Lahden maine herätti kattohuovan ja purkubitumin kierrätykseen keskittyvän tanskalaisen Tarpaperin kiinnostuksen

05.01.2016

Lahden maine kiertotalouden keskittymänä herätti kattohuovan ja purkubitumin kierrätykseen keskittyvän tanskalaisen Tarpaperin kiinnostuksen. Valmis toimintaympäristö ja positiivinen draivi nopeuttivat liiketoiminnan käynnistämistä, vahvistaa maajohtaja Kati Tuominen.

Tanskalais-suomalaisessa omistuksessa oleva Tarpaper Recycling Finland Oy käynnisti toimintansa reilu vuosi sitten Kujalan jätekeskuksessa, jonne yhtiö rakensi kierrätyslaitoksen purkubitumin ja kattohuopatehtaiden ylijäämämateriaalien jalostamiseksi.

Tarpaperin valmistama uusioraaka-aine, laatuvarmistettu kattohuopamurske, ohjataan asfalttiteollisuudelle, joka käyttää sitä asfalttimassassa korvaamaan osan arvokasta bitumia. Yhtiö on ainoa laatuaan Suomessa.

”Löysimme Lahdesta sopivat kumppanit, jotka olivat kiinnostuneita käynnistämään yhteistyön kanssamme ja sitoutumaan toimintaamme. Myös Lahden kaupungin kanssa löytyi nopeasti yhteinen intressi erilaisten pilottihankkeiden muodossa, mikä on osaltaan auttanut edistämään liiketoimintaamme Suomessa”, Kati Tuominen iloitsee.

Valmis arvoketju

Maajohtaja Tuominen kertoo Tarpaperin tekevän kiinteää yhteistyötä muun muassa Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n, Maansiirto Morri Oy:n ja Lahden Siniset Oy:n kanssa. Kullakin yrityksellä on oma roolinsa yhtiön tarvitseman raaka-aineen keräyksessä ja käsittelyssä.

PHJ:n tarjoama satsaus oli keskeinen heti perustamisvaiheessa, sillä yhtiö vuokrasi Tarpaperille tontin, jolle se myös rakensi hallin vuokrakäyttöön. Tuomisen mukaan Tarpaper käyttää myös lukuisia paikallisia alihankkijoita laitoksen ylläpidossa sekä urakoitsijoita jätteiden lajittelussa ja nostotöissä.

Tulevaisuuteen katsotaan yhdessä, sillä alueella toimivat kiertotalouteen ja tutkimukseen keskittyvät yritykset ovat Tarpaperille tärkeitä tuotekehityskumppaneita.

Kiertotalouden keskeinen idea, jossa tuotteille syntyy lisäarvoa kierrättämällä, toteutuu Lahdessa yritysten välisen yhteistyön ansiosta jo hyvin.

”Lahden seudulle on syntynyt oma paikallinen teollinen symbioosi, jossa materiaali kiertää alueen sisällä aina raaka-aineen hankinnasta jalostukseen ja sen kautta lopputuotteeksi. Saimme arvoketjumme kaikkiin osiin osaavat yhteistyökumppanit”, Tuominen vahvistaa.

Positiivinen draivi jatkuu

Tarpaper on jo nyt vahvistanut paikkansa tärkeänä osana lahtelaista kiertotalouden verkostoa. Yhtiö tarjoaa myös paikallisesti toimiville jätehuoltoyrityksille sopivan kanavan ohjata kattohuopajäte hyötykäyttöön. Myös Lahden kaupungin kanssa käynnistellään uutta päällystystyöhön liittyvää pilottihanketta.

Tarpaper on siirtymässä kasvussaan seuraavaan vaiheeseen. ”Uusia investointeja on tulossa piankin. Kehitämme jatkuvasti laitostoimintoja ja laitoksen murskaimia. Ensi vuodeksi suunnitteilla on uusi murskaininvestointi Kujalaan”, Kati Tuominen kertoo.

Logistiikka näyttelee Tuomisen mukaan merkittävää osaa yhtiön kustannusrakenteessa, joten Lahden keskeisellä sijainnilla ja pääkaupunkiseutua edullisemmalla kustannustasolla on molemmilla tärkeä vaikutus kannattavuuteen.

Liiketoiminnan sujuvuuden kannalta iso merkitys on osaavalla, sitoutuneella ja työpaikkauskollisella henkilökunnalla sekä monipuolisella sidosryhmäverkostolla.

”Lahdesta löytyy hyvää tekemisen meininkiä ja draivia”, Tuominen vahvistaa.

Teksti: Pirjo Kuisma