Keskeinen sijainti houkutteli apteekkirobotteja valmistavan Cappsin Lahteen

18.06.2019

Vahvaa kasvua apteekkirobottimarkkinoilla rakentava Capps muutti yrityksen testaus-, projekti- ja huoltotoiminnot viime vuoden lopulla Kotkasta Lahteen. Mainio sijainti sekä toimiva yhteistyökumppaniverkosto ovat asiakaspalvelupäällikkö Martti Sjöholmin mukaan Lahden suurimmat vetovoimatekijät.

Yhdysvallat-Thaimaa-Suomi. Lahteen vuoden vaihteessa muuttaneella Cappsilla on varsin kiinnostava ja kansainvälinen toimintakonsepti.

Apteekkirobottien suomalaisjohtoinen suunnittelutyö ja tuotteen valmistus tapahtuvat yrityksen yhdysvaltalaisen omistajan omistamassa pilvenpiirtäjässä Thaimaassa, Bangkokin ydinkeskustassa. Siellä ne valmistetaan yhteistyössä paikallisten alihankkijoiden ja kansainvälisten komponenttivalmistajien kanssa.

Valmiit apteekkirobotit lastataan merikontteihin, joissa ne kuljetetaan rahtina Suomeen. Vuosaaren satamasta robotit siirtyvät rekalla Lahteen, jossa niihin asennetaan ohjelmistot. Testauksen jälkeen tuote toimitetaan loppuasiakkaalle.

Cappsel-apteekkirobottien testauksesta, huollosta ja apteekkiasennuksista vastaa yhteistyökumppani, lahtelainen MaintCare, joka toimii samassa rakennuksessa Cappsin kanssa.

- Konseptimme on osoittautunut toimivaksi ja ensimmäiset viisi Cappselia on jo toimitettu asiakkaille eri puolilla maata. Suomi on sopivan kokoinen markkina kehittää tuotetta, jolla on mahdollisuus globaaliin jakeluun ja menestykseen, Martti Sjöholm kertoo.

-	Cappseliin mahtuu jopa 9000 lääkepakkausta, jotka se lajittelee ja varastoi automaattisesti.
Cappseliin mahtuu jopa 9000 lääkepakkausta, jotka se lajittelee ja varastoi automaattisesti. Vanhan robottiapteekin vaihtaminen 75 prosenttia pienempään ja puolet enemmän lääkkeitä varastoivaan Cappseliin siirtää työntekijöiden aikaa ja ammattitaitoa rutiineista asiakaspalveluun.


Ihmisiä ja apteekkeja

- Lahti on puolitoista tuntia lähempänä asiakkaitamme kuin Kotka. Reilun sadan kilometrin säteellä Lahdesta on lähes kolme miljoonaa ihmistä. Ja siellä missä on ihmisiä, tarvitaan myös apteekkeja, Sjöholm jatkaa.

Cappsin asiakaskunta muodostuu pääasiassa apteekkareista – nykyisistä ja tulevista. Robottiapteekit sopivat sekä aloittavien että olemassa olevien apteekkien tarpeisiin.

- Apteekkiluvan saavat proviisorit lähtevät yleensä liikkeelle pienistä apteekeista, joita perustetaan kauppakeskuksiin ja liikenneasemien yhteyteen. Liiketilaa on yleensä vähän, eikä perinteiselle, kolme kertaa Cappselin kokoiselle robottiapteekille ole välttämättä sijaa, Sjöholm selventää.

Myös olemassa olevat apteekit hyötyvät robotin vaihdosta. Vanhan robottiapteekin vaihtaminen 75 prosenttia pienempään ja puolet enemmän lääkkeitä varastoivaan Cappseliin siirtää työntekijöiden aikaa ja ammattitaitoa rutiineista asiakaspalveluun. Cappsel väljentää myös asiakastiloja ja mahdollistaa suuremman käsikauppavalmisteiden valikoiman.

Reilun sadan kilometrin säteellä Lahdesta on lähes kolme miljoonaa ihmistä. Ja siellä missä on ihmisiä, tarvitaan myös apteekkeja.

- Cappseliin mahtuu jopa 9000 lääkepakkausta, jotka se lajittelee ja varastoi automaattisesti. Sen älykäs ohjelmisto tulkitsee 2Dviivakodeja tarkasti ja huolehtii lääkkeiden varastokierrosta niin, että vanhimmat lääkepaketit tulevat robotista automaattisesti ensin ulos, Sjöholm kertoo.

 

Kaupunki vailla vertaa

Bangkokin ja Lahden lisäksi Cappsin kotipaikkana säilyy myös Kotka, josta käsin toimitusjohtaja Ilpo Hakkarainen vastaa Cappselien ohjelmistokehityksestä ja tukee samalla muita toimintoja.

Lahden Jokimaalla asiakkaita palvelee Martti Sjöholmin lisäksi myös päähuoltoinsinöörinä toimiva Olli Koskela.

- Olen työskennellyt kauan robottitekniikan parissa ja kouluttanut yrityksiä ympäri Suomea.

 

Capps sai sopivien toimitilojen etsimisessä apua LADECilta, jolla on laajat yritysverkostot ympäri Päijät-Hämettä.

 

Työni puolesta olen asunut mm. Porissa, Jyväskylässä  ja Naantalissa, ja kokemukseni perusteella mikään niistä ei vedä vertoja Lahden seudulle, Martti Sjöholm toteaa.

Capps sai sopivien toimitilojen etsimisessä apua Lahden Seudun Kehitys LADECilta, jolla on laajat yritysverkostot ympäri Päijät-Hämettä. Tilat löytyivät yhteistyökumppanin, MaintCaren, seinän takaa. Kumppaneihin lukeutuvat myös komponentti- ja varaosatoimittajat, Lahden Sähkö ja Kone sekä Liukkosen Pultti.

Martti Sjöholmin mukaan Capps voisi hyötyä tulevaisuudessa esimerkiksi LADECin organisoimasta meriklusteritoiminnasta.
- Apteekkeja tarvitaan myös valtamerilaivoilla.
 

Capps Oy

  • Vuonna 2002 perustettu, Cappselapteekkirobotteja valmistava, konenäkö- ja automaatioyritys.
  • Omistajia Yhdysvalloissa, Norjassa ja Suomessa; tuotanto Thaimaassa, ohjelmistoasennukset, tuotetestaus ja myynti Suomessa.
  • 4 työntekijää.
  • Liikevaihto alle 1 miljoona euroa.

 

 

Robottiapteekit sopivat sekä aloittavien että olemassa olevien apteekkien tarpeisiin.
Robottiapteekin älykäs ohjelmisto tulkitsee 2D-viivakodeja tarkasti ja huolehtii lääkkeiden varastokierrosta niin, että vanhimmat lääkepaketit tulevat robotista automaattisesti ensin ulos​​​​.

 

Kiinnostuitko Lahden seudusta? Jos haluat lisätietoja Lahden bisnesympäristöstä,
tutustu Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluun! Voit kääntyä puoleemme missä asiassa tahansa! Palvelu on ilmaista eikä sido yritystänne mihinkään.
Valjastamme yrityksellenne asiantuntijatiimin, joka vastaa kysymyksiinne, tekee haluamanne selvitykset sekä sijoittumistilanteessa huolehtii käytännön asioiden sujumisesta.

 

Tutustu muihin kiinnostaviin menestystarinoihin täällä!

 

Teksti: Taru Schroderus | Kuvat: Inspiroiva Creative Oy, Ville Heiskanen

Show Buttons
Hide Buttons