VT12 Lahden eteläinen kehätie - uusi mahdollisuuksia yrityksille, elinkeinopäälliköt haastattelussa

30.11.2020

Joulukuussa  2020 valmistuva VT12 eteläinen kehätie on logistiikkaa tarvitseville yrityksille todellinen mansikkapaikka. Suomen suurin käynnissä oleva tieliikennehanke synnyttää Lahden seudulle täysin uuden logistisen vyöhykkeen, josta on alle tunnin ajomatka Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja Vuosaaren satamaan sekä aiempaa sujuvammat liikenneyhteydet kaikkialle maahan. 

Yhteensä 275 miljoonan euron suuruinen tiehanke parantaa erityisen merkittävästi Suomen poikittaisliikennettä ja kiinnittää Lahden seudun entistä tiiviimmin pääkaupunkiseutuun. VT12 eteläisen kehätien valmistumisen myötä syntyi 13 kilometriä uutta valtatietä, jonka varrella on kaksi maantietunnelia, peräti 32 uutta siltaa ja kuusi eritasoliittymää. Kehätien läheisyydessä sijaitsevien yritysalueiden kokonaisuus on 570 hehtaaria, mikä tekee siitä yhden Suomen merkittävimmistä logistiikkavyöhykkeistä.

Ei siis ihme, että kehätien varrella sijaitsevat Lahti, Hollola ja Orimattila ovat innolla odottaneet sen valmistumista.

- Eteläinen kehätie on sekä yritysalueidemme että kunnan asukkaiden kannalta loistava asia. Hollolan erinomainen logistinen sijainti on herättänyt selkeästi lisääntynyttä mielenkiintoa VT12 uutisoinnin myötä, kunnan elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander sanoo.

 

Elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander Hollolasta,  kehittämispäällikkö Jenni Tolvanen Orimattilasta ja elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen Lahdesta seisovat Luhdan konttorin ylimmässä kerroksessa ikkunoiden edessä.
Elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander Hollolasta, kehittämispäällikkö Jenni Tolvanen Orimattilasta ja elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen Lahdesta odottavat innolla VT12 Lahden eteläinen kehätien valmistumista. Entistä sujuvammat yhteydet ja yritysalueet kehätien läheisyydessä tuovat yrityksille uusia kasvumahdollisuuksia.

 

Vilander sanoo, että uusi kehätie houkuttelee kuntaan erityisesti ja sujuvia tieliikenneyhteyksiä arvostavia yrityksiä. Mielenkiintoisia yrityksiä on jo sijoittunut, varannut tontteja ja neuvotteluissa ns. vanhoille yritysalueille Kukonkoivuun ja Salpakankaalle, mutta uusi kehätie antaa varmasti vauhtia myös sijainniltaan loistavien, uusien Hopeakallion ja Paassillan alueiden kysynnälle.

Uusi kehätie mahdollistaa myös Hollolan Nostavan logistiikka-alueen katuyhteyden ja kehittämisen. Alueelle on kaavoitettu noin 70 hehtaarin yritysalue. Tonttien koot voidaan sovittaa yrityksen tarpeita vastaavaksi. Alueen toteuttamishanke tulee todennäköisesti kilpailutukseen keväällä 2021.

 

Vähemmän ruuhkia, lisää viihtyvyyttä, uusia mahdollisuuksia yrityksille

Lahden kaupungin elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen kertoo kaupungin kaavoittavan eteläisen kehätien varrelle lähes 100 hehtaaria uusia liiketoiminta-alueita.

Venäläisen mukaan eteläinen kehätie poistaa Lahden läpi kulkeneesta raskaasta liikenteestä tulpan ja parantaa sekä kaupunkilaisten turvallisuutta että asumisen viihtyvyyttä.

- Liikenneruuhkat, pakokaasupäästöt ja melu vähenevät merkittävästi nykyisen valtatie 12:n ympäristössä. Uusi kehätie on myös ympäristöteko, sillä se pienentää pohjaveden pilaantumisriskiä erittäin tärkeällä Salpausselän pohjavesialueella. Kaiken kaikkiaan se tuo uusia mahdollisuuksia elinkeinoelämälle ja lisää merkittävästi koko Lahden seudun vetovoimaa, hän arvioi.

