Lahden eteläinen kehätie - Etelä-Suomen uusi logistinen vyöhyke

07.10.2019

Joulukuussa  2020 valmistuva VT12 eteläinen kehätie on logistiikkaa tarvitseville yrityksille todellinen mansikkapaikka. Suomen suurin käynnissä oleva tieliikennehanke synnyttää Lahden seudulle täysin uuden logistisen vyöhykkeen, josta on alle tunnin ajomatka Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja Vuosaaren satamaan sekä aiempaa sujuvammat liikenneyhteydet kaikkialle maahan. 

Yhteensä 275 miljoonan euron suuruinen tiehanke parantaa erityisen merkittävästi Suomen poikittaisliikennettä ja kiinnittää Lahden seudun entistä tiiviimmin pääkaupunkiseutuun. VT12 eteläisen kehätien valmistumisen myötä syntyy 13 kilometriä uutta valtatietä, jonka varrella on kaksi maantietunnelia, peräti 32 uutta siltaa ja kuusi eritasoliittymää. Kehätien varrella sijaitsevien yritysalueiden kokonaisuus on 570 hehtaaria, mikä tekee siitä yhden Suomen merkittävimmistä logistiikkavyöhykkeistä.

Ei siis ihme, että kehätien varrella sijaitsevat Lahti, Hollola ja Orimattila odottavat innolla sen valmistumista.

- Eteläinen kehätie on sekä yritysalueidemme että kunnan asukkaiden kannalta loistava asia. Vaikka tien rakentaminen on vielä kesken, jo nyt huomaa, että mielenkiinto Hollolaa kohtaan on kasvanut, kunnan elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander kertoo.

 

Elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander Hollolasta,  kehittämispäällikkö Jenni Tolvanen Orimattilasta ja elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen Lahdesta
Elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander Hollolasta, kehittämispäällikkö Jenni Tolvanen Orimattilasta ja elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen Lahdesta odottavat innolla VT12 Lahden eteläinen kehätien valmistumista. Entistä sujuvammat yhteydet ja yritysalueet kehätien läheisyydessä tuovat yrityksille uusia kasvumahdollisuuksia.

 

Vilander sanoo, että valtatien siirtyminen Hollolan Hopeakallion ja Paassillan yritysalueiden läheisyyteen houkuttelee kuntaan erityisesti ja sujuvia tieliikenneyhteyksiä arvostavia yrityksiä.

- Molempien yritysalueiden tontteja kohtaan on ollut paljon kiinnostusta ja sijoittumisneuvotteluja on jo käynnissä, Vilander iloitsee.

Uusi kehätien linjaus ja eritasoliittymän rakentaminen mahdollistaa myös Hollolan Nostavan logistiikka-alueen katuyhteyden ja kehittämisen. Alueelle on kaavoitettu noin 70 hehtaaria yritystontteja, joiden kokoon voi Vilanderin mukaan vaikuttaa kaupasta tai vuokrauksesta neuvotellessa.

 

Vähemmän ruuhkia, lisää viihtyvyyttä

Lahden kaupungin elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen kertoo kaupungin kaavoittavan eteläisen kehätien varrelle lähes 100 hehtaaria uusia liiketoiminta-alueita.

- Melko tuore Tampereen läntinen kehätie sekä pääkaupunkiseudun kehätiet toimivat hyvinä esimerkkeinä ja vertailukohtina siihen, kuinka toimivat liikenneyhteydet lisäävät alueen imua ja vetävät puoleensa uusia yrityksiä.

Venäläisen mukaan eteläinen kehätie poistaa Lahden läpi kulkeneesta raskaasta liikenteestä tulpan ja parantaa sekä kaupunkilaisten turvallisuutta että asumisen viihtyvyyttä.

- Liikenneruuhkat, pakokaasupäästöt ja melu vähenevät merkittävästi nykyisen valtatie 12:n ympäristössä. Uusi kehätie pienentää myös pohjaveden pilaantumisriskiä erittäin tärkeällä Salpausselän pohjavesialueella. Kaiken kaikkiaan se lisää merkittävästi koko Lahden seudun vetovoimaa, hän arvioi.

