Yritysten vetovoima toi opiskelijoita bussilasteittain Lahteen

15.11.2018

Kuohuvat on kaadettu laseihin. Ihmiset supisevat keskenään hyväntuulisina, mutta hieman jännittyneinä. Tunnelma arvokkaissa puitteissa on positiivisen odottava.

Aivan pian tositarkoituksella pariaan etsivät mittailevat toisiaan silmästä silmään. Alkaako tästä hetkestä kenties yhteinen taival? Kyse ei ole Ensitreffit alttarilla -ohjelman vihkimisjaksosta, vaan marraskuun 2018 alussa järjestetystä Match Made in Lahti -tapahtumasta.

Ehdokkaita eivät ole valinneet parisuhteiden asiantuntijat, vaan työelämän ja tulevaisuuden osaajien asiantuntijat Lahden Seudun Kehitys LADEC, Lahden Yliopistokampus ja LUT-yliopisto. Järjestäjäkolmikon missiona on kohtauttaa työnantajaa etsivät opiskelijat Lappeenrannasta ja Helsingistä sekä tekijöitä tarvitsevat työnantajat Lahden seudulta.

Nopea gallup-kierros opiskelijoiden keskuudessa paljastaa, että juuri tämä kuohuvilla aloitettava rekrytointitapahtuma Askotalon Torilla on päivän odotetuin osuus. 21 yritystä on valmiina kahden minuutin pitchaukseen satapäisen opiskelijajoukon edessä sekä syventämään lavashown jälkeen yritystietoa omalla esittelypisteellään.

 

Lahden seutu kiinnostaa vaihto-opiskelijoita

Kauppatieteiden opiskelija Valeri Tuunaisella valmistuminen on jo lähellä. Hän on Riihimäeltä kotoisin ja voisi hyvin kuvitella muuttavansa töiden perässä Lahteen. Kaupungin monipuolisuus on päivän aikana yllättänyt positiivisesti.

– Tänään kuulin, että Sinfonia Lahti on maailmankuulu, eli Lahti on myös kulttuurikaupunki. Opiskelen rahoitusta, mutta minulla ei ole vielä selkeää näkemystä siitä, mitä haluaisin tehdä. Olen siis avoimin mielin liikenteessä, Tuunainen kertoo.
 

Kauppatieteiden opiskelija Valeri Tuunainen (kuvassa keskellä) on Riihimäeltä kotoisin ja voisi hyvin kuvitella muuttavansa töiden perässä Lahteen. Kaupungin monipuolisuus on päivän aikana yllättänyt positiivisesti.

 

Lappeenrannasta bussin kyytiin on hypännyt myös Meiju Pohjalainen. Toisin kuin Tuunaisella hänellä näkemys tulevaisuudesta on kirkas ja selkeä. Hän haluaa controllerin uran.

– Lahteen tutustuin ensimmäistä kertaa tässä tapahtumassa vuosi sitten. Päivä on ollut jo tähän mennessä hyvä kokonaisuus. Erityisen kiinnostava oli yritysvierailu Hartwallilla, Pohjalainen toteaa.

Lahti ja sen yrityselämä houkuttivat siis kaupunkia tuntemattoman opiskelijan jo toistamiseen Match Made in Lahti -tapahtumaan. Se on palkitseva palaute järjestäjille. Tapahtuma on kasvanut vuodessa huomattavasti. Sekä yrityksiä että opiskelijoita on nyt enemmän – ja erityisesti kansainvälisiä opiskelijoita. Heille työharjoittelupaikan löytäminen Suomesta voi olla vaikeaa.

– Vaihto-opiskelijan rekrytointi on yritykseltä viisas teko. Työyhteisö hyötyy takuulla kansainvälisestä vahvistuksesta. Jos opiskelija saa jalan oven väliin suomalaisille työmarkkinoille, hän saattaa jäädä tänne töihin myös valmistumisensa jälkeen, toteaa LADECin markkinointipäällikkö Tarja Pellinen, joka on erittäin tyytyväinen tapahtuman saamaan suosioon.

