Viljaklusteri on kiertotalouden edelläkävijä – Olutmäskistä leipää ja lämpöä

30.09.2021

Viking Maltin energiatehokas mallastamo, Fazerin ksylitolitehdas, Hartwallin biokaasulaitos ja lukuisia muita kiertotalousinnovaatioita. Päijät-Hämeen Viljaklusterin yritykset ovat investoineet Lahden seudulle yli 100 miljoonan euron edestä kiertotaloushankkeisiin, joissa tuotannon sivuvirrat valjastetaan uudeksi liiketoiminnaksi.
 

Vuonna 2003 perustettu Päijät- Hämeen Viljaklusteri on alueen viljaraaka-ainetta jalostavien yritysten sekä reilun 800 viljan viljelijän muodostama yhteistyöverkosto. Sen tehtävänä on edistää viljelijöiden sekä klusteriyritysten verkostoitumista, tukea viljaa jalostavien yritysten välistä yhteistyötä sekä nostaa maakunnan viljaosaamisen profiilia. Viljaklusterin yritysten vuosittainen liikevaihto on yhteensä noin 600 miljoonaa euroa ja ne työllistävät noin 3000 henkilöä.

Viljaklusterin puheenjohtajana toimii Fazer Myllyn toimitusjohtaja Jarkko Arrajoki, joka kuvailee sitä ennen kaikkea viljaalan toimijoiden yhteistyö- ja kehittämisverkostoksi.
– Viljaklusteri on avoin kaikille Päijät-Hämeen vilja-alan yrityksille. Klusteritoiminnan tavoitteena on tarjota kullekin mukana olevalle yritykselle lisävoimia yrityksen kasvun ja kehittämisen tueksi. Yritys päättää itse, millä tavoin se on toiminnassa mukana ja miten se hyödyntää klusteritoimintaa ja -verkostoa.
– Fazer Myllyn näkökulmasta viljaklusteri on erinomainen foorumi kokemuksien ja parhaiden käytäntöjen jakamiselle, Arrajoki
summaa.
 

Sivuvirroista uutta liiketoimintaa
 

Viljaklusterin yritysten viime vuosina tekemillä yhteensä yli 100 miljoonan euron investoinneilla on iso merkitys yrityksille, koko
elintarvikealalle sekä Lahden seudulle. Suuri osa hankkeista nivoutuu kiertotalouden ympärille.

Jarkko Arrajoen mukaan Viljaklusterissa on tehty useita tuotannon sivuvirtaselvityksiä, joissa kiertotalous on vahvasti läsnä. Klusterin yritykset ovat löytäneet sivuvirroilleen uusia käyttökohteita, jotka poikivat uutta liiketoimintaa sekä yrityksille että niiden yhteistyökumppaneille.
– Esimerkiksi Fazerin mylly ja leipomot tekevät parhaillaan tuotannossa ylijäävästä kauran kuoresta leipäpusseja. Yksi leipäpussi sisältää 25 prosenttia kauran kuorta, Arrajoki kertoo.
 

Yritykset ovat löytäneet sivuvirroilleen uusia käyttökohteita, jotka poikivat uutta liiketoimintaa.


Kauramyllyn tuotannosta muodostuvan sivujakeen, kauran kuoren, ympärille rakentui kokonainen tuotantolaitos, Fazerin ksylitolitehdas. Uuden ksylitolitehtaan prosessista jäljelle jäävä kaurankuorimassa toimii puolestaan polttoaineena tehtaan viereen rakennetulle Lahti Energian biolämpölaitokselle, joka tekee siitä uusiutuvaa lämpöenergiaa Fazerin Lahden tehdasalueelle. Kauramyllyn laajennuksella kaksinkertaistetaan Fazer Myllyn kapasiteetti. Se on suurin investointi myllyn rakentamisen jälkeen.

