Hannele Alakarhu: Viljaklusterissa on vahva yhdessä tekemisen meininki

07.03.2019

Päijät-Hämeen Viljaklusterin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin vuoden 2019 alussa Hartwallin panimomestari Hannele Alakarhu. Erikoisoluiden kehitystyön parissa työskentelevä kemian teollisuuden diplomi-insinööri tarttuu innolla puheenjohtajan nuijaan ja sanoo, ettei klusteriyritysten menestys ole sattumaa.

Maistapa tätä, eikö olekin sellainen mukavan raikas jälkimaku,  Hartwallin panimomestari Hannele Alakarhu kysyy ja ojentaa toimittajalle lasin Lahden ErikoisIPAa.

Erikoisoluiden maistelu ja kehittäminen ovat niistä perin pohjin innostuneelle Alakarhulle arkipäivää. Jokaisena arkiaamuna kello kahdeksan hän maistelee edellispäivän tuotannon aikaansaannoksia, pyörittelee niiden makua suussaan ja tunnustelee, onko hiiva hyvällä tuulella. 

Panimomestarin tärkein tehtävä on pitää oluen perusraaka-aine eli hiiva onnellisena. Jos näin ei ole, sen kyllä huomaa mausta, hän naurahtaa.

 

Panimomestarille työ on myös rakas harrastus. Alakarhu nauttii suuresti kaikenlaisten juomasekoitusten kehittelystä myös vapaa-ajallaan.

Jos aikaa olisi rajattomasti, käyttäisin tämän elämän oluiden kehittelyyn, seuraavan portviineihin ja sitä seuraavan vaikkapa japanilaisiin sakejuomiin. Mutta kun ei ole, niin pitäydyn toistaiseksi oluissa. Niissäkin on valtavasti mielenkiintoista sarkaa ja aivan loputtomasti kiinnostavia makuyhdistelmiä, hän hymyilee.

Juuret syvällä maaperässä

Oluiden kehittelytyön ohessa Hannele Alakarhu seuraa kansainvälisiä juomatrendejä, mikä tuo vastapainoa luovalle työlle. Hän sanoo, että kuluttajat kautta linjan ovat aiempaa kiinnostuneempia elintarvikkeiden ja niiden tuotannon ekologisuudesta sekä raaka-aineiden alkuperästä ja jäljitettävyydestä.

Hartwallin raaka-aineiden, veden ja viljan, juuret ovat vahvasti päijäthämäläisessä maaperässä, Alakarhu toteaa.

Myös tuotannon sivujakeiden kierrätys on Hartwallille tärkeää. Lahden panimon yhteydessä sijaitseva St1:n bioetanolin valmistuslaitos käyttää raaka-aineenaan Päijät-Hämeen Viljaklusterin toimijoiden tuotannosta syntyviä sivujakeita.

Hartwallilta bioetanolin raaka-aineeksi menevät tuotannosta yli jäävä hiiva sekä tuotannossa syntyvät ylijäämänesteet. Lisäksi kaikki oluen panemisessa syntyvä mäski myydään eläinten rehuksi.

Ainutlaatuinen viljaosaamisen keskittymä

Raaka-aineiden saatavuus ja logistisesti mainio sijainti ovat Hannele Alakarhun mukaan tekijät, joiden takia Hartwall avasi 2000-luvun alussa tehtaan Lahteen.

Ei ole sattumaa, että toimimme juuri tässä paikassa. Saamme tuotannossa tarvitsemamme veden omasta lähteestä, joka sijaitsee parin kilometrin päässä tehtaalta. Sen vesi on suodattunut Salpausselän soraharjujen sylissä vuosikymmenen ajan. Vettä jalostetaan Lahdessa, ja sitä käytetään eri juomien valmistuksessa ja tehtaan muissa toiminnoissa. Mallas tulee kumppaniltamme Viking Maltilta, joka hankkii käyttämänsä viljan suurelta osin paikallisilta viljelijöiltä. Kulkuyhteydet tehtaalta toimivat mainiosti kaikkiin ilmansuuntiin ja Lahden uusi eteläinen kehätie parantaa logistiikkaa entisestään.

