#LahtiBusinessRegion
fi en language

Vil­jaklusteri kier­to­talouden edel­läkävijä – Olut­mäskistä leipää ja lämpöä

Viking Maltin energia­tehokas mallastamo, Fazerin ksyli­to­litehdas, Hartwallin biokaa­sulaitos ja lukuisia muita kierto­ta­lous­in­no­vaatioita. Päijät-Hämeen Viljaklusterin yritykset ovat inves­toineet Lahden seudulle yli 100 miljoonan euron edestä kierto­ta­lous­hank­keisiin, joissa tuotannon sivuvirrat valjastetaan uudeksi liike­toi­minnaksi.

Vuonna 2003 perustettu Päijät- Hämeen Viljaklusteri on alueen viljaraaka-ainetta jalostavien yritysten sekä reilun 800 viljan viljelijän muodostama yhteistyöverkosto. Sen tehtävänä on edistää viljelijöiden sekä kluste­riy­ritysten verkos­toi­tumista, tukea viljaa jalostavien yritysten välistä yhteistyötä sekä nostaa maakunnan viljao­saamisen profiilia. Viljaklusterin yritysten vuosittainen liikevaihto on yhteensä noin 600 miljoonaa euroa ja ne työllistävät noin 3000 henkilöä.

Viljaklusterin puheen­johtajana toimii Fazer Myllyn toimi­tus­johtaja Jarkko Arrajoki, joka kuvailee sitä ennen kaikkea viljaalan toimijoiden yhteistyö- ja kehittämisver­kostoksi.

– Viljaklusteri on avoin kaikille Päijät-Hämeen vilja-alan yrityksille. Kluste­ri­toiminnan tavoitteena on tarjota kullekin mukana olevalle yritykselle lisävoimia yrityksen kasvun ja kehittämisen tueksi. Yritys päättää itse, millä tavoin se on toiminnassa mukana ja miten se hyödyntää kluste­ri­toimintaa ja -verkostoa.

– Fazer Myllyn näkökulmasta viljaklusteri on erinomainen foorumi kokemuksien ja parhaiden käytäntöjen jakamiselle, Arrajoki
summaa.

Fazer Myllyn toimi­tus­johtaja Jarkko Arrajoki kädessään Fazerin tuotteita

”Viljaklusterin yritysten arvot kumpuavat luonnosta. Yritysten välinen yhteistyö, toiminnan vastuullisuus sekä jatkuva kehittäminen muodostavat Viljaklusterin uuden strategian ytimen.” Jarkko Arrajoki Päijät-Hämeen Viljaklusterin puheen­johtaja, Fazer Myllyn toimi­tus­johtaja

Sivuvirroista uutta liike­toimintaa

Viljaklusterin yritysten viime vuosina tekemillä yhteensä yli 100 miljoonan euron inves­toinneilla on iso merkitys yrityksille, koko
elintar­vi­kealalle sekä Lahden seudulle. Suuri osa hankkeista nivoutuu kierto­talouden ympärille.

Jarkko Arrajoen mukaan Viljaklus­terissa on tehty useita tuotannon sivuvir­ta­sel­vityksiä, joissa kiertotalous on vahvasti läsnä. Klusterin yritykset ovat löytäneet sivuvir­roilleen uusia käyttökohteita, jotka poikivat uutta liike­toimintaa sekä yrityksille että niiden yhteistyökumppaneille.

– Esimerkiksi Fazerin mylly ja leipomot tekevät parhaillaan tuotannossa ylijäävästä kauran kuoresta leipäpusseja. Yksi leipäpussi sisältää 25 prosenttia kauran kuorta, Arrajoki kertoo.

"Yritykset ovat löytäneet sivuvir­roilleen uusia käyttökohteita, jotka poikivat uutta liike­toimintaa."

Kauramyllyn tuotannosta muodostuvan sivujakeen, kauran kuoren, ympärille rakentui kokonainen tuotan­tolaitos, Fazerin ksyli­to­litehdas. Uuden ksyli­to­li­tehtaan prosessista jäljelle jäävä kauran­kuo­rimassa toimii puolestaan polttoaineena tehtaan viereen raken­netulle Lahti Energian biolämpölaitokselle, joka tekee siitä uusiutuvaa lämpöenergiaa Fazerin Lahden tehda­sa­lueelle. Kauramyllyn laajen­nuksella kaksin­ker­taistetaan Fazer Myllyn kapasiteetti. Se on suurin investointi myllyn raken­tamisen jälkeen.

