Hollolan Matkakeitaan yrittäjäpariskunta: Lahden eteläinen kehätie lisää asiakasvirtaa

05.02.2019

Viime kesänä avattu Hollolan Matkakeidas on nimensä veroinen paratiisi etenkin raskaan kaluston kuljettajille. Sauna, keittiö ja oleskelutilat houkuttelevat pihan täyteen rekkoja ilta toisensa jälkeen. Rajakon yrittäjäpariskunta uskoo VT 12:n Lahden eteläisen kehätien vilkastuttavan ja monipuolistavan asiakasvirtaa entisestään.

 

Yrittäjyys kulkee Rajakon suvussa verissä. Aarton eno puolisoineen perusti Kausalan Matkakeitaan vuonna 1989. Aarto ja hänen serkkunsa Eero viettivät huoltoasemalla käytännössä koko nuoruutensa.

Aarto opiskeli rakennusalaa ja työskenteli vuosia rakennushommissa, myyntitehtävissä rautakaupassa ja viimeksi Cramolla. Vuonna 2012 palasi takaisin suvun leipiin ja ryhtyi Kausalan Matkakeitaan liikenneasemapäälliköksi. Vuotta myöhemmin avautui Eero ja Hanna Asikaisen vetämä Vierumäen Matkakeidas, jonka rakennuttamisessa Aartokin oli tiiviisti mukana.

Kun Hollolan Matkakeitaan suunnittelu alkoi, oli alusta asti selvää, että parturi-kampaamoyrittäjänä vuodesta 2002 työskennellyt Satu ryhtyy Aarton kanssa liikenneaseman vetäjäksi.

Rajakot kertovat Matkakeitaan suunnittelun, rakentamisen ja niihin liittyvän viranomaisyhteistyön Hollolan kunnan kanssa olleen kaikin puolin sujuvaa. Liikenneaseman ovet avautuivat 4.6.2018.

Työnjakomme on selkeä. Minä huolehdin keittiön ja salin lukuisista työtehtävistä. Aarto hoitaa kaiken muun, Satu Rajakko kertoo.

”Kaikki muu” tarkoittaa liikenneasemalla mm. pihatöitä, sopimuksia, paperitöitä, laitteiden korjauksia, tavaroiden hyllytyksiä ja jos tarve vaatii – ravintolan apuhommia.

Viime isänpäivänä oli meillä poikkeuksellisen vilkas. Saimme asiakkailta positiivista palautetta siitä, kun Aarto hääri rätti kädessä pyyhkimässä pöytiä. Että yrittäjä itse töissä ja vielä isänpäivänä!, Satu nauraa.

 

Toimiva tiimi

Ihan tavallisena tiistaiaamuna Satu Rajakko on hypännyt kotoaan Iitin kirkonkylältä auton rattiin jo aamu kolmen jälkeen. Yksi työntekijä on sairastunut, joten hän tuuraa keittiössä. Matkakeitaan ovet aukeavat klo 5 ja aamupala on saatava valmiiksi kuudeksi.

Tällaista tämä meidän elämämme on. Toinen lähtee ennen kukonlaulua liikkeelle, toinen huolehtii lapset hoitoon ja tulee parin tunnin päästä perässä. Iltapäivällä tehdään vuoron vaihto, Satu Rajakko naurahtaa.

Tällaista tämä meidän elämämme on. Toinen lähtee ennen kukonlaulua liikkeelle, toinen huolehtii lapset hoitoon ja tulee parin tunnin päästä perässä. Iltapäivällä tehdään vuoron vaihto, Satu Rajakko naurahtaa.

18 vuotta yhtä pitäneet Rajakot viihtyvät silminnähden hyvin yrittäjinä ja toistensa seurassa.

Ilman Satua tästä hommasta ei tulisi mitään. On äärettömän tärkeää, että toinen ymmärtää työn luonteen ja sen, että työ määrittää arkea käytännössä kellon ympäri. Jos tarve vaatii, töihin lähdetään vaikka joulupöydästä, Aarto Rajakko toteaa.

Kun toinen lapsemme syntyi ja hain Sadun ja vauvan sairaalasta, kurvasimme kotimatkalla tukkuun, kun se osui matkan varrelle. Harva nainen olisi ollut sellaisesta mielissään, mutta Sadun mielestä se oli vain kätevää. Meille yrittäjyys on elämäntapa, ei rasite, hän hymyilee.

 

Tyytyväinen henkilöstö

Yrittäjäpariskunnan lisäksi Hollolan Matkakeidas työllistää 30-35 ja kaikki Matkakeitaat yhteensä sesonkiaikana noin 150 työntekijää. Kaupan alasta poiketen Rajakoiden työntekijät saavat tehdä täysiä viikkotunteja.

Meille haki lähes 200 ihmistä töihin. TE-keskuksen ja Koulutuskeskus Salpauksen kanssa yhteistyössä toteutettu rekrykoulutus oli äärettömän hyvä. Sen kautta saimme loistavan ja sitoutuneen työntekijäjoukon, jonka haluamme viihtyvän työssään. Se tarkoittaa riittävästi työtä ja mukavaa työilmapiiriä, Aarto Rajakko toteaa.

Matkakeitaan työntekijät ovat todellisia moniosaajia, sillä he pystyvät työskentelemään liikenneaseman katon alta löytyvissä Hesburgerissa, Kotipizzassa, kaupassa ja buffetravintolan keittiössä. Matkakeitaalle tullaan lähiseutua kauempaakin syömään.

Ruoka on meille ykkösasia. Ammattiautoilijoiden ja lähiseudun asukkaiden toiveesta ravintolassamme on päivän aikana kolme kattausta: aamiais- lounas- ja illallisbuffet, Aarto Rajakko kertoo.

Hyvän ruoan lisäksi ammattiautoilijoita houkuttelevat Matkakeitaalle sauna ja kunnon taukotilat, joissa he saavat viettää maksutta aikaansa. Rekan hytissä vietetyn yön jälkeen kuskit kömpivät heti ovien auettua aamiaiselle ennen kuin jatkavat matkaansa.

Pihamme on käymässä jo nyt ahtaaksi. Lisää parkkipaikkoja pitäisi saada ennen kehätien valmistumista, sillä uskomme sen kasvattavan sekä ammattiautoilijoiden sekä ohikulkumatkalla pysähtyvien asiakkaiden määrää, Rajakot päättävät.

 

Tutustu muihin yritystarinoihin täällä!

Teksti: Taru Schroderus l Kuva: Lomagraphics Oy / Imager Oy