Päijät-Hämeen Viljaklusterin puheenjohtaja ja Fazer Myllyn toimitusjohtaja Jarkko Arrajoki
”Viljaklusterin yritysten arvot kumpuavat luonnosta. Yritysten välinen yhteistyö, toiminnan vastuullisuus sekä jatkuva kehittäminen muodostavat Viljaklusterin uuden strategian ytimen.” Jarkko Arrajoki Päijät-Hämeen Viljaklusterin puheenjohtaja, Fazer Myllyn toimitusjohtaja


Viking Maltin jätti-investointi Lahteen


Toinen Lahden seudun käynnissä olevista jättihankkeista, Viking Maltin yli 90 miljoonan euron mallastamo, on rakenteilla erinomaisten liikenneyhteyksien risteyskohdassa sijaitsevalle Pippo-Kujalan yritysalueelle.
– Kartoitimme useita maita ja paikkakuntia uuden mallastamon sijaintipaikaksi. Lahti valikoitui investointikohteeksi, koska raaka-aineiden saatavuus, alueelle kertynyt osaaminen, asiakkaiden läheisyys ja logistinen sijainti osoittautuivat yhtiölle parhaaksi vaihtoehdoksi, Viking Malt Groupin hallituksen puheenjohtaja Pär-Gustaf Relander kertoo.

Viking Maltin uusi mallastamo on energiatehokas ja ympäristöystävällinen. Sen lämmöntuotanto, kylmälaitos ja lämpöpumppujärjestelmä integroidaan uudella tavalla yhdeksi kokonaisuudeksi, joka tuottaa samanaikaisesti lämpöä ja jäähdytystä. Lisäksi mallastamon sivutuotteena syntyvä ohrapöly ja -kuori käytetään energiantuotannon polttoaineena.

Jarkko Arrajoki luonnehtii Viking Maltin investointia kiertotalouden näkökulmasta esimerkilliseksi hankkeeksi.
– Viljaklusterin yritysten arvot kumpuavat luonnosta. Yritysten välinen yhteistyö, toiminnan vastuullisuus sekä jatkuva kehittäminen muodostavat Viljaklusterin uuden strategian ytimen. Viljaklusterin yritykset pyrkivät vähentämään päästöjä ja minimoimaan hävikkiä, Arrajoki kommentoi.


Monien mahdollisuuksien mäski


Hävikin vähentämiseen satsataan vahvasti myös kuluttajia lähellä olevassa Teerenpelin Panimossa, jossa lähikauppojen hävikkileipä korvaa osan oluen valmistukseen käytettävästä maltaasta.
– Idea hävikkileivän hyödyntämiseen oluen valmistuksessa tuli Lahden seudulla toimivilta K-Supermarket- kauppiailta. Se oli niin mainio, että päätimme heti lähteä mukaan, Teerenpeli Panimo & Tislaamon toimitusjohtaja Anssi Pyysing kertoo.

Hävikkileipä kuivataan ja rouhitaan kaupoissa paikan päällä ja kuljetetaan Teerenpelin panimoon, jossa sitä käytetään osana ohramallasmäskiä.

Hävikkileivän matka ei pääty panimoon, sillä oluenvalmistuksesta ylijäävä ohramallasmäski saa uuden elämän hollolalaisessa Pulla-Poikien leipomossa, jossa siitä leivotaan maukasta vuokaleipää.
– Ympyrä sulkeutuu, kun alkuperäinen hävikkileipä palaa takaisin paikallisiin K-kauppoihin Kauppiaan Lähioluena ja tuoreena leipänä, Pyysing toteaa innostuneesti. 