”Viljaklusterin yritysten arvot kumpuavat luonnosta. Yritysten välinen yhteistyö, toiminnan vastuullisuus sekä jatkuva kehittäminen muodostavat Viljaklusterin uuden strategian ytimen.” Jarkko Arrajoki Päijät-Hämeen Viljaklusterin puheen­johtaja, Fazer Myllyn toimi­tus­johtaja

Viking Maltin jätti-investointi Lahteen

Toinen Lahden seudun käynnissä olevista jättihankkeista, Viking Maltin yli 90 miljoonan euron mallastamo, on rakenteilla erinomaisten liiken­neyh­teyksien risteys­kohdassa sijait­sevalle Pippo-Kujalan yrity­sa­lueelle.

– Kartoitimme useita maita ja paikkakuntia uuden mallastamon sijain­ti­paikaksi. Lahti valikoitui inves­toin­ti­kohteeksi, koska raaka-aineiden saatavuus, alueelle kertynyt osaaminen, asiakkaiden läheisyys ja logistinen sijainti osoit­tautuivat yhtiölle parhaaksi vaihtoehdoksi, Viking Malt Groupin hallituksen puheen­johtaja Pär-Gustaf Relander kertoo.

Viking Maltin uusi mallastamo on energia­tehokas ja ympäristöystävällinen. Sen lämmöntuotanto, kylmälaitos ja lämpöpumppujärjestelmä integroidaan uudella tavalla yhdeksi kokonai­suudeksi, joka tuottaa samanai­kaisesti lämpöä ja jäähdytystä. Lisäksi mallastamon sivutuotteena syntyvä ohrapöly ja -kuori käytetään energian­tuotannon polttoaineena.

Jarkko Arrajoki luonnehtii Viking Maltin inves­tointia kierto­talouden näkökulmasta esimer­kil­liseksi hankkeeksi.

– Viljaklusterin yritysten arvot kumpuavat luonnosta. Yritysten välinen yhteistyö, toiminnan vastuullisuus sekä jatkuva kehittäminen muodostavat Viljaklusterin uuden strategian ytimen. Viljaklusterin yritykset pyrkivät vähentämään päästöjä ja minimoimaan hävikkiä, Arrajoki kommentoi.

Monien mahdol­li­suuksien mäski

Hävikin vähentämiseen satsataan vahvasti myös kuluttajia lähellä olevassa Teerenpelin Panimossa, jossa lähikauppojen hävikkileipä korvaa osan oluen valmis­tukseen käytettävästä maltaasta.

– Idea hävikkileivän hyödyntämiseen oluen valmis­tuksessa tuli Lahden seudulla toimivilta K-Supermarket -kauppiailta. Se oli niin mainio, että päätimme heti lähteä mukaan, Teerenpeli Panimo & Tislaamon toimi­tus­johtaja Anssi Pyysing kertoo.

Hävikkileipä kuivataan ja rouhitaan kaupoissa paikan päällä ja kuljetetaan Teerenpelin panimoon, jossa sitä käytetään osana ohramallasmäskiä. Hävikkileivän matka ei pääty panimoon, sillä oluen­val­mis­tuksesta ylijäävä ohramallasmäski saa uuden elämän hollo­la­laisessa Pulla-Poikien leipomossa, jossa siitä leivotaan maukasta vuokaleipää.

– Ympyrä sulkeutuu, kun alkuperäinen hävikkileipä palaa takaisin paikallisiin K-kauppoihin Kauppiaan Lähioluena ja tuoreena leipänä, Pyysing toteaa innos­tuneesti. 

Anssi Pyysing hymyilee kädessään juomalasi

”Ympyrä sulkeutuu, kun oluen valmis­tuksesta ylijäävää mäskiä käytetään Pulla-Poikien leipomassa vuokaleivässä.” Anssi Pyysing Teerenpeli Panimo & Tislaamon toimi­tus­johtaja

Hartwallin panimoa­lueella ylijäämämäskiä hyödynnetään puolestaan uusiutuvan energian lähteenä. Panimon pihalle nousee yhteistyössä Lahti Energian kanssa poikkeuk­sellinen biokaa­sulaitos, jonka toiminta perustuu puhtaasti kierto­ta­loudelle ja panimon raaka-aineille.

