Elintarviketeollisuus
Maailman paras pohjavesi, keskeisten raaka-aineiden saatavuus sekä erinomainen logistinen sijainti ovat merkittäviä syitä siihen, että Lahden seudulla on yksi Suomen suurimmista elintarviketeollisuuden keskittymistä. Lahden seudulle on sijoittunut erityisesti vilja jalostavaa yritystoimintaa – juoma- ja leipomoteollisuutta - joka muodostaa yhdessä alueen viljelijöiden kanssa Suomen mittavimman ja monipuolisimman viljaosaamisen keskittymän.
Ruoka ja juoma ovat myös Päijät-Hämeen maakuntastrategian yksi älykkään erikoistumisen kärkiteemoista. Alueen elintarviketeollisuudella ja korkeakouluilla on keskeinen rooli Food Campus Finland - toimenpidekokonaisuudessa, joka on osa ruokaviennin kansallista kasvuohjelmaa.
TUTUSTU BISNESMAHDOLLISUUKSIIN!
Maailman paras vesi
Lahden seudulla myös yrityksillä käytössä maailman paras pohjavesi - suoraan hanasta! Salpausselän harjujen suodattamaa pohjavettä muodostuu 100 000 m3 vuorokaudessa.
Viljaklusteri
Päijät-Hämeessä on Suomen merkittävin viljaosaamisen keskittymä. Kehittyvässä, modernissa Päijät-Hämeen Viljaklusterissa on rakennettu aktiivinen vuorovaikutus alkutuotannon ja valmistavan teollisuuden välille.
Tuoreena perille
Logistinen sijainti on kotimaisen ja kv-jakelun kannalta huippuhyvä: 80% kotimaan markkinoista 1,5 h säteellä, kv-lentokenttä tunnin päässä.
Tuottajat lähellä
Viljantuottajien lisäksi Lahden seudulla on runsaasti marjojen & hedelmien ja vihannesten tuottajia sekä maidon ja lihan tuotantoa.
Yliopistokaupunki
Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT) sekä LAB-ammattikorkeakoulu tukevat tuotekehitys- ja tutkimustyötä, ja yhdessä Koulutuskeskus Salpauksen kouluttavat osaajia yritysten palvelukseen.
Tuotekehitys- ja testausympäristö
Food Pilot Plant -tuotekehitys- ja tutkimusympäristö tukee elintarvikealan yrityksiä uusien kasvipohjaisten tuotteiden kehittämisessä.
Kotimaisen viljan asiantuntija – kuoresta ytimeen
Päijät-Hämeen Viljaklusterissa on edustettuna koko arvoketju viljelijöistä teollisuuteen ja vähittäiskauppaan – isoista pörssiyhtiöistä pienempiin leipomoihin, panimoihin ja perinteikkääseen myllytoimintaan, Hartwallin juomatehtaasta Teerenpeliin ja Sinuhen leipomosta Villähteen leipään ja Vääksyn Myllyyn.
Viljaklusteriyritykset ovat investoineet mittavasti Lahden seudulle. Viking Malt rakensi uuden mallastamon Pippo-Kujalan alueelle vuonna 2023 ja kokonaisinvestointi nousi yli 100 miljoonaan euroon. Fazer laajensi myllytoimintaansa ja palautti ksylitolin tuotannon Suomeen investoimalla 50 miljoonaa euroa uuteen ksylitolitehtaaseen Lahdessa.
Päijät-Hämeen viljaklusterin yritykset elävät jatkuvassa uudistuksessa kuluttajien ruokatottumusten ja muuttuvien trendien mukana. Yritykset ovat olleet myös kiertotalouden edelläkävijöitä; sivuvirroille etsitään jatkuvasti uusia käyttökohteita ja tuotannon sivujakeista luodaan uutta liiketoimintaa. Tutustu Viljaklusterin yrityksiin.

165 M€
investoinnit
3000
työntekijää
600 M€
liikevaihto
1528
tuottajatilaa

Hyviä makuja, uusia tuotteita Lahden seudulta
Kansainvälisesti palkittuja viinejä, siidereitä ja salmiakkia, kahvipaahtimoita, tilaviinejä, pullotettua pohjavettä, luomumakkaroita - esimerkkejä alueen monipuolisesta elintarvikealasta.
Ainutlaatuisen puhtaan pohjaveden ympärille on kehittynyt kansainvälisille markkinoille ponnistavia vesibrändejä ja -pullottamoita. Lahden seudulla on jalostavia elintarvikealan yrityksiä kaikkiaan 82. Näistä leipomoyritysten jälkeen eniten on vihanneksia, marjoja ja hedelmiä jalostavia yrityksiä.
Lahden seudulla on tilaa ja mahdollisuuksia rohkeille ideoille ja uusille yrityksille, jotka arvostavat laatua, osaamista ja puhtaita raaka-aineita!
Tuotekehitys ja tutkimus
Uusia, terveyttä edistäviä sekä vastuullisesti tuotettuja tuotteita kokeillaan ja kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi viljapohjaisten tuotteiden määrä on lisääntynyt ja monipuolistunut vauhdilla. Lahden seudulla on korkeatasoista tutkimusta ja tuotekehitystä muun muassa kauran tuotteistamiseksi ja jalostamiseksi.
LUT-yliopisto sekä LAB-ammattikorkeakoulu tukevat yritysten tuotekehitys- ja tutkimustyötä. Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyönä on kehitetty Food Pilot Plant -tuotekehitys- ja testausympäristö tukee elintarvikealan yrityksiä uusien kasvipohjaisten tuotteiden kehittämisessä. Paikkaa voi hyödyntää etenkin tuotteiden koe-erien valmistukseen, uusien raaka-aineiden testaamiseen, uusien valmistustekniikoiden ja prosessien kokeiluun sekä raaka-aineiden ja tuotteiden analysointiin. Tuotekehitysympäristö on kooltaan 600 neliömetriä, ja se kattaa uuttotilan, pullotus- ja hiilihapotushuoneen, käymis- ja tislaustilan, koeleipomon ja laboratorion.
Myös sivuvirtojen monimuotoiseen hyödyntämiseen tähtäävää tutkimus- ja pilothankkeita toteutetaan yritysten tarpeiden pohjalta.

Makeisvalmistaja Fazer suunnittelee jättimäistä makeistehdasinvestointia Lahteen, mikä on alan suurin investointi vuosiin. Lahden valintaan vaikutti mm. "logistinen sijainti on hyvä asiakkaiden, varastojen ja tärkeiden satamien näkökulmasta".
- Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström | Lue Fazerin tiedote
Katso Päijät-Hämeen Viljaklusterin juoma- ja leipäketjun videot
Tutustu myös Lahden seudun Ruokatarinoihin:
Valmiina palvelemaan yritystänne - Ota yhteyttä!




