Muotoilija Tapio Anttila: "Lahti on oikea muotoilukaupunki"

04.01.2016

Palkittu muotoilija Tapio Anttila muutti pääkaupunkiseudulta Lahteen jo parikymmentä vuotta sitten, kun sai työpaikan Iskun muotoilijana. Perustaessaan omaa muotoiluyritystään vuonna2005, hän harkitsi siirtymistä pääkaupunkiseudulle. Yritysverkoston toimivuus sai kuitenkin jäämään Lahteen.

”Lahden seudulla käytössäni on helposti yhteistyökumppaneiden ja alihankkijoiden verkosto, esimerkiksi prototyypintekijöitä, viiluntaivuttajia, valokuvaajia tai pakkausyrityksiä”, Tapio Anttila kertoo.

Anttila on suunnitellut tuotteita Iskun lisäksi myös monille muille Lahden seudun yrityksille, esimerkiksi Askolle, Stalalle, Pedrolle, Selkalle, Koskisen Oy:lle ja Kera Interiorille. Uusin Anttilan hanke on Nordic Hysteria, jonka valaisimet ja pienhuonekalut tähtäävät suoraan kansainvälisille markkinoille. Sen tuotekehittelyssä Anttila etsi älykomponenttia Koreasta ja Kiinasta asti. Aasiasta komponenttia ei löytynyt, mutta taas kerran oli turha lähteä merta edemmäs kalaan. ”Lopulta haluamamme komponentti löytyi reilun kilometrinpäästä Lahdesta”, Anttila naurahtaa.

CLEAN DESIGN ON NYT KYSYTTYÄ

Muotoilutuotteissakin ympäristöystävällisyys on noussut myyntivaltiksi. Anttilan yrityksen Nordic Hysterian tuotteissa ympäristöystävällisyys on otettu huomioon tuotteen elinkaaren kaikissa vaiheissa eli ne ovat Clean Designia. ”Suunnittelupöydällä mietitään tuotteen pitkäikäisyys ja kierrätettävyys, mutta myös materiaalien ja valmistusmenetelmienekologisuus”, Anttila selittää. Lahden seudulla on helppo siirtyä Clean Designiin, sillä alue on kansainvälinen edelläkävijä sekä ympäristöasioissa että muotoilunhyödyntämisessä. Ympäristöosaamisesta hyvä esimerkki on jätteiden hyötykäyttö, joka on Lahden seudulla huippuluokkaa. Uusia Clean Design -tuotteita on syntynyt yritysten suunnittelupöydillä ”Esimerkiksi huonekaluvalmistaja Pedro on tehnyt jo pitkään työtä verhoiltujen kalusteiden puolella. Heidän huonekalujensa pehmustemateriaali on tehty PET-pulloista rouhitusta kierrätyskuiduista. Ne ovat olleet hyvin kysyttyjä huonekaluja esimerkiksi Saksassa ja USA:ssa”, Anttila kertoo.

Show Buttons
Hide Buttons