 

Tuuliharjasta 40 minuutissa Helsinkiin

Myös Orimattilassa odotetaan innolla kehätien valmistumista. Se nostaa entisestään Helsingin moottoritien ja kehätien läheisyydessä sijaitsevan Pennalan logistiikka- ja yritysalueen kiinnostusta ja arvoa.

- Kehätien myötä logistiikkavirtojen liikuttelu Pennalan ja Helsingin sekä muun Suomen välillä lyhenee ja sujuvoituu entisestään, Orimattilan elinvoima- ja maankäyttöpalveluiden kehittämispäällikkö Jenni Tolvanen sanoo.

Hän vakuuttaa, että edullinen tonttimaa ei lopu Pennalasta kovinkaan nopeasti kesken ja yritystontteja kaavoitetaan tarpeen mukaan lisää. Myös synergiaedut alueella toimivan Postin logistiikkakeskuksen kanssa ovat osalle yrityksistä kiinnostava houkutin.

 

Yhteensä 275 miljoonan euron suuruinen tiehanke parantaa erityisen merkittävästi Suomen poikittaisliikennettä ja kiinnittää Lahden seudun entistä tiiviimmin pääkaupunkiseutuun.

 

Tolvasen mukaan Orimattila on kaavoittamassa lähivuosina uutta logistiikka-, terminaali- ja varastointitoimintaan sopivaa yritysaluetta kaupungin pohjoisosassa sijaitsevaan Tuuliharjaan, jonka sijainti on logistisesti loistava.

Tuuliharjasta on moottoritietä pitkin Helsinkiin vain 40 minuutin ajomatka, paikallisjunalla matka Helsinkiin kestää 53 minuuttia, Tikkurilaan 34 minuuttia ja Lahteen vain 13 minuuttia.

- Tuuliharjan alue sijaitsee mainiossa risteyskohdassa kehätien varrella. Sitä vastapäätä sijaitsevat Hennan uusi asuinalue ja junaseisake, jotka parantavat työvoiman saatavuutta entisestään. Alue on vasta suunnitteilla, mutta sen kehittymästä kannattaa seurata ja olla yhteyksissä, kun päästään tonttien kaavoittamisvaiheeseen, Tolvanen kehottaa.
 

 

 Suomen suurin tieliikennehanke

  • - VT12 eteläinen kehätie on valtion, Lahden kaupungin ja Hollolan kunnan yhteinen hanke, jossa 12-tie saa uuden linjauksen.
     
  • - Kyseessä on Suomen suurin käynnissä oleva, 275 miljoonan euron arvoinen tieliikennehanke, joka valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä.
     
  • - Hankkeen myötä Lahden seudulle muodostuu täysin uusi logistinen vyöhyke, ns. kehä vitonen, jonka varrella on toistakymmentä yritysaluetta.

 

Elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander Hollolasta,  kehittämispäällikkö Jenni Tolvanen Orimattilasta ja elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen Lahdesta
Kuvassa ollaan Luhdan pääkonttorin maisemaravintolassa, Lahti-Helsinki-moottoritien varrella VT12 Road show -tapahtuman merkeissä. Luhdan pääkonttorin ylimmän kerroksen Tower Cafésta avautuu avarat näkymät moottoritielle.

 

Teksti: Taru Schroderus | Kuvat ja video: Promedia, Jani Wallenius

 

 "Vuoden vaihteessa valmistuva uusi Lahden eteläinen kehätie on Kaukokiidolle pienimuotoinen lottovoitto",  sanoo Kaukokiidon markkinointijohtaja Jarmo Lilja.  Lue koko juttu!

 

Katso myös VIDEO

 

 

Jos haluat lisätietoa Vt12 eteläisen kehätien tuomista mahdollisuuksista ja haluat tulla tutustumaan yritysalueisiin, ole yhteydessä sari.kesaniemi (at) ladec.fi.

 

 Jos haluat lisätietoja Lahden bisnesympäristöstä,
tutustu Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluun! Voit kääntyä puoleemme missä asiassa tahansa! Palvelu on ilmaista eikä sido yritystänne mihinkään.
Valjastamme yrityksellenne asiantuntijatiimin, joka vastaa kysymyksiinne, tekee haluamanne selvitykset sekä sijoittumistilanteessa huolehtii käytännön asioiden sujumisesta.

 

Show Buttons
Hide Buttons