Puualan toimijoita etsitään Hersapuun puunjalostamoon
Lahden naapurikuntaan Hollolaan ollaan synnyttämässä mekaanisen puunjalostuksen yhteisöä, jossa eri yritysten liiketoiminnot tukevat toisiaan luoden uudenlaista synergiaa. Toimintakonseptin toivotaan edistävän myös vihreiden arvojen, kiertotalouden sekä vastuullisen yritystoiminnan periaatteita.
Hollolan Herralassa, 15 kilometrin päässä Lahden keskustasta sijaitsee noin kolmen hehtaarin teollisuuskiinteistö, jossa vuodesta 1961 saakka toimi Herralan saha. Sahan toiminta keskeytyi kuitenkin viitisen vuotta sitten tulipalon seurauksena, eikä uutta laitosta enää rakennettu. Nyt tontille etsitään toimijoita, jotka voisivat hyödyntää olemassa olevia rakennuksia ja infraa sekä saada alueen monipuolisesta puunjalostusperinteestä, muista tontin toimijoista sekä seudun oppilaitosten palveluista tukea omalle liiketoiminnalleen.
– Ajatuksena on, että tontille sijoittuisi yksi ankkuritoimija, jonka ympärille rakentuisi erityyppistä, toisiaan tukevaa puunjalostusta, kuvaa kiinteistön omistavan Hersapuun toimitusjohtaja Markku Mäkelä.
Varastotilojen lisäksi alueelle sijoittuvien toimijoiden hyödynnettävissä on 2 MW:n biolämpölaitos, kahdeksan kamarikuivaamoa sekä toimistorakennus, jossa on vuokrattavia työ-, neuvottelu- sekä sosiaalisia tiloja. Tarjolla on myös trukki- ja pyöräkuormaajapalveluita.
Toimintamallin uskotaan pienentävän verkostotoimijoiden liiketoimintariskejä ja tasaavan kausivaihteluita. Yhteistyön avulla yritysten on myös mahdollista tarjota omaa osa-aluettaan kattavampaa kokonaisuutta ja tavoitella laajempaa asiakaskuntaa.
Alueen toimijoiden on mahdollista hakea Maaseudun yritystukea esimerkiksi perustamis- tai kehitysvaiheen kustannuksiin. Investointitukea puolestaan on saatavilla esimerkiksi tuotantotilojen ja koneiden sekä laitteiden hankintaan.
– Tontilla on rakennuslupa lähes 5000 m2:n hallirakennukselle, jonka rakennuttamisesta voimme sovittaessa ottaa vetovastuun. Ympäristölupa mahdollistaa esimerkiksi sahaustoiminnan kahdessa vuorossa klo 6 ja 22 välillä, avaa Hersapuun toimitusjohtaja Markku Mäkelä alueen potentiaalia.
Osaamista ja sijaintietuja
Tontin ja rakennusten lisäksi alueelle sijoittuvien yritysten käytettävissä on Hersapuun henkilökunnan monipuolinen osaaminen aina investoinneista, strategisesta suunnittelusta ja toiminnanohjausjärjestelmistä tuotanto- ja vientiosaamiseen sekä hallinnollisiin palveluihin.
– Meillä on yhteenlaskettuna yli sadan vuoden kokemus mekaanisesta puunjalostuksesta, puunhankinnasta sekä kansainvälisestä myynnistä, Mäkelä toteaa.
Herralan sijainti aivan Lahden ja maan pääväylien läheisyydessä tarjoaa myös logistisia etuja. Raaka-aineen osalta alue on otollinen etenkin kuusta hyödyntävälle toimijalle.
– Tarjolla on runsaasti hyvälaatuista, suuriläpimittaista kuusta ja meillä on edelleen hyvä maine puun ostajana alueen metsänomistajien keskuudessa. Seudun monipuolisen, jo olemassa olevan puunjalostustoiminnan ansiosta läheltä löytyy myös erilaisia toimijoita, joilta on mahdollista hankkia tarvittavaa raaka-ainetta, Mäkelä toteaa.
