Neljä nuorta miestä, kolme verkkokauppaa ja 15 m€ liikevaihto

04.03.2020

Kärkölästä kotoisin olevat Henrik Viitala ja Juho Horkka sekä yhtiökumppanit Juha-Matti Raappana ja Jani Laitinen perustivat opiskeluaikana Oulussa verkkokaupan, jonka kotipaikaksi vaihtui keväällä 2017 Lahti.

Kärkölässä lapsuutensa asunut ja Oulussa kauppatieteitä opiskellut Henrik Viitala on yritteliäs nuori mies. Myyntivainua karttui kenties jo lapsuudessa, sillä Viitalan isoisä pyöritti paikallista rautakauppaa. Opettaja-isän ja virkamies-äidin poika aloitti bisneksen teon jo lukioaikana pienistä kalan perukkeista, joita hän ja Juho Horkka tilasivat kiinalaisesta verkkokaupasta ja myivät kotimaassa eteenpäin. Pikkuhiljaa jälleenmyyntituotteiden valikoima alkoi kasvaa. Ensin Viitala huomasi ohittamattoman tarjouksen säkkituoleista.

– Tilasin niitä kerralla vähän reilummin, mutta unohdin mainita asiasta vanhemmilleni. He olivat hieman ihmeissään, kun pihaan peruutti kuorma-auto, jonka lastina oli satoja säkkituoleja. Hetken aikaa meillä oli niitä kaikki paikat täynnä, hän naurahtaa.

 

Lahti tuntui juuri sopivan kokoiselta, viihtyisältä, hintatasoltaan edulliselta ja logistisesti parhaimmalta vaihtoehdolta.

 

Viihtyisä kaupunki ja logistisesti paras vaihtoehto

Viitala huomasi oman kokemuksensa kautta, että verkkokaupassa on imua. Opiskellessaan Oulun yliopistossa kauppatieteitä hän perusti Juho Horkan sekä Kokkolasta ja Kempeleessä kotoisin olevien opiskelukavereidensa, Juha-Matti Raappanan ja Jani Laitisen kanssa Preeco.fi vapaa-ajan tuotteiden verkkokaupan. Säkkituolien lisäksi yritys myi alkuun muun muassa puutarhakalusteita, kasvihuoneita ja hierontapöytiä. Vaikka samoja tuotteita sai tilattua lukemattomista kansainvälisistä verkkokaupoista, suomenkielinen sivusto ja puhelinsoiton päässä oleva asiakaspalvelu alkoivat tuottaa nopeasti hyvää tulosta.

Kun Preecon osakkaat saivat opintonsa Oulussa päätökseen, kolmen kauppatieteen maisterin ja yhden hammaslääkärin omistama yritys muutti Lahteen.

– Ouluun emme halunneet jäädä, eikä kellään meistä ollut hinkua Helsinkiin. Lahti tuntui juuri sopivan kokoiselta, viihtyisältä, hintatasoltaan edulliselta ja logistisesti parhaimmalta vaihtoehdolta.

 

Vuosaaren satamaan saapuvat kontit tulevat Lahteen tunnissa ja toimitukset ovat täältä nopeita kaikkialle Suomeen.

 

Liikevaihdon kasvua 40 prosenttia vuosittain

– Tuotenimikkeitä oli aluksi vain muutamia, nykyisin niitä on useita satoja. Preecon liiketoiminta on kasvanut joka vuosi noin 40 prosentilla ja sen alla on nykyisin muitakin verkkokauppoja, kuten kuntosalilaitteisiin ja -varusteisiin erikoistunut gorillasports.fi sekä vauvakulma.fi, josta saa kaikki lastentarvikkeet kotiovelle kannettuina. Omistamme osan myös mm. Freddy Suomen liiketoiminnasta sekä muutamista muista brändeistä, Viitala kuvailee vahvassa kasvussa olevan yrityksen toimintaa.

Viitalan ja yhtiökumppaneiden verkkokaupat ja kaksi varastoa työllistävät tällä hetkellä 40 henkilöä ja niiden yhteen laskettu liikevaihto oli vuonna 2019 15 miljoonaa euroa, ja vuodelle 2020 tavoitellaan 19 miljoonan euron liikevaihtoa. Yrityksen toimistotilat sijaitsevat Lahden ydinkeskustassa, Aleksanterinkadulla. Varasto on vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä, vanhan Lasitehtaan kiinteistössä Okeroisissa, lähellä Vt 12 eteläisen kehätien liittymää.

