Lahden Tiedepuiston yritykset matkalla menestykseen

07.06.2017

Lahden Tiedepuistosta Suomen ja maailman markkinoille päättäväisesti askeltavat Ariadna Tech, Tres Hombres Consulting Group Oy, 4IMPROVE ja Lunni Oy antavat vahvan suosituksen koko Lahden seudulle ja sen tarjoamille liiketoimintamahdollisuuksille.

Ainutlaatuisen vedenalaisen navigointimenetelmän kehittäneen Ariadna Tech:in toinen perustaja, Jyrki Salonen, muutti perheineen Tampereelta Lahteen nelisen vuotta sitten. Perheellä ei ollut Lahdessa sukulaisia tai muita kytköksiä, eikä yrityksen kansainvälisille vesille suunnattu liiketoimintakaan edellyttänyt muuttamista.
Muuton syyt olivat Salosen mukaan sellaisia, joita Lahdessa pitkään toimineet yritykset eivät välttämättä edes huomaa.
- Lahdessa ei ole liikenneruuhkia, eikä ilmansaasteita. Työmatkoihin ei mene kaupungin sisällä juuri kymmentä minuuttia kauempaa ja lentokentällekin on vain tunnin ajomatka. Kaikki yrittäjien tarvitsemat neuvonta- ja tukipalvelut sekä kattava alihankkijaverkosto ovat aivan käden ulottuvilla. Myös liikehuoneistojen vuokrat ja asuntojen hinnat ovat verrattain edullisia.
Salosen mukaan perheen ja yrityksen asiat loksahtivat Lahdessa kohdilleen melkein kuin itsestään.
- Löysimme nopeasti meitä miellyttävän kodin, vaimoni sai täältä töitä ja lapselle järjestyi hoitopaikka aivan kotimme läheisyydestä. LADEC oli suurena apuna yrityksen alkutaipaleella ja avusti meitä muun muassa sopivien toimitilojen löytämisessä.

Ariadna Techin kehittämää vedenalaista navigointiteknologiaa on kehitetty viimeiset kaksi vuotta siihen pisteeseen, että sen kanssa tullaan aivan lähiviikkoina markkinoille. Apukäsiäkin on palkattu hiljattain lisää.
Jyrki Salonen arvostaa Lahden ammattikorkeakoulun koulutustarjontaa, josta valmistuu Ariadna Techin tarvitsemia ohjelmistovelhoja ja brändiosaajia.
- Olemme juuri rekrytoimassa uusia työntekijöitä. Mukana on myös LAMK:in kasvatteja, Salonen toteaa.
 
Paras mahdollinen ratkaisu

Pornaisissa asuva Kari-Matti Sahala on yksi Tres Hombres Consulting Group Oy:n (trescon.fi) kolmesta omistajasta. Huhtikuussa Lahteen muuttaneen yrityksen tuotesalkkuun kuuluvat mm. yritysten pakolliset tai lakisääteiset laatu-, työturvallisuus-, kemikaali- ja ympäristösertifikaatit, CE-merkinnät ja auditoinnit.
- Olemme koonneet tuotepalettiimme kaikki pk-yritysten inhottavimmat ja työläimmät asiat. Jos yritys ei halua tehdä niitä itse, se voi ulkoistaa työn meille, Sahala naurahtaa.
Sahalan mukaan yritys syntyi, kun kolme aiemmin itsenäisesti työskennellyttä konsulttia pohti, miten kunkin liiketoiminnasta saisi tehtyä järkevämpää. Hynttyiden yhteen lyöminen on osoittautunut kannattavaksi, sillä töitä on ollut niin paljon, että Sahala ehtii asiakkailtaan toimistolle vain pari kertaa viikossa.
- Toimiston sijoittaminen Lahteen oli paras mahdollinen ratkaisu. Olin työskennellyt aiemmin Lahden seudulla muutamissa klusteriprojekteissa, joten tunsin Tiedepuiston kiinteistön ja ison joukon täällä työskenteleviä ihmisiä. Koska meillä on Lahdessa olemassa olevaa sekä potentiaalista asiakaskuntaa, tänne oli loogista sijoittua.
Sahalan mukaan uusi yritys otettiin Tiedepuistoon avosylin vastaan. LADECin uusille, Lahden seudulle sijoittuneille yrityksille järjestämällä kaupunkikierroksella, Chicago Tourilla, hänen kontaktiverkostonsa laajeni entisestään.
 

