nimeltä Ecowec. Kyseessä on kiinteistöille ja teollisuuteen kehitetty hybridivaihdin, jossa lahtelaisyritys Ecopal Oy näkee vahvaa potentiaalia myös kansainvälisillä markkinoilla.

Ecowec-hybridivaihtimen avulla kiinteistöjen jätevedestä saadaan lämpö talteen ilman wc-vesien ja pesuvesien erottelua tai kiintoainesten suodatusta. Näin kiinteistöjen lämmön talteenotto ja energiatehokkuus parantuvat oleellisesti.

– Olemme kehittäneet muun muassa Lahden Seurahuoneelle modernin lämmön talteenottojärjestelmän hotellin jätevedelle. Ilman LADECin kohtauttamisapua tämä ei olisi onnistunut. Lahdessa myös Saksalan ja Kivimaan uimahallit ovat jo ottaneet Ecowec-ratkaisun käyttöönsä, kertoo myyntijohtaja Jouni Helppolainen Ecopalilta.

 

"Ympäristöosaaminen on mielestäni hyvin valittu painopiste kaupungille, koska energiatehokkuutta kehittävien ratkaisujen maailman markkinat ovat jo useita satoja miljardeja euroja. Lahdessa on optimaalinen toimintaympäristö alan kunnianhimoiselle toimijalle."

 

Lahden Seudun Kehitys LADECin avulla startup-innovaatio sai huippuarvokkaan ja vakuuttavan referenssin, joka on helpottanut sen myyntityötä. LADEC oli vahvasti myötävaikuttamassa myös yrityksen perustamiseen vuonna 2014. Tärkein syy yrityksen sijoittumiselle Lahteen oli kaupungin silloinen ympäristöliiketoimintaa tukeva cleantech-strategia, joka näkyy myös alueen kasvu- ja työllisyysstrategiassa.

– Ympäristöosaaminen on mielestäni hyvin valittu painopiste kaupungille, koska energiatehokkuutta kehittävien ratkaisujen maailman markkinat ovat jo useita satoja miljardeja euroja. Lahdessa on optimaalinen toimintaympäristö alan kunnianhimoiselle toimijalle.

 

www.ecopal.fi

 

Teksti: Terhi Kangas | Kuvituskuva: Ecopalin kuva-arkisto, mukkaus valokuvaaja Sebastian Ratu

 

Lue myös

Lahden seudun vesistöissä bisnespotentiaalia - vedestä liiketoimintaa tekevälle yritykselle alue on globaalistikin tarkasteltuna ainutlaatuinen ykköspaikka.

 

Kiinnostuitko? Jos haluat lisätietoja Lahden seudusta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista yrityksellenne, tutustu Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluun! Voit kääntyä puoleemme missä asiassa tahansa! Palvelu on ilmaista eikä sido yritystänne mihinkään.
Valjastamme yrityksellenne asiantuntijatiimin, joka vastaa kysymyksiinne, tekee haluamanne selvitykset sekä sijoittumistilanteessa huolehtii käytännön asioiden sujumisesta.

 

Jos Lahden seudun kiertotalouteen liittyvät asiat kiinnostavat, voit olla yhteydessä myös Lahden Seudun Kehitys LADECin kiertotalousasiantuntijoihin!

 

Tutustu muihin kiinnostaviin yritystarinoihin täällä!

 

Show Buttons
Hide Buttons