FimusKraft kehittää kontteihin sijoitettavissa olevaa biokaasulaitosta – ensimmäinen tulossa Lahteen

15.06.2022

FimusKraftin perustajat Ahti Koivunen ja Mikael Seppälä tietävät, miten biojätteestä tehdään sähköä, lämpöä ja lannoitteita. He sanovat ympäristöasioiden edelläkävijäkaupunki Lahden olevan yrityksen liiketoiminnalle mitä hedelmällisintä maaperää.

- FimusKraftin liikeidea syntyi muutama vuosi sitten Intiassa, jossa olimme Mikaelin kanssa työmatkalla. Näimme, miten julkisista käymälöistä ihan kirjaimellisesti lapioitiin paskaa jokeen. Samaan aikaa maassa on valtava pula sähköstä ja maatalouden lannoitteista, FimusKraftin ”Pelle Peloton” ja toimitusjohtaja Ahti Koivunen kertoo.

Biokaasulaitoksia Intiassakin toki on, mutta Koivusen mukaan ne eivät sellaisenaan sovellu paikallisten tarpeisiin.

- Lisäksi niitä voi tehdä paremmin. Meidän ratkaisumme tuottaa enemmän biokaasua ja pienemmällä investoinnilla kuin mikään muu. EU:n konsultit totesivat ratkaisumme olevan Euroopan paras. Me uskomme, että se paras koko maailmassa, Koivunen toteaa.

 

Työpöydän ja läppäreiden ääressä kolme henkilöä, joista Mikael Seppälä kasvot kuvaajaan päin.
Ahti Koivunen ja Mikael Seppälä vakuuttavat, että heidän kehittämänsä biokaasulaitos on merkittävä ratkaisu globaaliin jäte- ja energiaongelmaan. Siellä missä on ihmisiä, eläimiä, maataloutta ja teollisuutta syntyy runsaasti biojätettä, jonka FimusKraftin kehittämä ratkaisu valjastaa hyötykäyttöön.

 

Ratkaisu globaaliin jäteongelmaan

FimusKraftin kehittämä, modulaarinen ja kontteihin sijoitettavissa oleva biokaasulaitos tarjoaa Koivusen ja COO Mikael Seppälän mukaan ratkaisun globaaliin jäte- ja energiaongelmaan.
- Siellä missä on ihmisiä, eläimiä, maataloutta ja teollisuutta, syntyy runsain mitoin biojätettä. Meidän ratkaisumme valjastaa biojätteen hyötykäyttöön, Seppälä sanoo.

FimusKraftin biokaasulaitos on toistaiseksi olemassa vasta paperilla ja prototyyppinä. Myyntineuvotteluja käydään kuitenkin jo usean miljoonan euron kaupoista ympäri maailmaa. Yrityksen potentiaalisia asiakkaita ovat muun muassa eläinten kasvattajat, jätevedenpuhdistuslaitokset, teurastamot, elintarviketeollisuus, sellutehtaat sekä hedelmien ja vihannesten kasvattajat.

Myös kaupungit tarvitsevat biokaasulaitoksia, sillä vuoden 2022 heinäkuusta alkaen biojätteen erilliskeräysvelvoite astuu voimaan taajamien rivi- ja kerrostaloissa, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Omakotitaloasukkaita erilliskeräysvelvoite koskee vuodesta 2024 alkaen.

 

Ensimmäinen toimiva biokaasulaitos on tulossa Lahteen,  Kauppakeskus Karisman jätteidenkeräysalueelle. "Biojätteet syötetään sisään konttiin, jonka toisessa päässä ovat latauspistokkeet sähköautoille." - Ahti Koivunen.

 

FimusKraftin ensimmäinen toimiva biokaasulaitos saataneen näillä näkymin Lahteen, Kariston kaupunginosassa sijaitsevan Kauppakeskus Karisman jätteidenkeräysalueelle. Kauppakeskuksessa toimivien yritysten biojätteiden lisäksi sinne toimitetaan näillä näkymin myös lähialueiden asukkaiden biojätteet.
- Biojätteet syötetään sisään konttiin, jonka toisessa päässä ovat latauspistokkeet sähköautoille. Ihmiset näkevät konkreettisesti biokaasulaitoksen toiminnan ja hyödyn. Sähkön lisäksi laitoksessa voi jalostaa biomassasta korkealaatuista ja käyttövalmista lannoitetta esimerkiksi maatalouden tai puutarhojen tarpeisiin, Koivunen kuvailee.

