Alan vaihdosta syntyi Upwood Design

30.05.2018

Jokimaan Yrityspuistossa toimiva Upwood Design on osoitus luovuudesta, rohkeudesta ja uskosta omiin kykyihin. Se on myös tarina yrittämisen palosta ja hypystä tuntemattomaan. Kertojina toimivat perheyrityksen omistajat, Harri Talvio ja Leena Kypärä-Talvio.

Ensimmäisenä lahtelaisen Upwood Designin toimitiloissa silmiin osuu katosta roikkuva Atomi-valaisin. Sen takaa kurkistaa perheyrityksen toinen omistaja, puuseppä Harri Talvio, jonka käsialaa valaisin on.
– Atomin muodon on suunnitellut Melissa-tyttäremme. Hän oli meillä TET-jaksolla ja halusi tehdä jotakin konkreettista, Talvio kertoo. Upwoodin designvalaisimien ja kalusteiden myynnistä ja markkinoinnista vastaavan Leena Kypärä-Talvion selän takana roikkuu Tapio Anttilan suunnittelema Punnus-valaisin, jota myydään myös Vepsäläisellä. Seinällä esillä olevat lukuisat valaisimet ovat Harrin, Simo Heikkilän ja sisustussuunnittelija Marika Kurjen käsialaa.
Marikan valaisimet valmistettiin alun perin tilaustyönä jyväskyläläiseen Hotelli Versoon.
– Tuotantomme alkoi valaisimista, mutta jatkossa se on paljon muutakin. Pysymme kuitenkin designhuonekaluissa ja -sisustuselementeissä, joiden suunnitteluun, valmistukseen ja alihankintaan meillä on täällä Jokimaalla erittäin hyvät resurssit, Leena Kypärä-Talvio kertoo.

 

Muutimme Jyväskylästä Lahteen, koska täältä on hyvät ja nopeat kulkuyhteydet kaikkialle Suomeen ja etenkin Helsinkiin. Päijät-Hämeessä on myös erittäin vahvoja ja tunnettuja puusepänalan yrityksiä ja osaajia. Näimme täällä hyvät mahdollisuudet verkostoitumiseen ja yhteistyöhön alan toimijoiden kanssa, Leena Kypärä-Talvio toteaa.

 

Jyväskylästä Lahteen

Upwood Designin tarina on vasta alussa. Yrityksen toiminta alkoi vuonna 2013 ja paria vuotta myöhemmin sen tuotantokoneisto muutettiin perheen muun omaisuuden kanssa Jyväskylästä Lahteen.
– Olemme alusta alkaen määritelleet toimialueeksemme koko maan ja laajemmassa mittakaavassa koko maailman. Tavoitteemme on päästä mahdollisimman pian tuotteidemme kanssa kansainvälisille markkinoille.
– Muutimme Jyväskylästä Lahteen, koska täältä on hyvät ja nopeat kulkuyhteydet kaikkialle Suomeen ja etenkin Helsinkiin. Päijät-Hämeessä on myös erittäin vahvoja ja tunnettuja puusepänalan yrityksiä ja osaajia. Näimme täällä hyvät mahdollisuudet verkostoitumiseen ja yhteistyöhön alan toimijoiden kanssa, Kypärä-Talvio toteaa. Upwoodin tavoitteet ovat korkealla, mutta Talvion pariskunta ei olekaan yrittäjinä keltanokkia. Perheen ensimmäinen yritys, terveydenhuoltoalan ohjelmistoihin erikoistunut Visiotiimi Oy ja sen kehittämä Softmedic-tuote myytiin suurelle kotimaiselle toimijalle
vuonna 2002. Aloitimme Visiotiimin kanssa samalla tavoin nollasta vuonna 1991. Yritys kasvoi vuosi vuodelta, työllisti parhaillaan 13 henkilöä ja palveli lähes 200 asiakasta. Vuonna 2002 olimme tilanteessa, jossa markkinat olivat kypsät. Kasvua olisi pitänyt hakea kansainvälistymisellä, joka näimme liian suurena riskinä. Sen sijasta päätimme tarttua saamamme ostotarjoukseen ja siirtää ohjelmiston kehittäminen uusiin käsiin, Harri Talvio kertoo.

 

Upwood Design on osoitus luovuudesta, rohkeudesta ja uskosta omiin kykyihin.


Rohkeasti eteenpäin


Menestyksekkään yrityskaupan jälkeen pariskunta veti hetken aikaa henkeä ja pohti elämänsä suuntaa. Leena työskenteli ohjelmistoalan konsulttina, mutta Harri halusi tyystin pois vanhoista kuvioista.
– Olen aina tykännyt suunnitella asioita ja työskennellä käsilläni, joten lähdin opiskelemaan puusepäksi. Kiinnostuin etenkin koneellisesta ja CNC-ohjelmoidusta puuntyöstöstä. Valmistumisen jälkeen Talvioiden suunnitelma puusepänalan yrityksestä toteutui. Yhtiön liikeidean testannut ELY-keskus auttoi yritystä järjestämällä EU:n aluetukirahastolta tukea raskaisiin laiteinvestointeihin.
– Puun ja siitä valmistettujen tuotteiden arvostus on kasvussa. Näemme siinä uusia mahdollisuuksia. Kysyntä tulee ylittämään tarjonnan vielä lähivuosina, Harri Talvio uskoo. Upwood Design on saanut Lahteen siirtymisen jälkeen LADECista tukea ja neuvontaa.
– Isko Lappalainen on auttanut meitä etenkin verkostoitumisessa. Käynnissä on myös kehityshanke, jossa LADEC tukee yrittäjiä monin eri tavoin. Upwood on myös mukana tulevilla Habitare-messuilla LADECin kokoamalla lahtelaista muotoilua ja kalusteosaamista esittelevällä osastolla, Leena Kypärä-Talvio päättää.

LADEC tukee yritystä kaikissa sen eri vaiheissa - yrityksen alkuvaihessa, kasvussa sekä sijoittumisessa Lahden seudulle. Tutustu LADECin palveluihin osoitteessa: www.ladec.fi


Teksti: Taru Schroderus | Kuvat: Janne Nykänen

Tutustu muihin mielenkiintoisiin yritystarinoihin täällä.

Show Buttons
Hide Buttons