Kahiwa paahtaa kahvia ja kehittää viljelyä tuttujen kahvinviljelijöiden kanssa

04.12.2017

Nimi ja ikä: Joonas Reinikainen, 27 vuotta
Yritys: Kahiwa Coffee Roasters Oy
Slogan: Ensiluokkaista kahvia, jolla on tarina.

 

Kahiwa Coffee Roasters maahantuo ja paahtaa suoraan viljelijöiltä ostettua kahvia, ilman välikäsiä. Lahdesta paahtimon tuoksut leviävät ympäri Suomen. 

Kahiwa Coffee Roasters on Joonas Reinikaisen vastuullinen kahvipaahtimo Lahdesta. Yritys perustettiin aluksi kahvin maahantuontia varten, sillä Reinikaisen perheellä oli hyvät kontaktit Keniaan. Kahviviljelmät alkoivat ränsistyä paikallisten nuorten lähtiessä muualle koulutuksen ja paremman työn perässä. Kiinnostus ja halu parantaa viljelijöiden työ- ja elinolosuhteita sekä maksaa kahvista oikea summa suoraan viljelijöille, ilman välikäsiä, sai Reinikaisen aloittamaan kahvin maahantuonnin Suomeen. Alkuun koettiin haasteita esimerkiksi lupien saamisessa, mutta koska kysyntä oli niin suurta, innostus jatkaa ja haastaa omaa toimintaa kantoi eteenpäin. Tarinat tuotteiden takana kiinnostavat ja kahville saadaan kasvot. Keniassa on tehty jo vuosia yhteistyötä Muriithin perheen kanssa ja uusimpana yhteistyökumppanina on kolumbialainen Armando Almario.

Vastuullisuus ja läpinäkyvyys ohjenuorina uudenlaista kahvikulttuuria luomassa

”Kahvipaahtimot ovat lisääntyneet viime vuosina hurjasti, pienpanimoiden tapaan. Kasvavat markkinat ja kilpailu ovat todella hyvä asia, asiakkaat osaavat myös sitten vaatia enemmän. Meidät erottaa muista nimenomaan erittäin laadukas kahvi ja paahtojälki. Kahvin paahtaminen on tarkkaa käsityötä, ja tällä meidän uudella paahtimella saadaan hallittua ja kehitettyä loistavaa paahtoreseptiikkaa. Meille tärkeää – ja yrityksen ensisijainen lähtökohtakin – on eettinen ja vastuullinen toiminta,” Reinikainen kertoo.

”Vastuullisuutta ei ole se, että viljelijää heitetään rahalla, ja jätetään homma siihen,” hän jatkaa. ”Teemme viljelijöiden kanssa tiivistä yhteistyötä, maksamme heille suoraan reilun hinnan kahvista ja kehitämme yhdessä heidän elinkeinoaan. Näin ollaan esimerkiksi rakennettu uusia toimitiloja, istutettu uusia puita tai kehitetty mahdollisimman luonnonmukaista viljelyä luontoa kunnioittaen. Meille tärkeää on tehdä pitkäjänteistä, läpinäkyvää yhteistyötä, eikä kertaluontoisia ostoja.”

Teemme viljelijöiden kanssa tiivistä yhteistyötä, maksamme heille suoraan reilun hinnan kahvista ja kehitämme yhdessä heidän elinkeinoaan.

Reinikainen näkee kahvin – ja kahvikulttuurin tulevaisuudessa muuttuvan: ”Kahvin hinta tulee ilmastonmuutoksen takia nousemaan, mitä se tekee jo parhaillaan. Varsinkin laadukkaasta kahvista voi tulla enemmän luksustuote, jota nautitaan harvemmin ja sitä arvostetaan uudella tavalla. Kahviyrityksen perustaminen Suomeen oli sinänsä helppoa, koska meillä juodaan todella paljon kahvia. Kahiwalla me haluamme tutustuttaa suomalaiset kahvin eri vivahteisiin ja uusiin puoliin.”

Lahtelaisella yhteistyöllä syntyi Apulandia-kahvilan oma Apulanta-kahvi

Paljasjalkaisille lahtelaisille valinta yrityksen kotipaikaksi oli helppo. ”Täällä on kaikkea, mitä ihminen tarvitsee. En ole koskaan keksinyt yhtään hyvää syytä, miksi muuttaa täältä pois,” Reinikainen naurahtaa. ”Lahti kehittyy koko ajan ja täällä on tekemisen meininki. Kaupungilta sai paljon apuja yrityksen perustamiseen ja onhan se luksusta, että vaikkapa työmatkat mitataan minuuteissa eikä tunneissa.” Luonnollinen verkostoituminen Lahdessa on myös helppoa. ”Teemme Kahiwalla myös paljon private label –tuotteita, jolloin asiakas saa suunnitella itse kahvipakettinsa ulkoasun. Esimerkiksi Apulandia-kahvilassa myydään Apulanta-kahvia, jossa tuote tulee meiltä. Paikallisuus ja yrittäjyys yhdistää,” Reinikainen kertoo.

"Paljasjalkaisille lahtelaisille valinta yrityksen kotipaikaksi oli helppo. ”Täällä on kaikkea, mitä ihminen tarvitsee. En ole koskaan keksinyt yhtään hyvää syytä, miksi muuttaa täältä pois.”

Viisi vuotta sitten maahantuonnilla aloittanut Kahiwa laajensi toimintaansa asteittain paahtamiseen. Aluksi kahvia työstettiin mm. pienellä kahden kilon vuokrapaahtimella, mutta kysynnän kasvaessa suureksi, omaan paahtimeen ja liiketilaan panostettiin vuoden 2017 alussa. Nyt Kahiwan kahvit tulevat Kenian lisäksi useista maista ja paahtimo sijaitsee idyllisessä Niemen satamassa. Joonaksen lisäksi Kahiwalla työskentelee hänen vaimonsa.
 

Kolme hyvää syytä toimia Lahden seudulla?

· Verkostoituminen on helppoa ja luonnollista

· Sopivan kokoinen kaupunki

· Lahti kehittyy jatkuvasti

 

Kahiwa Coffee Roasters on kahvin maahantuoja sekä paahtimo. Kahvi ostetaan vastuullisesti suoraan viljelijältä, ilman välikäsiä. Kahiwa –kahveja sekä yrityksen private label -tuotteita myydään ympäri Suomen. 

www.kahiwacoffee.fi | Kahiwa Coffee Roasters Instassa
 

Kiinnostuitko Lahden seudusta? Jos haluat lisätietoja Lahden bisnesympäristöstä, klikkaa alla olevasta linkistä eteenpäin. Voit lähestyä meitä missä tahansa asiassa. 

 

Jos kiinnostuit Lahden seudusta sijoittumismielessä, tutustu myös Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluun! Valjastamme yrityksellenne asiantuntijatiimin, joka selvittää haluamasi asiat. Palvelu on ilmaista eikä sido yritystänne mihinkään. 

www.lahtibusinessregion.fi/all-inclusive

 

Nyt Kahiwan kahvia saa myös Mukkulan viikonloppukahvilassa, kun  Painovoima Bites avaa Cafe Caribian kanssa viikonlopuiksi kahvilan Lahden Mukkulaan. Talvikauden avajaisia vietetään 27.1. osana Lasten talvikarnevaaleja. Lue lisää Etlarista

 

Show Buttons
Hide Buttons