 

Lahdesta maailman markkinoille

FimusKraftin biokaasulaitos sai EU:lta viime vuonna Seal of Excellence -laatumerkin sekä 5,9 miljoonan euron tuen biokaasulaitoksen tuotekehitykseen ja kaupallistamiseen. Sen turvin yritys siirsi konttorinsa Vaasasta Lahteen ja palkkasi kaksi uutta työntekijää.
- Lisärekrytointeja tehdään tarpeen mukaan, kunhan myynti saadaan ensin vauhtiin. Tuotteen ”äly” on jo olemassa ja laitoksen kokoonpanossa hyödynnämme paikallista konepajaa, biokaasulaitosten myynnistä vastaava Mikael Seppälä kertoo.

 

FimusKraftin biokaasulaitos sai EU:lta viime vuonna Seal of Excellence -laatumerkin sekä 5,9 miljoonan euron tuen biokaasulaitoksen tuotekehitykseen ja kaupallistamiseen.

 

Lahteen siirtymistä puolsivat muun muassa Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden tuoma näkyvyys ja kehittämisverkostot, toimiva yhteistyö Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa sekä alueen runsas elintarvike-, juoma- ja puuteollisuus sekä maatalous, jotka tuottavat runsaasti biojätettä.
- Toki myös Lahden sijainti on optimaalinen. Täältä on hyvät kulkuyhteydet ja lyhyt matka kaikkialle Suomeen. Lentokentällekin ajaa alle tunnissa, Seppälä jatkaa.

 

LADECista apua sijoittumiseen

Kaupunki sekä Lahden Tiedepuisto olivat Seppälälle entuudestaan tuttuja, sillä se on myös hänen toisen yrityksensä, SansOxin, kotipaikka.

SanOxin kehittämä ratkaisu liippaa läheltä FimusKraftin tuotetta, sillä se auttaa vedenpuhdistamoja ja teollisuuslaitoksia käsittelemään vettä niin, että se sopii kulloiseenkin käyttötarpeeseen.
- Sekä FimusKraftin että SansOxin tuotteille on kysyntää etenkin tiheästi asutetuissa matalan elintason valtioissa. Tavoitteemme on perustaa referenssinä toimivat ensimmäiset biokaasulaitokset Suomeen ja suunnata sen jälkeen ulkomaille. Kansainväliset verkostot ovat jo valmiina.

Lahden Tiedepuistossa toimii myös Lahden seudun kehitysyhtiö LADEC, joka oli FimusKraftin apuna muun muassa sopivien toimitilojen kartoittamisessa sekä yhteistyö- ja kumppaniverkoston rakentamisessa.
- Hyvä yhteistyömme, joka alkoi muutama vuosi sitten SansOxin sijoitumisesta Lahteen, jatkui nyt luontevasti FimusKraftin kanssa. On hienoa, että Mikael ja hänen yhteistyökumppaninsa kokevat Lahden parhaaksi sijoittumisvaihtoehdoksi yritykselleen, löysivät täältä mieluisat tilat ja ovat päässeet yhteistyökeskusteluissa kaupungin kanssa eteenpäin, LADECin sijoittumispalveluiden asiakkuuspäällikkö Marian Vainiomäki iloitsee.

 

www.fimuskraft.fi

Teksti: Taru Schroderus | Kuvat: Petri Koivisto Design

Yläkuvassa projekti-insinöörit Katariina Kokkonen (vas.) ja Stella Siitonen, toimitusjohtaja Ahti Koivunen ja COO Mikael Seppälä.

 

Lahteen siirtymistä puolsivat: Optimaalinen sijainti, Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden tuoma näkyvyys ja kehittämisverkostot: Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT) ja LAB-ammattikorkeakoulu sekä alueen elintarvike-, juoma- ja puuteollisuus sekä maatalous.

 

Lahden Seudun Kehitys LADECin sijoittumispalvelu tuki FimusKrafitin tukena muun muassa sopivien toimitilojen kartoittamisessa sekä yhteistyö- ja kumppaniverkoston rakentamisessa.

 

TUTUSTU LAHTI ALL INCLUSIVE -SIJOITTUMISPALVELUUN TÄÄLLÄ - JA OTA YHTEYTTÄ!

 

 

Show Buttons
Hide Buttons