Alakarhun mukaan sanonta ”pellolta pöytään” pitää Lahden seudulla äärimmäisen hyvin paikkansa. Se näkyy myös Päijät-Hämeen Viljaklusterin jäsenyrityksissä, jotka toimivat elintarvikkeiden valmistusketjun kaikissa vaiheissa.

Se, että Viljaklusterissa on edustettuina niin monenlaisia ja kokoisia toimijoita, on valtavan suuri rikkaus. Päijät-Hämeessä toimivat elintarvikesektorin yritykset ovat onnekkaassa asemassa. Tällaisia luonnonvaroja ja viljaosaamisen keskittymää ei ole missään muualla Suomessa, Alakarhu muistuttaa.

 

Hän kehuu Viljaklusterin yritysten välistä henkeä ja yhteistyötä, ja uskoo, että viime aikoina uutisoidut investoinnit vahvistavat entisestään toimijoiden keskuudessa vallitsevaa positiivista kierrettä.

Vahva verkosto ja osaaminen sekä yhteinen tapa toimia ovat Viljaklusterin suurimpia vahvuuksia. Kun kehitämme toimintaa yhdessä, varmistamme, että kaikki saavat äänensä kuuluviin. Arvostan suuresti Viljaklusterissa tehtyä työtä ja lähden innolla kehittämään sitä eteenpäin, Alakarhu päättää.

 

Teksti: Taru Schroderus | Kuvat: Jani Mahkonen, Lomagraphics

 

Päijät-Hämeen Viljaklusteri -FAKTAA

Päijät-Hämeen viljaosaamiskeskittymä on ainutlaatuinen Suomessa. Päijät-Hämeen Viljaklusterissa on viljanjalostuksen arvoketju edustettuna viljan viljelijöistä teollisuuteen ja vähittäiskauppaan. Klusteri on jaettu kahteen ketjuun, leipä- sekä olut- ja juomaketjuun, joissa viljan jyvät jalostetaan teollisuuden, kaupan ja anniskelutoiminnan kautta kuluttajalle tai jatkojalostukseen.

Viljan viljelyn, jalostuksen ja kaupan piirissä työskentelee maakunnassamme runsaat kaksi tuhatta työntekijää, ja lisäksi välilliset aluetaloudelliset vaikutukset palvelu- ja kuljetusaloille ovat merkittävät.

www.viljaklusteri.fi

Oy Hartwall Ab -FAKTAA

Hartwall Lahti on sekä virvoitusjuomatehdas, panimo että varastointi- ja logistiikkakeskus. Se tuottaa juotavaa koko eteläisen Suomen janoisille ihmisille. Laitoksen kapasiteetti on 350 miljoonaa litraa, mikä on 40 prosenttia koko Suomen kapasiteetista. Vuonna 2017 Lahden panimon yhteyteen valmistui erikoisolutpanimo, joka nimettiin Mattssoniksi paikallisen olutvaikuttajan mukaan. Hartwallilla on tuotantoa Lahden lisäksi Karijoella. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Hartwallin liikevaihto vuonna 2017 oli 322 miljoonaa euroa.

Rakastettujen klassikoiden ja innovatiivisten uutuuksien parissa työskentelee 700 hartwallilaista, välillisesti yritys työllistää Suomessa 11 000 ihmistä. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia.

Hartwallin tunnetuimmat tuotemerkit ovat Hartwall Jaffa, Hartwall Novelle, Lapin Kulta, Karjala ja Hartwall Original Long Drink. Hartwall on myös Heineken ja Pepsi -brändien yhteistyökumppani Suomessa.

www.hartwall.fi

Show Buttons
Hide Buttons