Lahdessa kehitetään lietteestä ekologista metsälannoitetta

27.06.2019

Oletko joskus ihmetellyt, miksi joutomaasta rakennetuissa äänivalleissa rikkaruohot kukoistavat rehevinä, mutta oman takapihan kukkaistutukset nuupahtavat tunnollisesta kastelusta huolimatta?

Taustalla ei ole kasvikunnan salaliitto ihmiskuntaa kohtaan, vaan asialle on järkiselitys.

– Äänivalleissa käytetään usein yhdyskuntalietepohjaista kompostia kasvualustana, joka on erittäin ravinnepitoista. Rikkaruohoja siis ruokitaan varsin hyvällä lannoitteella. Siksi tutkimme nyt yhdyskuntaperäisen lietteen hyötykäyttöä uusin silmin, kertoo Aalto-yliopiston puunjalostustekniikan professori Olli Dahl.

Yhdyskuntaperäisellä lietteellä tarkoitetaan jätevedenpuhdistamon käsittelemää kunnallista jätevettä. Esimerkiksi Lahti Aquan ja Päijät-Hämeen Jätehuollon omistamalta biokaasu- ja kompostointilaitos LABIOlta tuleva liete on jo nyt täysin kelvollista vaikkapa pelloille. Runsaan fosfori- ja typpipitoisuuden ansiosta liete on täydellistä lannoitteeksi. Lietteen käytön haasteena ovat kuitenkin tähän asti olleet siihen jäävät lääkeaineet ja mikromuovit. Olli Dahlin johdolla luodaan nyt menetelmää, jolla nämä haitta-aineet saataisiin pois lannoitteesta.

Työryhmä uskoo, että lietettä ja puutuhkaa yhdistämällä saadaan kehitettyä aiempaa ympäristöystävällisempi ja täysin paikallisesti tuotettu metsälannoite. Alueellinen kiertotalouden esimerkki ottaa huomioon useat sivuainevirrat uusiutuvan metsän parhaaksi.

Hiilijalanjälki keinolannoitteita pienemmäksi

Haitta-aineiden määrät ovat nykyiselläänkin lietteessä niin mikroskooppisen pieniä, ettei niistä ole käytännössä mitään haittaa.

– Asenteisiin, mielikuviin ja säädöksiin on kuitenkin vaikea vaikuttaa, joten olemme lähteneet miettimään yhdyskuntalietteelle yleisesti hyväksytympää kiertotalouden innovaatiota. Haluamme luoda positiivisen kierteen myös asennetasolle, Dahl kertoo.

Idea orgaanisesta metsälannoitteesta on siis syntynyt professori Olli Dahlin tutkimusryhmässä. Tarkoituksena on kehittää monelta kantilta kestävän kehityksen mukainen paikallinen lannoitevalmiste, jolla jätevedenpuhdistuksessa talteen saadut ravinteet palautetaan takaisin metsiin metsänkasvua ja hiilen sidontaa parantamaan. Uuden tuotteen hiilijalanjälki olisi huomattavasti pienempi kuin vastaavan keinolannoitteen, joten kiertotalousinnovaatiossa olisi monta uutta etua.

Uudenlaisen lannoitetuotannon aloittaminen Lahdessa tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia alueella myös esimerkiksi rakeistajille, kuljetusyrittäjille ja tietysti lannoitetehtaille.

Myös metsän hiilinielu saadaan tehokkaammaksi. Tämä tarkoittaa, että metsään sitoutuu enemmän hiilidioksidia kuin sieltä vapautuu ilmakehään. Hiilidioksidin määrän lisääntyminen ilmakehässä nostaa maapallon lämpötilaa, joten siksi tämä kiertotalousinnovaatio on myös tärkeä työkalu ilmastotalkoissa.

Paljon uusia liiketoimintamahdollisuuksia

LADEC kartoittaa hankkeessa uuden kierrätyslannoitteen arvoketjuun kuuluvia yrityksiä ja aktivoi alueen yrityksiä mukaan.
– Käymme läpi koko arvoketjun lannoitteen levittäjästä ja metsäomistajasta lannoitteen valmistajaan sekä orgaaniseen metsälannoitteeseen sopivien sivuvirtojen tuottajiin, joita voivat olla esimerkiksi lämpövoimalat, kertoo liiketoimintakehittäjä Johanna Kilpi-Koski LADECista.

