#LahtiBusinessRegion

Tut­ki­mustilat

TUTKIMUS- JA LABORA­TO­RIO­PALVELUT

Lahden seudulla on useita laadukkaita tutki­mustiloja ja -labora­torioita sekä toimintaympäristöjä, joista myös yritykset voivat hyötyä. Valikoimasta löytyy ratkaisu eri alojen ja eri tilanteessa olevien yritysten tutkimus­tar­peisiin.

3D-tulostuslaboratorio

LAB-ammattikorkeakoulun 3D-tulostuslaboratoriossa on kattava kokoelma eri kokoisia 3D-tulostimia. Lisäksi muovilaboratoriossa voidaan valmistaa tulostuslankaa FDM-tulostimille.

Laboratoriossa on Prusa i3 FDM-tulostin, Lisa -jauhepetitulostin sekä Anisoprint -hiilikuitutulostin.

3D-tulostuslaboratoriotopen_in_new

Elintarvikelaboratorio

LAB-ammattikorkeakoulun
elintarvikelaboratoriossa voidaan testata ja kehittää erilaisia elintarvikkeita, niiden tuotantomenetelmiä sekä tutkia ja parantaa tuotteiden ominaisuuksia. Myös pienten koe-erien valmistaminen kuluttajatestaukseen on mahdollista.

Uusi toimintaympäristö, monipuolinen laitekanta ja LABin asiantuntijat mahdollistavat ketterämpiä tuotekokeiluja muun muassa viljaklusteriyrityksille.

Elintarvikelaboratorioopen_in_new

Energia- ja kiertotalouslaboratorio

LAB-ammattikorkeakoulun Energia- ja kiertotalouslaboratoriokokonaisuus (EKI) kattaa sekä karkeantyöskentelyn tilan ja analyyttisen laboratorion.

Karkeantyöskentelyntilassa voidaan suorittaa isomman mittakaavan testauksia, pilotointeja ja prosessinkehitystä. Analyyttinen laboratorio on vuorostaan tarkoitettu eri materiaalien ja prosessien laboratoriotestaukseen ja tutkimukseen.

Energia- ja kiertotalouslaboratorioopen_in_new

Erotustekniikan laboratorio

LUT-yliopiston Lahden kampuksella on myös saatavilla tutkimuslaitteistoja elinkeinoelämän käyttöön, kuten autoklaavi, paperiteollisuudelle pääasiassa kehitetty väri- ja kirkkausanalysaattori sekä Somerville-seulanäyttö, massasuspensiolaite sekä massan mekaaninen hajottaja, tislaukseen ja puhdistukseen sopiva kierto haihdutin, Schopper Riegler-testeri massan ominaisuuksien mittaamiseen, kemiallisen ja mekaanisen sellun valmistukseen käytettävä puulastun luokittelija. 

Tutkimuslaitteistot - LUTopen_in_new
FabLab sisältä.

Fab Lab Salpaus - digitaalisen tuotevalmistuksen työtila

Fab Lab Salpaus toimii työtilana luovuudelle, keksimiselle ja uuden oppimiselle Salpauksen opiskelijoille sekä erillisestä varauksesta yritysten käyttöön. Tilan laitteiden käyttö on ilmaista FabLab käytännön mukaisesti.

Tilassa voi toteuttaa mallinnuksia, lasertyöstönä leikkausta ja kaiverrusta, vesileikkausta, tarraleikkausta, CNC-työstöä ja 3D-tulostusta. Käytettävissä on myös 3D-skanneri ja pieni käsivarsirobotti ohjelmointikokeiluja varten.

FabLab Salpausopen_in_new

Hyvinvoinnin simulaatiotila

LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvoinnin simulaatiotila soveltuu erilaisten työelämän kädentaitojen ja vuorovaikutustilanteiden harjoitteluun. Esimerkiksi esimiesvalmennuksiin, kokousten ja päätöksenteon kehittämiseen, palvelukanavien kehittämiseen, haastavien asiakaspalvelu- ja myyntitilanteiden harjoitteluun, käyttäjälähtöiseen suunnitteluun ja visualisointiin sekä sairaanhoidon potilastilanteiden harjoitteluun.

Nordic Simulatorsin simulaatiokoulutusjärjestelmien avulla voidaan tuoda käytännönläheisyyttä oppimiseen erilaisten harjoitusten myötä.

Simulaatiotila - LABopen_in_new

Kalustetestauksen laboratorio

LAB-ammattikorkeakoulun kalustetestauksen laboratoriossa voidaan suorittaa standardien mukaisia testauksia eri kalusteille ja pinnoille. Tutkimuskohteina voivat olla seinäkkeet, tuolit, kaapit, pöydät, puutarhakalusteet, lastenkalusteet, keittiökalusteet, patjat ja sängyt.

Tilassa onnistuu kalusteiden pintatestit, olosuhdetestaukset, tuotekehitystestaus, vaatimustenmukaisuus testaus, reklamaatioselvitykset ja analyysit, menetelmäkehitys sekä tulosten analysointi, kehitysehdotukset ja raportointi.

Tuotekehitystestaus- ja asiantuntijapalveluista yritys saa apua tuote- ja prosessikehitykseensä. 

Kalustetestauksen laboratorio - LABopen_in_new
Ilmakuva LUT-yliopiston Lahden kampuksesta. Kampuksen ympärillä parkkipaikka ja vihreää metsää.