Työvoiman saatavuus alueella on hyvä, jonka lisäksi LAB-ammattikorkeakoulun tekniikan alan koulutus tarjoaa yrityksiin sekä työharjoittelijoita että vastavalmistuneita puutekniikan insinöörejä. Koululla on myös modernit laboratoriot, jonka palveluita käyttävät jo useat alan kärkitoimijat.
– Herralan kylä mahdollistaa myös asumisen maalaismaisemassa, kuitenkin aivan palveluiden äärellä. Peruskoulun ja päiväkodin lisäksi kylältä löytyy seurojentalo, upea uimaranta ja rautatieasema, josta junamatka Lahden keskustaan taittuu yhdeksässä minuutissa, Mäkelä listaa.
Klusterimallista joukkovoimaa ja tasaisuutta liiketoimintaan
Mekaanisen puunjalostuksen klusteria rakennetaan Herralaan yhteistyössä Lahden seudun kehittämisyhtiö LADECin, Hämeen TE-toimiston ja Koulutuskeskus Salpauksen kanssa. Yhteisöllinen työpaja -konsepti on osa ”Kasvua ja uutta elinvoimaa yhteisöllisyydestä” -aluekehityshanketta, jolla edistetään koko Lahden seudun elinvoimaisuutta ja vetovoimaisuutta.
– Hankkeen tarkoituksena on edistää verkostomaisen yhteistyön kasvua, osaavan työvoiman saantia, korkeakouluyhteistyötä, 2-asteen oppilaitosyhteistyötä, yritysten ja hankkeen sidosryhmien välisen yhteistyön kehittymistä, luettelee kehityspäällikkö Ville Uimonen LADECista.
Toimintamallin uskotaan pienentävän verkostotoimijoiden liiketoimintariskejä ja tasaavan kausivaihteluita. Yhteistyön avulla yritysten on myös mahdollista tarjota omaa osa-aluettaan kattavampaa kokonaisuutta ja tavoitella laajempaa asiakaskuntaa.
Vastaava konsepti on kehitetty jo konepajateollisuuteen ja mekaanisen puunjalostuksen jälkeen ideaa ollaan viemässä muun muassa elintarviketeollisuuden alalle. Hersapuun Mäkelä näkee toimintamallin soveltuvan yhtä lailla alkavalle kuin jo pidempäänkin toimivalle yritykselle.
– Yhteisömalli ruokkii erilaisten alihankinta- ja sopimusvalmistuspalveluiden hyödyntämistä, mutta myös täysin uudenlaisten liiketoimintamallien rakentumista. Perusteollisuuden ja valmistavien yritysten lisäksi meidän alueellamme on potentiaalia myös suunnitteluyrityksille, terminaalitoiminnalle tai biosivuvirtojen hyödyntäjille. Keskusteluja käydään parhaillaan useamman yrityksen kanssa ja sopivien yritysten löydyttyä olemme valmiita etenemään nopeallakin aikataululla.
Hersapuu tarjoaa mm.:
Hersapuun yrittäjien Markun ja Harrin yli 30 vuoden kokemuksen ja osaamisen sahateollisuuden toimintaympäristöstä:
- vientimyynti ja logistiikka
- sahalaitoksen kehittäminen ja investointien suunnittelu
- tuotannon suunnittelu ja ERP – järjestelmät
- tehtaan operoinnin ja henkilöstön hallinta
Hersapuun tontilla on toteuttamismahdollisuus esim. seuraaville liiketoiminnoille:
- pienpuun sahaus
- isojen tukkien tai erikoispuiden sahaus; tontilla 4 x Heinolan 1500 mm tukkivannesahoja vm. 2000
- jatkojalostelinjan toteuttaminen
- suurelementti – tai tilaelementtitehdas
- varastoterminaali
- bioenergiaterminaali
- polttopuuterminaali
Kerromme mielellämme lisää - OTA YHTEYTTÄ!
Markku Mäkelä, toimitusjohtaja, Hersapuu Oy, p. 040 066 5585, markku.makela@hersapuu.fi
Harri Mäkelä, tuotantopäällikkö, Hersapuu Oy, p. 040 0846331, harri.makela@hersapuu.fi
Ville Uimonen, kehityspäällikkö, LADEC, p. 050 574 3222, ville.uimonen@ladec.fi