#LahtiBusinessRegion
fi en language

Hanna Ylä-Monosesta Päijät-Hämeen Vil­jaklusterin uusi puheen­johtaja

Fazer Myllyn johtaja Jarkko Arrajoki luovutti vuoden vaihteessa Viljaklusterin puheen­johtajan kaulimen Villähteen Leivän toimi­tus­johtaja Hanna Ylä-Monoselle. Jo 20 vuotta toimineen, kierto­talouden edellä­kä­vi­jäy­ritysten muodostaman Viljaklusterin vahvuus on kummankin mukaan toimivassa yhteistyössä.

- Puheen­joh­ta­ja­kau­deltani päällimmäisenä jäi mieleen vahva yhdessä tekemisen meininki. Päivitimme Viljaklusterin strategian ja valitsimme uusiksi keihäänkärjiksi tuote­ke­hityksen, osaavan työvoiman turvaamisen koulutuksen keinoin sekä kluste­riy­ritysten välisen yhteistyön tiivistämisen viennin osalta. Myös maailman puhtain pohjavesi otetaan jatkossa entistäkin vahvemmin klusterin teemoihin mukaan, Viljaklusterin puheen­joh­ta­juudesta vuoden 2023 vaihteessa luopunut Jarkko Arrajoki summaa. 

Hän kertoo Viljaklusterin tiivistäneen koulu­tusyhteistyötä muun muassa maakun­nal­lisesti toimivan Koulu­tuskeskus Salpauksen kanssa, joka liittyi hiljattain klusterin toimijaksi. Myös yhteistyö Hämeen ammat­ti­kor­keakoulun, LUT-yliopiston ja LAB ammat­ti­kor­keakoulun kanssa on tiivistynyt entisestään. 

Uusi toimintaympäristö, monipuolinen laitekanta ja LABin asian­tuntijat mahdol­listavat ketterämpiä tuote­ko­keiluja viljaklus­te­riy­ri­tyksille ja muille paikal­lisille toimijoille.  

Erityisen iloinen Arrajoki on LAB-ammat­ti­kor­keakoulun Lahden kampukselle parhaillaan rakenteilla olevasta tuote­ke­hi­tys­la­bo­ra­toriosta, jonka käynnistämisessä Viljaklusteri on vahvasti mukana. 

- Tuote­ke­hi­tys­la­bo­ra­toriossa voidaan testata ja kehittää erilaisia elintar­vikkeita ja niiden tuotan­to­me­netelmiä sekä tutkia ja parantaa tuotteiden ominai­suuksia. Myös pienten koe-erien valmis­taminen kulut­ta­ja­tes­taukseen on mahdollista, hän kertoo. 

Uusi toimintaympäristö, monipuolinen laitekanta ja LABin asian­tuntijat mahdol­listavat ketterämpiä tuote­ko­keiluja viljaklus­te­riy­ri­tyksille ja muille paikal­lisille toimijoille. 

- Viljaklusterin leipä- ja juomaketjun toimijat tarvitsevat paikallisen, joustavan ja monipuolisen kehittämisympäristön. Olemme iloisia, että LAB-ammat­ti­kor­keakoulu otti haasteen vastaan, ja voimme yhteistyössä rakentaa tilat, joissa tehdään tulevaisuuden innovaatioita, Arrajoki toteaa. 

Vienti kasvuun

Jarkko Arrajoen kaksi­vuotisen puheen­joh­ta­jakauden aikana lähes kaikki Viljaklusterin yritykset tekivät mittavia inves­tointeja. Euromääräisesti suurimpia olivat Viking Maltin uusi mallastamo, Fazerin ksyli­to­litehdas sekä Hartwallin ja Lahti Energian yhteinen biokaa­sulaitos. 

"Koulu­tukseen ja tuote­ke­hi­tykseen tehtyjen satsausten myötä sekä kansallisen Ruokakampus-verkoston toimintaan liittyen liittyen Viljaklusterin rooli tulee entisestään kasvamaan myös kansainvälisessä elintar­vi­ke­viennissä." - Hanna Ylä-Mononen

Hanna Ylä-Mononen tarttuu Viljaklusterin puheen­johtajan kaulimeen erittäin mielen­kiin­toisessa vaiheessa. Hän luonnehtii Päijät-Hämettä Suomen vilja- ja juomao­saamisen Piilaaksoksi, jossa on valtakunnan paras leipä- ja juoma­teol­lisuuden asian­tuntemus. 