- Lahti on panostanut Pippo-Kujalan alueeseen. Yritysalueiden sijainti  Vt12 Lahden eteläisen kehätien läheisyydessä on yritystoiminnan kannalta erinomainen, sen osoittaa myös Viking Malt Groupin marraskuussa 2020 julkistama 90 miljoonan euron investointi. Uusi mallastamo tullaan rakentamaan kyseiselle alueelle, jatkaa Miikka Venäläinen.

 

Orimattilasta 40 minuutissa Helsinkiin

Myös Orimattilassa odotetaan innolla kehätien valmistumista. Se nostaa entisestään Helsingin moottoritien ja kehätien läheisyydessä sijaitsevan Pennalan logistiikka- ja yritysalueen kiinnostusta ja arvoa.

- Kehätien myötä logistiikkavirtojen liikuttelu Pennalan ja Helsingin sekä muun Suomen välillä lyhenee ja sujuvoituu entisestään, Orimattilan elinvoima- ja maankäyttöpalveluiden kehittämispäällikkö Jenni Tolvanen sanoo.

Hän vakuuttaa, että edullinen tonttimaa ei lopu Pennalasta kovinkaan nopeasti kesken ja yritystontteja kaavoitetaan tarpeen mukaan lisää. Myös synergiaedut alueella toimivan Postin logistiikkakeskuksen kanssa ovat osalle yrityksistä kiinnostava houkutin.

 

Yhteensä 275 miljoonan euron suuruinen tiehanke parantaa erityisen merkittävästi Suomen poikittaisliikennettä ja kiinnittää Lahden seudun entistä tiiviimmin pääkaupunkiseutuun.

 

Tolvasen mukaan Orimattila on kaavoittamassa lähivuosina uutta logistiikka-, terminaali- ja varastointitoimintaan sopivaa yritysaluetta kaupungin pohjoisosassa sijaitsevaan Tuuliharjaan, jonka sijainti on logistisesti loistava.

- Tuuliharjan yritysalue sijaitsee mainiossa risteyskohdassa kehätien varrella. Sitä vastapäätä sijaitsevat Hennan uusi asuinalue ja junaseisake, jotka parantavat työvoiman saatavuutta entisestään. Alue on vasta suunnitteilla, mutta sen kehittymästä kannattaa seurata ja olla yhteyksissä, kun päästään tonttien kaavoittamisvaiheeseen, Tolvanen kehottaa.

Tuuliharjan alueellta on moottoritietä pitkin Helsinkiin vain 40 minuutin ajomatka, paikallisjunalla matka Orimattilan Hennan asemalta Helsinkiin kestää 53 minuuttia, Tikkurilaan 34 minuuttia ja Lahteen vain 13 minuuttia.

 

 Suomen suurin tieliikennehanke

  • - VT12 eteläinen kehätie on valtion, Lahden kaupungin ja Hollolan kunnan yhteinen hanke, jossa 12-tie saa uuden linjauksen.
     
  • - Kyseessä on Suomen suurin käynnissä oleva, 275 miljoonan euron arvoinen tieliikennehanke, joka valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä.
     
  • - Hankkeen myötä Lahden seudulle muodostuu täysin uusi logistinen vyöhyke, ns. kehä vitonen, jonka varrella on toistakymmentä yritysaluetta.

 

Elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander Hollolasta,  kehittämispäällikkö Jenni Tolvanen Orimattilasta ja elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen Lahdesta seisovat Luhta-tornin kahvion terassilla, taustalla moottoritie.
Sari-Anna Vilander, Jenni Tolvanen ja Miikka Venäläinen Luhdan pääkonttorin maisemaravintolassa, Lahti-Helsinki-moottoritien varrella.

 

Teksti: Taru Schroderus | Kuvat ja video: Promedia, Jani Wallenius

 

 Tutustu Vt 12 Lahden eteläisen kehätien tuomiin etuihin ja Lahden seutuun yritysalueena! Kehätien läheisyydessä toimivien yritysten näkemyksiä ja Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosen videohaastatelu >> KLIKKAA TÄSTÄ!

 

 

 Jos haluat lisätietoja Lahden bisnesympäristöstä,
tutustu Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluun! Voit kääntyä puoleemme missä asiassa tahansa! Palvelu on ilmaista eikä sido yritystänne mihinkään.
Valjastamme yrityksellenne asiantuntijatiimin, joka vastaa kysymyksiinne, tekee haluamanne selvitykset sekä sijoittumistilanteessa huolehtii käytännön asioiden sujumisesta.

Show Buttons
Hide Buttons