Kempower Electric Mobility Research Center (EMRC)

EMRC on sähköajoneuvojen pikalatausratkaisuja valmistavan Kempowerin ja LUT-yliopiston perustama sähköisen liikenteen tutkimuskeskus, joka vahvistaa sähköiseen liikenteeseen liittyvää poikkitieteellistä tutkimusta sekä kehittää alan opetusta teollisuuden tarpeiden mukaan.

EMRC sijaitsee LUT-yliopiston Lahden kampuksella. Tutkimuskeskus edistää tiedettä ja opetusta lähes kaikilla LUTin erikoisaloilla tekniikasta ja kauppatieteistä yhteiskunta- ja viestintätieteisiin.

EMRCopen_in_new
SOILIAn lysometrihuone.

Maaperätutkimuskeskus SOILIA

Lahdessa toimivassa, Pohjoismaiden ensimmäisessä pilot-mittakaavan maaperätutkimuskeskus SOILIAssa on todellisuutta vastaavat olosuhteet ja laitteistot maaperän, sedimenttien, pohja- ja pintavesien tieteelliseen perustutkimukseen sekä yritysten tuotekehitystoiminnassaan tarvitsemaan soveltavaan tutkimukseen.

SOILIAn tutkimuskentät ja laitteistot ovat yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten vuokrattavissa. 

SOILIAn omistaa Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ja sitä ylläpitää Helsingin yliopiston Ympäristötieteiden laitos.

Maaperätutkimuskeskus SOILIAopen_in_new

Muovi- ja materiaalitekniikan laboratorio

LAB-ammattikorkeakoulun muovi- ja materiaalitekniikan laboratoriosta löytyy kattava välineistö materiaalien ominaisuuksien testaamiseen, mm. reologiset mittaukset, lujuus- ja lämmönkesto-ominaisuudet ja materiaalien tunnistus. 

Käsittely- ja kierrätyslinjasto koostuu pesu-, erottelu- ja kuivauslaitteistoista sekä suulakepuristukseen käytettävästä kaksiruuviekstruuderista. Laitteiston avulla voidaan testata muovisten materiaalierien peseytyvyyttä ja erottuvuutta myös laboratoriomittakaavaa suuremmilla erillä. Lisäksi linjastolla voidaan työstää uusiomuovia ja kierrätyslinjastoon kuuluvaa kaksiruuviekstruuderia on mahdollista hyödyntää myös biomuovien tutkimuksissa. 

Muovi- ja materiaalitekniikan laboratorio - LABopen_in_new

Puutekniikan laboratorio

LAB-ammattikorkeakoulun puutekniikan laboratoriosta löytyy puutuotteiden tuote- ja materiaalitestaus sekä tuotekehityspalvelut.

Tilassa onnistuu puutuotteiden lämpökäsittely ja kuivaus, paperimassan kuivaus, vaneri- ja lastulevyjen valmistus hydraulisella levypuristimella, testilevykappaleiden valmistus, pinnoitteiden valmistus ja testaus, puutuotteiden proto- ja testikappaleiden työstö 5-akselisella CNC koneella, tuotteiden ominaisuuksien ja kestävyyden testaukset ja olosuhdetestaukset.

Puutekniikan laboratorio - LABopen_in_new

Tekstiili- ja kuitulaboratorio

LAB-ammattikorkeakoulun tekstiili- ja kuitulaboratoriossa voidaan tehdä kankaille standardin mukaisia testejä mm. hankauksen ja nyppyyntymisen kesto, värin kesto, mittapysyvyys ja repäisylujuus. Tekstiilimateriaalien tunnistusta tehdään sekä NIR- että FTIR-spektrometreillä.

Tekstiili- ja kuitulaboratorio - LABopen_in_new

Ympäristölaboratorio Lahden Tiedepuistossa

Helsingin yliopistolla on Lahdessa laboratoriokokonaisuus Ympäristölaboratorio. Se on erityisesti tutkimukseen ja kehitykseen keskittyvä Lahden Tiedepuistossa sijaitseva laboratoriokokonaisuus, josta löytyvät valmiudet monipuolisiin kemiallisiin, biologisiin, ja mikro- ja molekyylibiologisiin tutkimuksiin.

Yhdessä Ympäristölaboratorion kanssa yritykset voivat tehdä tutkimuksia, jotka ovat kaupallisten analyysilaboratorioiden toiminnan ulkopuolella. 

Ympäristölaboratorio (vain englanniksi)open_in_new

Tutustu myös Lahden seudun toimitilahakemistoon

Lahden seudun toimitilahakemistosta voit hakea yrityksellesi sopivia toimitiloja tai yritystontteja Lahden seudulta: Asikkalasta, Hartolasta, Hollolasta, Iitistä, Lahdesta, Orimattilasta ja Padasjoelta.

Toimitilahakemistosta löydät yritystoimintaan tarkoitetut vapaat liike- ja toimistotilat, varasto- ja teollisuustilat sekä kaupalliseen ja teollisuustoimintaan tarkoitetut tontit.

Toimitilahakemistoopen_in_new

Valmiina palvelemaan yritystänne - Ota yhteyttä!

Iloinen naurava nainen raidallisessa paidassa. Kasvokuva.
Kati Tuominen

Asiakkuuspäällikkö
+358 50 471 8233
kati.tuominen@ladec.fi

Marian Vainiomäki

Asiakkuuspäällikkö
+358 40 505 7775
marian.vainiomaki@ladec.fi

Pekka Komu

Liiketoimintakehittäjä
+358 40 741 3299
pekka.komu@ladec.fi

LADECin Isto Vanhamäki.
Isto Vanhamäki

Johtaja
+358 40 727 6376
isto.vanhamaki@ladec.fi

close