Nocart löysi Afrikan tähden

25.08.2017

Keväällä Sambiaan noin kahden sadan miljoonan dollarin sähkölaitossopimuksen tehnyt Nocart ei kersku eikä koreile menestyksellään, vaikka aihettakin jo olisi. Lahden Tiedepuistosta käsin Afrikan markkinoille rynnistänyt yritys sanoo sijainnin ja tilojen vaikuttaneen merkittävästi yrityksen imagoon ja uskottavuuteen.

Nocartin perustajan, omistajan ja toimitusjohtajan Vesa Korhosen jalat ovat tukevasti maan pinnalla. Perheen koti on ja pysyy maaseudun rauhassa, muutaman kymmenen kilometrin päässä Lahdesta, eikä firman osoite muutu Niemenkadun Tiedepuistosta kehä ykkösen sisäpuolelle, vaikka suuri osa yrityksen 26:ta kotimaisesta työntekijästä kulkeekin päivittäin pääkaupunkiseudulta Lahteen.
- Kun asiat ovat lähtökohtaisesti hyvin, ei niitä tarvitse muuttaa. Viime vuodet ovat olleet työelämäni ylivoimaisesti hauskinta ja antoisinta aikaa. Uskon, että kun tuntee intohimoa työtään kohtaan, se tuottaa myös tulosta.

Tuumasta toimeen

Vesa Korhosen intohimo on aina liittynyt uusiin teknologioihin ja niiden kehittämiseen. Ennen oman yrityksen perustamista hän ei ollut kovinkaan kiinnostunut lukujen pyörittelystä, toimitusjohtajan tehtävistä puhuttamakaan.
Nocartin menestystarina sai alkunsa vuonna 2011. ABB:lla ja Schneiderilla teollisuusautomaation parissa työskennelleen Korhosen päässä oli muhinut jo jonkin aikaa ajatus sähköntuotantoratkaisusta, joka palvelisi erityisesti köyhiä Afrikan maita. Hän esitti ajatuksen silloiselle työnantajalleen, joka ilmoitti, ettei sillä ole mahdollisuuksia lähteä edistämään ideaa.
- Tuumasin, että täytyypä sitten tehdä itse. Tuotteistin ideani pienvoimalaitoksesta ja hain tuotekehitykseen tukea ELY-keskukselta, Tekesiltä ja Finnveralta. Hetken aikaa työskentelin yksin, mutta totesin melko pian, että ilman työntekijöitä hommasta ei tule mitään. Niinpä meitä oli melko pian kaksi.
Kun Korhosen perhe muutti nykyiseen kotiinsa, hän ryhtyi etsimään yritykselle sopivia toimitiloja muutaman kymmenen kilometrin etäisyydeltä.
- Helsingissä asuneena ja Espoossa työskennelleenä tiesin, että ainakaan siihen suuntaan en halua mennä. Soitin Tiedepuistoon Ekholmin Esalle, joka ohjasi minut Risto Maunon puheille. Hän oli todella avulias ja järjesti kahden miehen firmallemme nopeasti sopivat tilat. Kotioveltamme ajaa tänne Niemenkadulle noin puolessa tunnissa, Korhonen kertoo.

Uskottavuus ennen kaikkea

Varsinkin yrityksen alkuvaiheissa Vesa Korhoselle oli tärkeää, että Nocart toimii uskottavassa ympäristössä.
- Tiedepuiston avulla maalasimme asiakkaillemme illuusiota suuresta yrityksestä, vaikka omat toimitilamme olivat todellisuudessa vain parikymmentä neliötä. Tiedepuiston näyttävä aula ja tyylikkäät neuvottelutilat rakensivat meistä laadukasta mielikuvaa. Kukaan asiakkaistamme ei arvannut, kuinka pienestä lähdimme liikkeelle.
Kasvun myötä Nocart on muuttanut Tiedepuiston sisällä jo muutaman kerran isompiin tiloihin. Tällä hetkellä yrityksen avarat, vajaan 600 neliömetrin tilat löytyvät Tiedepuiston viidennestä kerroksesta.
Vaikka Nocart voisi nykyisin toimia missä tahansa, on Lahdessa Korhosen mukaan edelleen puolensa.
- Lahti on imagollisesti ja sijainniltaan mainio toimintaympäristö. Tiedepuistoon on hyvät kulkuyhteydet eri puolilta Suomea ja täältä saamamme palvelu on ollut niin hyvää, ettei meillä ole syytä lähteä muualle. Ladecin start up-yrittäjien tuki on vieläkin tuoreessa muistissa, vaikka palvelujen hyödyntämisestä onkin jo useampi vuosi aikaa.