Asiakkaiden lähelle


- Chicago Tour oli hauska! Siellä mekin tapasimme ensimmäisen kerran, 4IMPROVEn Harri Helander hymyilee.
Ei ihme, että miehillä synkkaa, sillä kyllä konsultti toisen tunnistaa. Helanderin Suomessa johtama tanskalainen 4IMPROVE konsultoi yrityksiä tuotannon ja liiketoimintaprosessien kehittämisessä. Päijäthämäläisistä yrityksistä asiakaslistalla komeilevat mm. Peikko, Viking Malt, Hartwall, Metso, Koskisen ja UPM.
Helsinkiläiselle Helanderille tanskalais-suomalaisen yrityksen toimiston sijoittuminen Lahteen oli luontevaa, koska seudulla on paljon olemassa olevaa asiakaskuntaa. Lahteen sijoittumisen puolesta puhui myös se, että yrityksen Tanskan toimisto sijaitsee kutakuinkin Lahden kokoisessa kaupungissa, Århusissa.
- Lahti on äärimmäisen elinvoimainen ja kehittyvä ympäristö. Vireä ja vehreä kaupunki, jossa yrittäjiin suhtaudutaan erittäin positiivisesti, Helander hehkuttaa.
Hän sanoo, että Tiedepuisto oli 4IMPROVEn Lahteen sijoittumisen kannalta ykkösvaihtoehto ja toisten samankaltaisten kasvuyritysten joukkoon oli helppo liittyä. Tiedepuistosta löytyvät kaikki yrityksen tarvitsemat tilat ja palvelut, ja sinne on helppo tulla mistä ilmansuunnasta tahansa.
- Suunnittelen juuri asiakastilaisuuden järjestämistä täällä Tiedepuistossa. Edellisen pidimme Sibeliustalolla ja pyysin sinne yhdeksi puhujaksi HJK:n markkinointijohtajan. Kun en varsinaisesti ole jalkapallomiehiä, en tiennytkään, millaiseen muurahaispesään onnistuin sohaisemaan, Helander nauraa.

Mainio kokonaisuus

Tiedepuistosta löytyvät myös vuonna 2011 perustetun Lunni Oy:n tilat. Yrityksen tarina on saanut vauhtia LADECin Kiihdyttämöstä ja sittemmin mm. Isko Lappalaisen kanssa tehdystä palvelumuotoilusta.
Yritys kehittää myynnin järjestelmiä kasvuhakuisten B2B-yritysten myyntitiimeille, jotka haluavat käyttöönsä modernisti pilvessä ja mobiilissa toimivat myyntijärjestelmät. Tuotekehitystä on tehty suurella sydämellä.
- Nyt, pitkän tuotekehityksen jälkeen, tuomme raikkaan ja käytettävyydeltään huippuluokkaa olevan asiakkuudenhallinnan vaihtoehdon markkinoille, Lunni Oy:n hallituksen puheenjohtaja Markku Räisänen kertoo.

Sopivia toimitiloja etsinyt yritys päätyi Tiedepuistoon paitsi tilojen ja palveluiden, myös tilojen vuokraamisesta vastaavan asiakaspalvelupäällikkö Marian Vainiomäen ansiosta.
- Kaikki me tässä pöydän ympärillä olevat olemme olleet jo vuosikymmeniä työelämässä ja nähneet monenlaisia lasikattoisia toimitiloja- ja taloja. Marianilla oli kuitenkin taito luoda Tiedepuiston tyhjiin huoneisiin sellainen fiilis kuin ne olisivat juuri meitä varten tehty. Ei siihen voinut olla tarttumatta.
Räisänen sanoo, että Lahden Tiedepuisto on mainio kokonaisuus, jonka ympäristö on hoidettu erittäin hyvin.
- Olemme luoneet Tiedepuistoon omannäköisemme ja persoonallisen työskentely-ympäristön, ja kotiutuneet tänne erinomaisesti. Tiedepuistossa tapaa muita yrityksiä ja kaikki palvelut ovat hyvin saatavilla. Tilat skaalautuvat moneen ja niitä saa kasvatettua tarpeiden mukaisesti. Myös kokoustilat ovat helposti saatavilla.
Räisänen sanoo, että parhaimmillaan käytävillä saa jopa vertaistukea ja sparrausta.
- Jos esimerkiksi sattuu osumaan samaan aikaan portaikkoon Rautkiven Jyrkin kanssa (LADECin liiketoiminnankehittäjä), niin viidenteen kerrokseen kapuamisen aikana on todennäköisesti viisastunut monessakin asiassa.
 
Teksti: Taru Schroderus | Kuvat: Tarmo Valmela
.....................................................................................................................................
 
Lahti All Inclusive by LADEC

Lahden seudulla noin 8500 yritystä, ja lisää mahtuu: sopivia tiloja, erinomaisia yhteyksiä ja riittäviä palveluja on tarjolla kaikenkokoisille yrityksille. LADEC vauhdittaa Lahden seudusta kiinnostuneen yrityksen muuttohanketta tarjoamalla All Inclusive -palvelua. Yritykselle kootaan räätälöity palvelupaketti, jolla haetaan sopivin ratkaisu Lahden, Hollolan tai Orimattilan alueelta. Apua annetaan kaavoituksesta rekrytointiin ja yritysverkoston luomiseen. Tutustu palveluun!