Lahtelainen WatMan: merivedestä juomavettä loistoristeilijöihin

14.10.2019

Lahtelaista vesiosaamista seilaa tälläkin hetkellä maailman suurimmissa loistoristeilijöissä valtamerien aalloilla. Vedenkäsittelyyn erikoistunut insinööritoimisto WatMan Engineering Oy on jo vuodesta 2008 lähtien tarjonnut edistyksellistä ratkaisua meriveden suolanpoistoon eli käytännössä makean veden tuottamiseksi risteilyaluksilla. Kyseessä on markkinoiden energiatehokkain käänteisosmoosilaitteisto.

 

Käänteinen osmoosi tarkoittaa kansantajuisesti hieman yksinkertaistettuna sitä, että merivesi puristetaan kovalla paineella erityiskalvon läpi. Puhdas vesi läpäisee kalvon ja suola ”jää haaviin”. Noin puolet prosessoidusta merivedestä saadaan puhdistettua juoma- ja talousvesikäyttöön. Kun valtavan kokoinen risteilyalus on ajossa jopa viikon, on makean veden tarve aluksella suuri.

– Loistoristeilijöillä varataan makeaa vettä yleensä noin 150 litraa henkeä kohden. Isossa risteilijässä voi useiden päivien ajan olla merellä jopa 10 000 ihmistä. On aika iso säästö, että puhdasta vettä saadaan ”tehtyä” merivedestä aluksella. Kaikissa satamissa ei riittävän hyvää vettä ole edes saatavilla, havainnollistaa toimitusjohtaja Juha Lintujärvi.

 

Sijainti, verkostot ja työvoima Lahden seudun valtteina

 

Tällä hetkellä 21 loistoristeilijässä maailman merillä hyödynnetään WatManin ratkaisua. Asennettuja yksiköitä laivoissa on kaikkiaan 42. Yhteenlaskettuna WatManin laitteet puhdistavat merivettä peräti 34 000 kuutioita päivässä.

Toimitusjohtaja Lintujärvi on erittäin tyytyväinen Lahteen yrityksensä toimintaympäristönä. Kun toimitukset menevät lähes 100-prosenttisesti vientiin, ovat hyvät kulkuyhteydet merisatamaan ja lentokentälle yrityksen elinehto.

– Lahdessa nämä edellytykset täyttyvät erinomaisesti, kun sijaitaan noin tunnin matkan päässä näistä kaikista. Myös työvoiman saatavuus Lahdessa on hyvä.

Lahden seudun meriklusterin kautta WatMan on löytänyt muun muassa paikallisen yhteistyökumppanin metallirakenteisiinsa. Viime vuonna yritys oli mukana Lahden seudun kehitys LADECin koordinoimassa messuyhteistyössä meriklusterin toimijoiden kanssa.

 

WatMan Engineering Oy valmistaa edistyksellisiä ratkaisuja meriveden suolanpoistoon, mikä takaa makean veden saamisen risteilyaluksille myös pitkien risteilyjen ajan. Meyer Turun TUICruisesille valmistamat laivat käyttävät kaikki Watmanin suolanpoistolaitoksia.

 

www.watmanengineering.fi 

 

Teksti: Terhi Kangas | Kuvat: WatManin kuva-arkisto, otsikkokuvan muokkaus Sebastian Ratu

 

Lue myös 

Lahden seudun vesistöissä bisnespotentiaalia - vedestä liiketoimintaa tekevälle yritykselle alue on globaalistikin tarkasteltuna ainutlaatuinen ykköspaikka.

 

Kiinnostuitko? Jos haluat lisätietoja Lahden seudusta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista yrityksellenne, tutustu Lahti All Inclusive -sijoittumispalveluun! Voit kääntyä puoleemme missä asiassa tahansa! Palvelu on ilmaista eikä sido yritystänne mihinkään.
Valjastamme yrityksellenne asiantuntijatiimin, joka vastaa kysymyksiinne, tekee haluamanne selvitykset sekä sijoittumistilanteessa huolehtii käytännön asioiden sujumisesta.

 

Jos Lahden seudun kiertotalouteen liittyvät asiat kiinnostavat, voit olla yhteydessä myös Lahden Seudun Kehitys LADECin kiertotalousasiantuntijoihin!

 

Tutustu muihin kiinnostaviin yritystarinoihin täällä!

Show Buttons
Hide Buttons