Artikkelit

 

Moottoripyörämuseolla haettiin vauhtia vihreästä liikenteestä

16.06.2022

Ensimmäistä kertaa järjestetty sähköisen liikenteen tapahtuma kokosi Suomen Moottoripyörämuseolle mittavan puhujien ja näytteilleasettajien joukon. Aurinkoinen päivä sai osallistujilta hyvää palautetta.
 

Lahden seudun sähköisen liikenteen klusteri Lahti GEM toimii liikenteen vihreän siirtymän etujoukoissa. Klusterissa on mukana useita Lahden seudun yrityksiä ja julkisia toimijoita, LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu ja Koulutuskeskus Salpaus sekä Lahden kaupunki, jotka ovat tiiviisti mukana liikenteen sähköistymisen globaalissa murroksessa. Klusterin toimijoiden yhteisenä tavoitteena on kehittää uusia tuotteita ja palveluita, tutkimuksen, koulutuksen ja yritysten välisellä yhteistyöllä. Klusteritoiminnassa edistetään monin tavoin liikenteen sähköistymistä vihreän siirtymän tavoitteiden mukaisesti.

 

"Meidän on kehitettävä nopealla aikataululla ratkaisuja, jotka tukevat liikenteen vihreää siirtymää ja sähköistymistä kestävällä tavalla."
Perttu Ryynänen, LSK Group

 

Ensimmäinen yritys- ja kuluttaja-asiakkaille suunnattu, Vauhtia vihreästä sähköstä – kohti kestävää liikennettä -tapahtuma, järjestettiin toukokuun lopussa Suomen Moottoripyörämuseolla.

Lahti GEMin ja Päijät-Hämeen liiton CANEMURE-hankkeen organisoimassa tapahtumassa kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja muun muassa LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksalta sekä LSK:n toimitusjohtaja Perttu Ryynäseltä, joka korosti, että sähköistä liikenteen mahdollistaminen edellyttää koko energiajärjestelmän kehittämistä.

- Liikenteestä on muodostumassa uusi, merkittävä ja varsin aggressiivinen sähkönkuluttaja. Nykyisellä jakeluinfralla sähköä ei riitä paikallisesti kaikkialle ja kaikille. Isommassa kuvassa kyse on koko energiajärjestelmän tasapainoa ravisuttavasta asiasta. Meidän on kehitettävä nopealla aikataululla ratkaisuja, jotka tukevat liikenteen vihreää siirtymää ja sähköistymistä kestävällä tavalla, Ryynänen totesi.


Kysyntää on, tarjontaa ei

Tapahtumassa oli mukana runsaasti erilaisia energiaratkaisuja tuottavia sekä liikenteen sähköistymistä tukevia yrityksiä. Yksi niistä oli sähköautojen latausasemia valmistavan eChargie, jonka yrittäjä Matti Nieminen kertoi tuotteidensa myynnin olevan tällä hetkellä helppoa.

- Taloyhtiöiden tarpeisiin kehittämämme sähköautojen latausratkaisu on helppo integroida olemassa oleviin lämmitystolppiin. Taloyhtiö voi hankkia latausasemat leasingmaksulla ja käyttäjät maksavat latauksensa omalla luottokortilla. Hankintakynnys on varsin matala, Nieminen hymyilee.

 

"Taloyhtiöiden tarpeisiin kehittämämme sähköautojen latausratkaisu on helppo integroida olemassa oleviin lämmitystolppiin"
Matti Nieminen, eChargie

 

K-Auto esitteli tapahtuma-alueella Volkswagenin uusimpia sähköautomalleja. Automyyjä Esa Lantan mukaan sähköautojen kysyntä on juuri nyt valtavan suurta, mutta autojen toimitusajat ovat harmillisen pitkiä.

- Liikenne sähköistyisi huomattavan nopeasti, jos kaikki sähköauton ostamisesta kiinnostuneet saisivat sellaisen heti. Kun auton tilaa nyt, sen saa noin puolentoista vuoden kuluttua, Lantta kertoi.

Samaa viestiä kertoi myös BMW:n sähköskoottereita myyvän Biketeamin Tommi Turunen.

- Kysyntää on, mutta tarjontaa ei. Sähköskoottereiden toimitusajat venyvät tällä hetkellä noin 17 kuukauteen. Kauppa käy, kunhan skoottereita vain saadaan myyntiin.
 

Oppia tulevaan

Tapahtuman järjestelyistä LADECin puolesta vastannut liiketoimintakehittäjä Tiina Jauhiainen oli tyytyväinen päivän antiin. Hän kiittää tapahtuman mahdollistamisesta Moottoripyörämuseon Riku Routoa, näytteilleasettajia, Päijät-Hämeen liittoa ja Motivaa.

- Kävijöitä olisi toki voinut enemmän, mutta näin kauniina päivänä ihmiset kiiruhtavat herkästi nauttimaan auringosta. Kokonaisuudessaan ensimmäinen sähköisen liikenteen klusterin tapahtuma onnistui kuitenkin hyvin ja siitä kertyi paljon oppia tulevaan. Seuraava klusteritapahtuma järjestetään näillä näkymin jo loppuvuoden aikana, Jauhiainen kertoi.


Teksti: Taru Schroderus | Kuva: Niklas Tikka


-----
Lahti GEMin tilaisuudet ja toimenpiteet toteutetaan osana hanketta: Hiilineutraalin sähköistymisen ekosysteemi (Dnro.8/00.01.05.21/2021), jota rahoittaa Päijät-Hämeen liitto ja Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määräraha (AKKE). Lahti GEM yhteistyöalustaa koordinoi Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.

Lisätietoja klusterista www.lahtigem.fi

Show Buttons
Hide Buttons