Sähköä vaikka lehmän lannasta

Pienestä ponnistaneen Nocartin liiketoiminta on ollut perustamisesta lähtien vahvassa kasvussa. Yritys on moninkertaistanut liikevaihtonsa joka vuosi. Viime vuonna se kipusi jo 12 miljoonaan euroon. Nocartin bisneksen ydin on Vesa Korhosen kehittämä kirkkaankeltainen, metallinen kaappi, "sähkönhallintayksikkö". Nimensä mukaisesti sillä voi hallita sähköä, sillä laite mahdollistaa ja varmistaa tasaisen, katkeamattoman sähkönsaannin oloissa, joissa sähköt katkeilevat jatkuvasti – tai sähköverkkoa ei ole ollenkaan.
Korhosen oli alun perin tarkoitus myydä vain sähkönhallintajärjestelmää. Kun ensimmäinen afrikkalainen asiakas kysyi, saako Nocartilta koko voimalan, mies nyökkäsi hetkeäkään empimättä.
- Sillä hetkellä minulla ei tosin ollut hajuakaan, kuka voimalaitoksen valmistaisi. Kotona ryhdyin kiivaasti kartoittamaan alihankkijoita. Niistä muutama löytyi Lahden seudulta ja loput muualta Etelä-Suomesta, hän kertoo.
Tarvittaessa Nocartin voimala jalostaa bioenergian sähköksi. Energianlähteiksi kelpaavat aurinko, tuuli, vesi, puumassa tai vaikkapa lehmän lanta. Sähkönhallintayksikön koko voi vaihdella kohteesta riippuen yhdestä keskikokoisesta jääkaapista kahteen Lahden suurhallin kokoiseen jättivoimalaitokseen.
- Sambian sopimus tarkoittaa jättimäistä, yli 100 megawatin aurinko-hybridi-voimalaitoskokonaisuuden rakentamista keskelle ei-mitään. Laitos tulee alueelle perustettavan sokeriruokoplantaasin ja sokeriruokojalostamon tarpeisiin. Tulevaisuudessa ne tarjoavat työtä tuhansille ihmisille. Aivan ensiksi tarvitaan kuitenkin sähköä, Korhonen kertoo.

Poikkeus sääntöjen joukossa

Suomalainen yritys, jonka päämarkkina-alue on Afrikassa, kuulostaa kotimaisittain harvinaiselta. Sitä se vielä onkin, sillä Nocart on yksi harvoista pohjoismaisista toimijoista, joka on pystynyt luomaan laajan kumppaniverkoston useisiin Afrikan maihin.
- Puolet yrityksemme 46 työntekijästä työskentelee Afrikassa. Vaikka sikäläiset työntekijämme ovat erittäin päteviä ja osaavia, niin kulttuuriin kuuluu, että sopimusneuvotteluihin on aina saatava johtaja pöydän toiselle puolelle, helmi-maaliskuussa kolmisen viikkoa Afrikassa viettänyt Korhonen naurahtaa.
Nocart on rekrytoinut maltillisesti uutta henkilökuntaa, eikä Korhonen usko yrityksensä kasvavan koskaan tuhansien henkilöiden työllistäjäksi.
- Mutta toisaalta, ei kai sitä koskaan pidä sanoa ei koskaan. Olen tähänkin mennessä joutunut pyörtämään puheeni jo monta kertaa. Viime aikoina olemme vahvistaneet yrityksen ”sulkahattuosastoa” palkkaamalla strategiajohtajan ja myyntijohtajan. Vaikka Afrikan maaseudun sähköistämisessä riittääkin sarkaa, ovat Sambian kaltaiset jättikaupat harvinaista herkkua. Pohdimme johtoportaassa keinoja ns. peruskaupan vahvistamiseksi.
Eräs Korhosen tuntema talousalan asiantuntija sanoi tälle, että vain harva nollasta 20 miljoonan liikevaihtoon yrityksensä kasvattanut johtaja on mukana viemässä yritystään kohti 200 miljoonan liikevaihtoa. Hän kuitenkin arveli Korhosen tekevän poikkeuksen.
- Mutta on tässä toki koeteltu perheen voimavaroja. Eräs tuttu ”elämäntapayrittäjä” onnitteli minua Sambian jättikaupan jälkeen ja kysyi heti perään, että onko perhe vielä kasassa. Kun vastasin, että on, hän jatkoi, että ”sitten tuo on vielä kovempi temppu”, Korhonen naurahtaa.

Teksti: Taru Schroderus | Kuva: Lahden kaupunki

...............................................................................................

Tutustu Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluun! Valjastamme yrityksellenne asiantuntijatiimin, joka vastaa käytännön asioiden sujumisesta. Palvelu on ilmaista eikä sido yritystänne mihinkään. www.lahtibusinessregion.fi/all-inclusive