Lannoitteeseen sopivaa teollisuuden sivuvirtaa on muun muassa tuhka, jota myös Lahti Energia tuottaa polttaessaan metsähaketta ekologisessa energiantuotannossaan. Ajatus siitä, että tuhka palaisi lannoittamaan metsiä, joista yritys saa materiaalia tuotantoonsa, on kiertotaloutta parhaimmillaan.

Käymme läpi koko arvoketjun lannoitteen levittäjästä ja metsäomistajasta lannoitteen valmistajaan sekä orgaaniseen metsälannoitteeseen sopivien sivuvirtojen tuottajiin, joita voivat olla esimerkiksi lämpövoimalat, kertoo liiketoimintakehittäjä Johanna Kilpi-Koski LADECista. Kuvassa oikealla LADECin liiketoimintakehittäjä Jukka Selin.Uudenlaisen lannoitetuotannon aloittaminen Lahdessa tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia alueella myös esimerkiksi rakeistajille, kuljetusyrittäjille ja tietysti lannoitetehtaille.

– Haku on päällä myös metsäpalveluyritysten suuntaan. Lannoitteen levityksestä voi vastata metsäomistaja itse, mutta näemme tässä uutta liiketoimintapotentiaalia myös tarkoituksenmukaisen levitystavan kehittävälle yritykselle, jolle metsäomistaja voisi ulkoistaa koko homman, toteaa LADECin liiketoimintakehittäjä Jukka Selin.

Rekkalastit täyteen molempiin suuntiin

Selin palkattiin kolme vuotta sitten LADECiin nimenomaan etsimään eri toimialojen sivuvirtoja, joita voidaan hyödyntää tuotteiksi ja sen myötä taloudellisesti kannattavaksi liiketoiminnaksi. Tavoitteena on, ettei tulevaisuudessa syntyisi jätevirtoja lainkaan, vaan kaikki prosesseissa syntyvät jakeet hyödynnetään ja tuotteistetaan tai käytetään uudelleen. Selin näkee Lahden talousalueen riittävän suurena eri sivuvirtojen keräämisessä ja hyödyntämisessä. Myös kaupungin sijainti liikenteen solmukohdassa on kiertotaloutta ajatellen suuri etu.

– Logistiset ratkaisut pitäisi aina ottaa huomioon kokonaisuutta suunniteltaessa. Nykyisellään nelostiellä ajaa paljon rekkoja lasti tyhjänä. Meidän ajatuksemme on, että puupohjaista lastia tuova rekka veisi jatkossa Lahdesta lannoitetta paluukyydissä, Selin kertoo.

Aalto-yliopisto vastaa lannoitteen valmistuksesta kehitysvaiheessa. Jotta lannoitetuotteiden valmistaminen paikallisista massavirroista on mahdollista, on selvitettävä tarkoin missä suhteessa eri raaka-aineita tarvitaan. Laboratoriokokeista saatavien tulosten perusteella lannoitteen valmistusta voidaan testata tehdasmittakaavassa ja lopputuotetta Luonnonvarakeskuksen metsäkenttäkokeissa.

Kun kaikki saadaan toimimaan suunnitelmien mukaan, on luotu uutta luonnollista kiertokulkua, jonka eri vaiheista on syntynyt kannattavaa liiketoimintaa. Kun metsästä otetaan, on reilua viedä sinne vastineeksi jotakin takaisin.

 

Ekologisesta metsälannoitteesta syntyi projektin aikana Putretti.
Tutustu videon välityksellä Putretti-lannoitteeseen!

 

 

 

Lataa tästä Uusiutuvan metsän parhaaksi -esite 

 

Kiinnostuitko ekologisesta lannoitteesta ja Ravinnekierrätyksestä kilpailukykyä -hankkeesta?

Ole yhteydessa LADECin liiketoimintakehittäjä Johanna Kilpi-Koskeen: johanna.kilpi-koski(at)ladec.fi

 

Lue myös:

2021 ympäristöpääkaupunki Lahti - kiertotalousinnovaatioiden pioneeri ja menestyvän liiketoiminnan mahdollistaja

Lahtelaista ksylitolia ja kauraöljyä maailmalle – Fazer tavoittelee uusia markkinoita kiertotalouden innovaatioilla

 

Tutustu muihin kiinnostaviin yritystarinoihin täällä!

 

Teksti: Terhi Kangas | Kuvat: Sebastian Räty
 

RAKIKY

Hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta. Kehittämisrahoitus kanavoidaan Päijät-Hämeen liiton kautta Ravinnekierrätyksestä kilpailukykyä -hankkeelle, jonka kumppaneina ovat Luonnonvarakeskus LUKE ja Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.

 

Show Buttons
Hide Buttons