– Kaasua tuotetaan oluen panemisesta ylijäävästä mäskistä. Raaka-aineet kulkevat tehokkaasti pellolta panimolle ja takaisin: biokaasun valmis­ta­misesta ylijäävä aines palautetaan pellolle ravitsemaan ohrasatoa. Kypsä mallastettu ohra päätyy takaisin maltaana olutkattilaan, kertoo Hartwallin tuotanto- ja toimi­tus­ket­ju­johtaja Tomi Korte.

– Hartwall on sitoutunut hiili­neut­raaliin tuotantoon vuoden 2023 aikana ja biokaa­sulaitos mahdollistaa kunnian­himoisen tavoitteen saavut­tamisen, Korte jatkaa.

Hyvä kiertämään

Päijät-Hämeen Viljaklusterin puheen­johtaja Jarkko Arrajoki on syystäkin ylpeä joukoistaan. Koko Suomen mitta­kaa­vassakin
ainut­laa­tuisessa vilja-alan osaajien keskittymässä on edustettuna viljan koko arvoketju viljelijöistä teolli­suuteen ja vähittäiskauppaan. Yhteistyötä tehdään mm. MTK:n, Koulu­tuskeskus Salpauksen, LUT-yliopiston sekä LAB ammat­ti­kor­keakoulun kanssa.

– Ottamalla vastuun toimintamme kokonais­val­taisesta vaiku­tuksesta ympäristöömme tunnistamme kehitys­kohteita ja voimme yhdessä käyttää ruoan tuotantoa ratkaisuna moneen haasteeseen. Vastuul­lisesti tuotettu päijät-hämäläinen vilja yhdessä puhtaan pohjaveden kanssa muuntuu Viljaklusterin toimijoiden käsissä upeiksi elintar­vikkeiksi, joista voivat nauttia suoma­laisten lisäksi ihmiset ympäri maailman.

– Puhtaan pohjaveden lisäksi strategiamme tulevat painopisteet ovat tuote­ke­hi­tyksessä sekä osaavan työvoiman saatavuuden varmis­ta­misessa. Sopimus­viljelijöiden kanssa kehitämme yhdessä kestäviä ja uudistavia viljan­viljelyn menetelmiä. Tiiviillä ja aktii­visella yhteistyöllä vahvistamme kaikkien Viljaklusterin yritysten ja viljelijöiden toimintaa, Arrajoki päättää.

Viljan kaaviokuva Anri.png
 

Päijät-Hämeen Viljaklusteri
Suomen mittavin ja monipuolisin viljao­saamisen keskittymä


Leipä- ja juomaketju | 600 m€ liikevaihto | 3000 työpaikkaa | 800 viljelijää | 43 000 ha vilje­lypinta-alaa | 2017–2023 yritysten
inves­toinnit kokonai­suu­dessaan noin 160 m€

Lisää lahden seudun menestystarinoita

Kaksi isoa metalliputkea päällekkäin, joissa lukee valkoisella NTL.
Lahden seudun menestystarina

Ruotsalainen startup Nordic Timber Labs perustaa ensimmäisen tuotantolaitoksen Lahteen

Lue lisää
Projekti-insinöörit Katariina Kokkonen ja Stella Siitonen, toimi­tus­johtaja Ahti Koivunen ja COO Mikael Seppälä pöydän ääressä.
Lahden seudun menestystarina

FimusKraft kehittää kontteihin sijoitettavissa olevaa biokaasulaitosta – ensimmäinen tulossa Lahteen

Lue lisää
Preecon Juha-Matti Raappana työntää lastenvaunuja, Henrik Viitala pitelee pahvilaatikkoa ja Jani Laitinen on spinningpyörän selässä keskellä Lahden keskustaa.
Lahden seudun menestystarina

Neljä nuorta miestä, kolme verkkokauppaa ja 15 m€ liikevaihto

Lue lisää
close