- Strategian päivittäminen kirkasti tavoitteita ja tekemisen suunta­viivoja. Vaikka koronan kanssa on eletty vaikeita aikoja, yhteisiä asioita on viety sinnikkäästi eteenpäin. Koulu­tukseen ja tuote­ke­hi­tykseen tehtyjen satsausten myötä sekä kansallisen Ruokakampus-verkoston toimintaan liittyen liittyen Viljaklusterin rooli tulee entisestään kasvamaan myös kansainvälisessä elintar­vi­ke­viennissä, Ylä-Mononen kertoo.  

viljaklusteri_arrajoki_ylä-mononen_kaulin20230105_17.jpg

Viljaklusterin sekä siihen kuuluvien yritysten kotimaisen tunnettuuden lisäksi tavoitteena on kasvattaa myös Päijät-Hämeen maakun­nallista tunnettuutta. 

- Toivomme, että maailman parhaasta pohjavedestä ja puhtaista viljaraaka-aineista jalos­tettujen tuotteiden alkuperä tunnistetaan ennen pitkää ympäri maailmaa. Vielä jokunen vuosi sitten tällainen ajatus tuntui kovin mahti­pon­tiselta, mutta enää se ei ole lainkaan epärealistista. Meillä on jo nyt useita tuotteita, jotka tunnetaan laajalti maailmalla, Hanna Ylä-Mononen sanoo. 

Arrajoki ja Ylä-Mononen haluavat yhteisesti kiittää Lahden Seudun Kehitys LADECia sekä liike­toi­min­takehittäjä Jari Eskolaa kaikkien Viljaklusterin yritysten puolesta kluste­ri­toiminnan koolle kutsuvana voimana, koordi­noijana ja primus motorina toimi­misesta. 

 

--------------

 

Hanna Ylä-Mononen
Päijät-Hämeen Viljaklusteri, pj
+358 (0) 44 504 9266, hanna.yla-mononen@villah­teenleipa.fi

Jari Eskola
Liike­toi­min­takehittäjä
+358 40 821 6403, jari.eskola@ladec.fi

 

--------------

Kansallinen Ruokakampus-konsepti

Vuoden 2022 joulukuussa julkaistiin Yhteinen ruokapöytä -keskus­te­lu­foorumin tilaama toimeen­pa­no­suun­nitelma Suomen elintar­vi­ke­viennin kolmin­ker­tais­ta­miseksi. Selvi­tyshenkilönä toiminut entinen ministeri Anne Berner esittää yhtenä toimeen­pa­no­suun­nitelman osa-alueena, että Suomeen perustetaan ns. Ruokakampus-konsepti osaamisen, innovaa­tioiden ja tuote­ke­hityksen lisäämiseksi.  

Ruoka­kam­pus­verkoston veturina toimii Helsingin yliopisto. Päijät-Hämeen Viljaklus­terilla on verkostossa vahva rooli yritys­ve­toisena vilja­tuot­teisiin keskittyvänä osaamis­kes­kuksena. 

Lähde: mmm.fi

 

--------------

Päijät-Hämeen Viljaklusteri -
Suomen mittavin ja monipuolisin viljao­saamisen keskittymä

Leipä- ja juomaketju | 600 m€ liikevaihto | 3000 työpaikkaa | 800 viljelijää | 43 000 ha vilje­lypinta-alaa |  2017–2023 yritysten inves­toinnit kokonai­suu­dessaan noin 160 m€

Päijät-Hämeen Viljaklusteri on vahvasti yritys­vetoinen klusteri, jossa Lahden Seudun Kehitys LADECilla on koordinoijan rooli. 

viljaklusteri_kaulin20230105_05.jpg

Lisää lahden seudun menestystarinoita

Lahden seudun menestystarina

Yrittäjämyönteisyys ja palvelu toivat Woodion Lahteen

Lue lisää
Helsingin yliopiston ympäristötieteen professori Heikki Setälä, Uponorin tuotehallintapäällikkö Jaana Suur-Askola ja Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen.
Lahden seudun menestystarina

Lahden seudun vesistöissä bisnespotentiaalia

Lue lisää
Fazerin Jarkko Arrajoki pitelee kauraöljypulloa ja Anna Nicol pitelee xylitol-purkkia. Taustalla kauraa.
Lahden seudun menestystarina

Fazer: Lahtelaista ksylitolia ja kauraöljyä maailmalle – uusia markkinoita kiertotalouden innovaatioilla

Lue lisää
close