 

Lahden seutu -lähettiläiden matkassa

Bussikuljetuksilla aamulla kaupunkiin saapuneet opiskelijat ovat saaneet nauttia päivän aikana jo reilun annoksen Lahden seudun yrityselämää. Vierailut Rautella, Päijät-Hämeen Jätehuollolla ja Hartwallilla sekä lounas Sibeliustalon idyllissä KOKO Lahti Oy:n toimitusjohtaja Emilia Mäen johdolla ovat esitelleet talousalueen eri puolia. Apulandiassakin on piipahdettu kuulemassa toimitusjohtaja Sipe Santapukilta, että myös punk-bändi voi tehdä täällä erittäin vakuuttavaa liiketoimintaa. Heinolasta ponnistanut Apulanta on ottanut yrityksensä kotipesäksi Hennalan vanhan kasarmialueen, jolla myös Apulandia-museo sijaitsee.

Siirtymät päivän aikana on otettu tehokäyttöön, sillä tutustumista paikalliselämään ovat syventäneet bussin kyytiin matkan varrelta hypänneet Lahden seutu -lähettiläät. Bussissa hetken aikaa matkanjohtajina toimivat Ferroplanin toimitusjohtaja Minna Patosalmi Orimattilasta, Ravintola Rouxin ravintoloitsija Kati Häkkinen sekä Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu.
 

Bussin kyydissä Ravintola Rouxin ravintoloitsija Kati Häkkinen. Bussissa jututtamassa Tomi Tura LADECista.


– Perheyrityksemme valmistaa kuljetinratkaisuja muun muassa jätteiden lajitteluun, joten Lahden seudun vahva cleantech-painotus on meille arvokasta. Meillä käy paljon kansainvälisiä vieraita, joille on hienoa esitellä alueen monipuolista ekosysteemiä, kertoi Minna Patosalmi omalla lähettiläsvuorollaan.

Myös Helsingin läheinen sijainti ja hyvät yhteydet ovat toisen polven toimitusjohtaja Patosalmelle tärkeitä tekijöitä. Ferroplan on hieno esimerkki erottuvalla tyylillä vahvaa kasvua tehneestä yrityksestä Lahden seudulla. Patosalmen isä perusti yrityksen vuonna 1983 kotinsa kellarissa. Nyt yrityksellä on 50 työntekijää, 10 miljoonan liikevaihto ja vakiintunut asema kansainvälisillä markkinoilla.

 

Kasvuyritykset osaajia etsimässä

Kahden minuutin pitchaus englannin kielellä on tiukka paikka kenelle tahansa. Jokainen tapahtumaan osallistunut yritys suoriutuu hienosti haasteesta. Muutama yltää lähes Amerikan Leijonan luola -henkiseen positiiviseen itsevarmuuteen pilke silmäkulmassa: Profit Software, Ramboll ja Teknoware.

Kun lavashow on ohi, jatkuu ilta odotetuilla kahdenkeskisillä tapaamisilla. Opiskelijoita ständeilleen toivovat muiden muassa kovien kasvutavoitteiden Chic Mini Me Oy, lastenvaatealan tänä vuonna perustettu start-up sekä konkariyritys Lahti Precision Oy. Tämän vaaka- ja massakalibrointiin erikoistuneen yrityksen moni mieltää edelleen Rauten tytäryhtiöksi, vaikka erkaantumisesta on jo 13 vuotta. Kerrottavaa opiskelijoille siis riittää.

Näiden keskenään täysin erilaisten toimijoiden väliin mahtuu monta mielenkiintoista yritystä mahdollisuuksineen. Ilta on vasta nuori.
 


 

Match Made in Lahti -tapahtumaan osallistuneet yritykset:
ALTEN Finland, BussiPro, Calefa, Chic Mini Me, Dieffenbacher, Etteplan, Eurokangas, Kemppi, Lahti Precision, Makron, Oilon, Pedro, Profit Software, Ramboll, Rantalainen, Raute, Renor (antoivat Askotalon Tori-tilan tapahtuman käyttöön), Solita, Sympa, Teknoware, Udraiv, Vuohelan Herkku ja Wipak. Lisäksi päivän aikana opiskelijat pääsivät ryhmästä riippuen vierailuille Rautelle, Hartwallille tai Päijät-Hämeen Jätehuolto PHJ:lle.

 

Tapahtuman järjestivät Lahden Seudun Kehitys LADEC, LUT Lahti ja LUT Career Services ja Lahden Yliopistokampus. Yhteistyökumppaneina Lahden kaupunki, Lahden Teollisuusseura ja Lahden Seutu - Lahti Region Oy.Teksti: Terhi Kangas

Show Buttons
Hide Buttons