Prosessiteollisuuden mullistaja rantautui Lahteen

04.01.2017

Lahden Tiedepuiston tiloihin toimipisteen syksyllä avannut amerikkalainen start up -yritys Neolitics sanoo mullistavansa prosessiteollisuuden analytiikkamenetelmät lähivuosien aikana. Apuna toimii Lahden Seudun Kehitys LADEC, jonka All Inclusive -sijoittumispalvelut ovat Neoliticsin mukaan maan parhaita.

Christian uskoo, että Neoliticsin innovaatio tulee mullistamaan prosessiteollisuuden analytiikkamenetelmät. Hänen silmiinsä syttyy innostunut loiste, kun hän kertoo menetelmästä, jossa aineen koostumuksesta saadaan tietoa valon spektrin avulla.

Yrityksen omistaja ja perustaja, Yhdysvaltain Baltimoresta kotoisin oleva Sean M. Christian on menestynyt sarjayrittäjä. Neolitics on hänen viides ja omien sanojensa mukaan viimeinen start up-yrityksensä.

”Kun esimerkiksi lääkeliuoksen koostumus tiedetään, on myös siihen johdetun valon muodostama spektri tiedossa. Jos koostumuksessa on poikkeamia, spektrikin muuttuu”, hän selventää.

Työvoimaa ja palveluja

Vielä tähän asti miljardibisneksenä tunnetun lääkevalmistuksen analysointi on ollut valtavan työläs ja aikaa vievä prosessi. Käytössä olevat spektrometrialaitteet ovat isoja, kalliita ja herkkiä, eikä niitä yleensä edes yritetä asentaa tuotantotiloihin vaan erilliseen laboratorioon.

Neoliticsin kehittämä ratkaisu on maitotölkin kokoinen väline, joka on helppo asentaa suoraan tehtaan tuotantolinjalle. Yritys on jo patentoinut käyttämänsä menetelmän ja kerännyt rahoitusta muun muassa amerikkalaisilta sijoittajilta.

Mutta mikä ihme tuo lupaavan amerikkalaisyrityksen Lahteen?

Neolitics perusti viime keväänä Saloon teknologiakehitysyksikön. Sean M. Christian kertoo, että Microsoftin suljettua viime vuonna ovensa, Salossa oli tarjolla runsaasti osaavaa ja amerikkalaisinsinöörejä halvempaa työvoimaa. Suomen matala yritysveroaste oli iloinen yllätys, joka tuli esiin vasta sijoittumispäätöksen jälkeen.

Lahdessa yritystä houkuttelivat loistava sijainti ja ennen kaikkia Ladecin vertaansa vailla olevat sijoittumispalvelut.

"Mistään muualta Suomesta emme olisi saaneet näin tasokasta yritysneuvontaa, kontakteja ja tukea."

”Lahden sijainti on loistava ja täältä on hyvät kulkuyhteydet pääkaupunkiseudulle. Lahdessa on myös runsaasti prosessiteollisuutta, joista varmasti saamme pilotointikohteita yhdessä yritysten ja Ladecin kanssa sovittua”, toteaa Sean Christian sekä Neoliticsin Suomen toimintaa vetävä Otso Ylönen kertovat.

Tiivistä yhteistyötä

Ladecin sijoittumispalveluissa liiketoiminnan kehittäjänä työskentelevä Miika Laakso on tehnyt viimeiset puoli vuotta tiivistä yhteistyötä Sean M. Christianin ja Otso Ylösen kanssa. Hän järjestänyt yritykselle tapaamisia prosessiteollisuuden yritysten, julkisen tahon toimijoiden ja yliopistojen kanssa sekä auttanut rahoituksen hakemisessa sekä sopivien toimitilojen etsinnässä.

”Neoliticsin teknologian kehitystoiminnot jatkavat Salossa ja myyntiä sekä markkinointia ryhdytään rakentamaan Lahteen. Tuotteemme virallinen lanseeraus ajoittuu vuoden 2018 alkuun”, Sean Christian kertoo.

Tällä hetkellä LADEC hakee yhdessä Christianin ja Ylösen kanssa Neoliticsille suoraa EU-tukea.

”On ollut hienoa, miten korkealle suomalainen osaaminen ja yrittäjyyden ilmapiiri arvostetaan maailmalla. Neoliticsilla on aidosti käsissään jotakin suurta. Salon insinööriosaaminen yhdistettynä Lahden seudun mahdollisuuksiin ja Ladecin palveluihin takaavat yritykselle hyvät edellytykset maailman valloitukseen ”, Laakso uskoo.

Teksti: Taru Schroderus | Kuvat: Petri Koivisto

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tutustu Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluun! Valjastamme yrityksellenne asiantuntijatiimin, joka vastaa käytännön asioiden sujumisesta. Palvelu on ilmaista eikä sido yritystänne mihinkään.www.lahtibusinessregion.fi/all-inclusive

Tutustu yritykseen: www.neolitics.com/

Show Buttons
Hide Buttons