”Ympyrä sulkeutuu, kun oluen valmistuksesta ylijäävää mäskiä käytetään Pulla-Poikien leipomassa vuokaleivässä.” Anssi Pyysing Teerenpeli Panimo & Tislaamon toimitusjohtajaHartwallin panimoalueella ylijäämämäskiä hyödynnetään puolestaan uusiutuvan energian lähteenä. Panimon pihalle nousee yhteistyössä Lahti Energian kanssa poikkeuksellinen biokaasulaitos, jonka toiminta perustuu puhtaasti kiertotaloudelle ja panimon raaka-aineille.
– Kaasua tuotetaan oluen panemisesta ylijäävästä mäskistä. Raaka-aineet kulkevat tehokkaasti pellolta panimolle ja takaisin: biokaasun valmistamisesta ylijäävä aines palautetaan pellolle ravitsemaan ohrasatoa. Kypsä mallastettu ohra päätyy takaisin maltaana olutkattilaan, kertoo Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomi Korte.
– Hartwall on sitoutunut hiilineutraaliin tuotantoon vuoden 2023 aikana ja biokaasulaitos mahdollistaa kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamisen, Korte jatkaa.
 

Hyvä kiertämään


Päijät-Hämeen Viljaklusterin puheenjohtaja Jarkko Arrajoki on syystäkin ylpeä joukoistaan. Koko Suomen mittakaavassakin
ainutlaatuisessa vilja-alan osaajien keskittymässä on edustettuna viljan koko arvoketju viljelijöistä teollisuuteen ja vähittäiskauppaan. Yhteistyötä tehdään mm. MTK:n, Koulutuskeskus Salpauksen, LUT-yliopiston sekä LAB ammattikorkeakoulun kanssa.
– Ottamalla vastuun toimintamme kokonaisvaltaisesta vaikutuksesta ympäristöömme tunnistamme kehityskohteita ja voimme yhdessä käyttää ruoan tuotantoa ratkaisuna moneen haasteeseen. Vastuullisesti tuotettu päijät-hämäläinen vilja yhdessä puhtaan pohjaveden kanssa muuntuu Viljaklusterin toimijoiden käsissä upeiksi elintarvikkeiksi, joista voivat nauttia suomalaisten lisäksi ihmiset ympäri maailman.
– Puhtaan pohjaveden lisäksi strategiamme tulevat painopisteet ovat tuotekehityksessä sekä osaavan työvoiman saatavuuden varmistamisessa. Sopimusviljelijöiden kanssa kehitämme yhdessä kestäviä ja uudistavia viljanviljelyn menetelmiä. Tiiviillä ja aktiivisella yhteistyöllä vahvistamme kaikkien Viljaklusterin yritysten ja viljelijöiden toimintaa, Arrajoki päättää.

 

Kuvassa miehen käsissä leipä murrettuna kahteen osaan .  Valokuvan päällä piirroskuva.
Kiertotalouden edistäminen ja sivuvirtojen hyödyntäminen siten, että syntyy jopa uutta liiketoimintaa, ovat keskeisiä viljaklusterin tavoitteita. Hankkeita on käynnissä lukuisia. Kuvassa on esitelty, kuinka hävikkileipää hyödynnetään Teerenpelin oluen valmistuksessa, olutmäskiä taas leivän leivonnassa ja kuinka taas Fazer Myllyn kauratuotannon sivuvirroista syntyy ksylitolia sekä lopuksi vielä lämpöenergiaa. KLIKKAA kuva suuremmaksi!

 

Teksti: Taru Schroderus | Kuvat: Panu Rissanen
 

PÄIJÄT-HÄMEEN VILJAKLUSTERI
Suomen mittavin ja monipuolisin viljaosaamisen keskittymä

Leipä- ja juomaketju | 600 m€ liikevaihto | 3000 työpaikkaa | 800 viljelijää | 43 000 ha viljelypinta-alaa | 2017–2023 yritysten
investoinnit kokonaisuudessaan noin 160 m€

www.viljaklusteri.fi/

 

 

Juomavalmistajat

 

Leipäketju

 

Jos haluat lisätietoja Lahden bisnesympäristöstä,
tutustu Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluun! Voit kääntyä puoleemme missä asiassa tahansa! Palvelu on ilmaista eikä sido yritystänne mihinkään.
Valjastamme yrityksellenne asiantuntijatiimin, joka vastaa kysymyksiinne, tekee haluamanne selvitykset sekä sijoittumistilanteessa huolehtii käytännön asioiden sujumisesta.

Show Buttons
Hide Buttons