A & A Consultingin softat matkalla maailman lentokentille

16.12.2020

Kansainvälistyminen tai liiketoiminnan fokuksen muuttaminen. Tämän valinnan edessä oli lahtelainen A&A Consulting Oy, kun Suomen markkina oli valloitettu. Lentokoneiden tankkausohjelmistoja kehittävä it-firma pääsi neuvottelupöytään venäläispäättäjien kanssa.

 

Ohjelmistokehityksen parissa koko uransa työskennellyt Aarre Pohjola tiesi vuonna 2001 ajan olevan kypsä omalle yritykselle. Edelliset seitsemän vuotta olivat kuluneet Finnairin tietohallinnossa ohjelmistokehittäjänä ja projektipäällikkönä. Diplomityökin oli tullut tehtyä vuonna 1995 silloiselle työnantajalle. Pohjolalla oli tietoa, taitoa ja rutkasti näkemystä.

– Finnairilla opin tuntemaan kattavasti erilaiset lentämiseen liittyviä liiketoiminnot. Nykyisin töitä on ulkoistettu paljon kumppaneille, mutta tuolloin Finnair huolehti keskitetysti itse lähes kaikista maapalveluista. Tein vuosien aikana ohjelmistoja melkein jokaiselle Finnairin yksikölle, Pohjola muistelee.

A&A Consulting Oy saikin Finnairista itselleen yhden tärkeän kivijalka-asiakkaan, ja ensimmäinen vuosikymmen kului yhden miehen toimistona alihankintaurakoita tehden.

Vuonna 2010 Shell myi huoltoasemansa St1:lle. Lentokonetankkaukset eivät kuitenkaan kuuluneet kauppaan vaan liiketoimintaa siirrettiin tytäryhtiö Shell Aviation Finland Oy:lle. Tätä varten kaikki lentokonetankkauksen ohjelmistot piti räätälöidä Helsinki-Vantaalle ja noin 20 muulle lentokentälle Suomessa. A&A Consulting sai ohjelmistokumppanin roolin, mistä alkoi yrityksen kasvu. Tällä hetkellä yrityksen palveluksessa työskentelee viisi kokopäivästä ohjelmistokehittäjää.

– Päätimme keskittyä juuri tähän spesifiin alueeseen eli lentokoneiden tankkaamisessa tarvittaviin ohjelmistoihin. Suomen markkinat eivät toki yksin riitä. Olimme jo kolme vuotta sitten tilanteessa, että kaikki mitä Suomessa voi tehdä, oli tehty. Oli aika kansainvälistyä tai vaihtaa liiketoiminnan fokusta. Valitsimme kansainvälistymisen.

 

Inspiraatiota LADECin tapahtumasta

Vuonna 2018 Aarre Pohjola päätti osallistua Lahden Seudun Kehitys LADECin järjestämään Venäjän kauppaa käsittelevään tapahtumaan. Pohjola myöntää ennakkoluulojen vaivanneen: hän ei ollut lainkaan vakuuttunut siitä, että juuri itänaapuriin kannattaisi suunnata ensimmäiseksi. Venäjä toiminta-alueena oli ennalta täysin vieras. Mielessä kaihersivat tarinat siitä, kuinka valtio voi puuttua Venäjällä aivan kaikkeen.

– Venäjän markkinoille LADECin tuella lähteneiden paikallisten yritysten tarinat olivatkin yllättävän rohkaisevia ja innostavia. Olin itse ajatellut, että yrityksen pitäisi ensin kasvaa tiettyihin mittoihin ja vasta sitten voisi saada apua kansainvälistymisvisioihin.

 

"Venäjän päässä oli todella helppo toimia, kun LADEC neuvoi ihan siitä lähtien, että missä järjestyksessä organisaation ihmiset tervehditään."

 

 

Potentiaaliset yhteistyölentokentät löytyivät Moskovasta ja Tatarstanista. Kaikki meni sujuvasti ja jopa yllättävän helposti.

– Yksin en varmaankaan olisi saanut järjestettyä minkäänlaista tapaamista. Venäjän päässä oli todella helppo toimia, kun LADEC neuvoi ihan siitä lähtien, että missä järjestyksessä organisaation ihmiset tervehditään. Ei tarvinnut jännittää mitään kirjoittamattomien sääntöjen rikkomisiakaan, Pohjola kiittelee.

Pohjola tietää kokemuksesta, että ensimmäisistä neuvotteluista sopimuksen allekirjoittamiseen voi mennä parisen vuotta. Nyt koronatilanteen vuoksi kansainvälisten sopimusten suhteen on huomioitu pieni aikalisä suunnitelmiin. Mutta Pohjola uskoo, ettei ennen pandemian puhkeamista aloitettu työ mene hukkaan. Vaikka bisnesmatkailu vähenisi etäkäytäntöjen vakiintumisen myötä, ei turismi tule maailmasta loppumaan, kunhan vain korona saadaan aisoihin.

 

A&A Consulting Oy:n Aarre Pohjola istuu mustassa nojatuolissa.
A&A Consultingin toimitusjohtaja Aarre Pohjola on erityisen tyytyväinen siihen, että paikallinen kehittämisyhtiö LADEC auttaa aivan yhtä suurella intensiteetillä niin pientä yritystä kuin isompaakin yritystä.

 

Tunnettuus kasvaa verkostoissa

Verkostojen merkitys korostuu pienen toimijan arjessa. Niitä on löytynyt LADECin lisäksi myös IATA:sta, jonka standardointiryhmään Pohjola kuuluu. Kyseessä on kansainvälinen ilmakuljetusliitto eli maailmanlaajuinen lentoyhtiöiden etu- ja yhteistyöjärjestö. Sitä kautta A & A Consulting on saanut jo valtavasti näkyvyyttä ja tunnettuutta.

– Tarjouspyyntöjä on tullut jopa ilman omia markkinointi- ja myyntiponnisteluja. Lentämisessä pätevät samat lainalaisuudet ympäri maailman, joten ohjelmistomme sopivat käytännössä kaikille maailman lentokentille.

Venäjä on siis vain yksi osa yrityksen kansainvälistymissuunnitelmaa. Se, että Lahdesta voi käydä ihan päiväseltään Moskovassa neuvotteluissa on valtavan suuri etu. Englannin kielen heikko asema Venäjällä tekee lähialueesta kuitenkin erikoisen. Päättävässä asemassa olevien kanssa puhutaan aina tulkin välityksellä eikä edes tietotekniikkaosasto välttämättä hallitse englantia.

Aarre Pohjola toteaa, että ilman LADECia olisi Venäjän avaus jäänyt tässä vaiheessa yrityksen elinkaarta kokonaan tekemättä.

– Tuntuu erityisen hyvältä, että paikallinen kehittämisyhtiö auttaa aivan yhtä suurella intensiteetillä niin pientä yritystä kuin isompaakin, Aarre Pohjola kertoo tyytyväisenä.

 

Teksti: Terhi Kangas | Kuvat: Anri Vuori

 

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy tukee yrityksiä kaikissa Lahden seudulle sijoittumiseen sekä yrityksen perustamiseen, kasvuun, kehi­ttämiseen ja kansainvälistymiseen lii­ttyvissä asioissa. Tutustu LADECin kansainvälistymispalveluihin TÄSTÄ.

 

Show Buttons
Hide Buttons