 

Uusia verkkokauppoja Puolaan, Norjaan ja Venäjälle

Rohkeutta uusiin avauksiin ei puutu ja yhtiö on lähtenyt vahvasti myös kansainvälisille markkinoille perustamalla omia verkkokauppoja, ja hoitaa myös Rukkapetsin verkkokauppaa.

- Rakensimme oman verkkokaupan Puolaan noin vuosi sitten ja Norjaan menimme viime syksynä. Venäjällä olemme avaamassa verkkokaupan maaliskuun 2020 alussa. Verkkokauppojen takana ovat myös yhteisyritykset SBC Saksa Oy & SB Ecommerce Group Oy. Jälkimmäinen näistä vastaa maailmanlaajuisesta verkkokaupasta, jossa tuotteita toimitetaan Yhdysvaltoja, Koreaa ja Japania myöten kyseisissä yrityksissä myös yrittäjinä olevat Väinö Kaalikoski ja Jarmo Hyyryläinen kertovat.

Vuosaaren satamaan saapuvat kontit tulevat Lahteen tunnissa ja toimitukset ovat täältä nopeita kaikkialle Suomeen. Jos asiakas tilaa jonkin tuotteemme tänään, hän saa sen yleensä jo huomenna, Viitala toteaa. Hän kertoo Preecon yrittäjien hoitavan tapaamiset ja yhteydenpidon asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin pääosin puhelimen, sähköpostin tai Skypen välityksellä.

- Tavaratoimitukset lähtevät pääosin Lahden varastostamme. Jonkin verran toimituksia lähtee Saksan varastosta, jonka olemme ulkoistaneet, Henrik Viitala kertoo.

 

Preeco työllistää IT-alan osaajia ja asiakaspalvelijoita

– Toimimme lähes sataprosenttisesti verkossa ja sähköisesti, aivan kuten asiakkaammekin. Lahdessa on hyvin saatavilla tarvitsemaamme työvoimaa eli IT-alan osaajia ja asiakaspalvelijoita. Olemme juuri palkanneet kymmenen uutta osaajaa taloon.

- Tykkäämme siitä, että meillä työskentelevät ovat nuoria tai vähintäänkin samanhenkisiä. Kun porukka on samalla aaltopituudella, töihin on kiva tulla. Pidämme kerran kuukaudessa tyhy-päivän, jolloin käymme läpi firman kuulumisia ja teemme yhdessä jotain mukavaa. Viime kuussa kävimme Escape Roomissa ja syömässä, Viitala päättää.

 

  • ”LADEC oli sijoittumisvaiheessa yrityksen apuna sopivien tilojen kartoittamisessa ja edesauttoi muun muassa varastotilojen löytymisessä näppärän välimatkan päässä toimistolta. Saimme hyödyllistä tietoa myös mm. rekrytoinnista ja paikallisista rekrytapahtumista.”

 

Verkkokaupat löydät osoitteista:

https://preeco.fi/ | https://gorillasports.fi/ | www.markkinointitarvike.fi/

 

Tutustu Vt 12 Lahden eteläisen kehätien tuomiin etuihin ja Lahden seudusta yritysalueena! Kehätien toimivien yritysten näkemyksiä ja Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosen videohaastatelu >> KLIKKAA TÄSTÄ!

 

Kiinnostuitko Lahden seudusta? Jos haluat lisätietoja Lahden bisnesympäristöstä,
tutustu Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluun! Voit kääntyä puoleemme missä asiassa tahansa! Palvelu on ilmaista eikä sido yritystänne mihinkään.
Valjastamme yrityksellenne asiantuntijatiimin, joka vastaa kysymyksiinne, tekee haluamanne selvitykset sekä sijoittumistilanteessa huolehtii käytännön asioiden sujumisesta.

 

 

Julkaistu aiemmin 4.3.2020, päivitetty 4.12.2020

 

Show Buttons
Hide Buttons