Lisää älyä laboratorioihin ja yritysten TKI-toimintaan
Päijät-Hämeen oppilaitokset haluavat laboratorionsa palvelemaan paremmin yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI). Uusi PH-LABRA-projekti kehittää yhteistyötä ja tuo avuksi tekoälyneuvojan.
Laboratorioiden palvelut yhdeltä luukulta
Viime syksynä käynnistynyt PH-LABRA-projekti (Päijät-Hämeen oppilaitosten laboratorioiden ja oppimisympäristöjen toimintatapojen ja yhteistyöpotentiaalin kehittäminen) haluaa tehdä oppilaitosten ja yritysten yhteistyöstä sujuvaa. Tavoitteena on, että yritykset löytävät Päijät-Hämeen oppilaitosten ja tutkimuslaitosten tarjoamat laboratoriopalvelut helposti ja alkavat hyödyntää niitä enemmän.
PH-LABRA-projekti on LAB-ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston, Koulutuskeskus Salpauksen ja Helsingin yliopiston yhteishanke.
Projektissa yhtenäistetään oppilaitosten laboratorioiden toimintatapoja ja kehitetään yritysten TKI-toiminnan tueksi tekoälyneuvoja. Tällä hetkellä kartoitetaan tiloja ja laitteita, jotta tekoälyä voidaan kouluttaa tehtäväänsä. Projekti etenee tekoälyneuvojan prototyypin valmistukseen, ja kehitystyö jatkuu myös hankkeen päättymisen jälkeen.
Tekoäly mullistaa TKI-toiminnan
Tekoälyneuvojan kehittämisestä vastaa LUT-yliopiston professori Tuomo Sainio, joka on innoissaan tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista yhteistyökumppania etsivälle yritykselle:
- Suuren organisaation kuten yliopiston on hankala esittää verkkosivuillaan kaikkea sitä osaamista, joka yrityksille voidaan tarjota. Tekoälyneuvoja jaksaa opiskella kaikki laiteluettelot, projektiraportit ja tiedejulkaisut ja pystyy kertomaan niistä kysyjän äidinkielellä. Kun intressit ja mahdollisuudet näyttävät kohtaavan, tekoäly voi ohjata tietoa etsivän suoraan oikean henkilön puheille.
Laaja yhteistyö oppilaitosten kesken
Projektin pääkoordinaattori, LAB-ammattikorkeakoulun kehittämispäällikkö Joonas Mustonen, näkee projektissa merkittäviä mahdollisuuksia:
- Meillä on oikeasti huikea labrainfra ja osaaminen keskittyneenä Lahden seudulle. Käyttöastetta saadaan nostettua heti siten, että oppilaitokset tuntevat toistensa tarpeet ja resurssit. Keväällä vierailemme myös yrityksissä. Koen, että juuri pienille ja keskisuurille yrityksille labrat voivat olla ovi ketteriin pilotointeihin ja innovaatiokokeiluihin. Yrityksiltä toivon rohkeutta kysellä ja haastaa meitä tässä lisää.
Päijät-Hämeen oppilaitoksissa on lukuisia laboratoriota tai oppimisympäristöä, jotka tukevat tutkimusta, tuotekehitystä ja koulutusta eri aloilla. Laboratorioissa järjestetään tänä vuonna vierailupäiviä, joiden teemat ovat muun muassa biojalostus, elintarviketekniikka, vedenkäsittely ja ympäristöanalytiikka.
LAB-ammattikorkeakoulun laboratoriot Lahdessa
Food Pilot Plant – Kasvipohjaisten elintarvikkeiden ja tisleiden tuotekehitys ja pilotointi
Kiertotalouslaboratorio – Teollisuus- ja maataloussivuvirtojen hyödyntämisen pilotit, prosessikehitys ja asiantuntijapalvelut
Wood-laboratorio – Akkreditoitu huonekalutestaus- ja puutuotteiden opetuslaboratorio
Analyysilaboratorio – VOC-, PAH- ja CHNSO-määritykset nestemäisistä ja kiinteistä näytteistä
LUT-yliopiston Lahden laboratoriot
Kuitulaboratorio ja biomassapohjaisten materiaalien ja tuotteiden tutkimuslaboratorio
Salpauksen laboratoriot ja oppimisympäristöt
FabLab – Digitaalisen tuotevalmistuksen työtila (mm. CNC-, laser- ja 3D-tekniikat)
Mikrobiologian laboratorio – Mikro-organismien analysointi elintarvike- ja vesinäytteistä
Kemian laboratorio – Perus-, laite- ja laatuanalyysit oppimisympäristössä
Leipomo-konditoria – Leipomo- ja konditoriatuotteiden koetuotannot
Helsingin yliopiston laboratoriot
Ympäristökemian laboratoriot – lääkeaine-, torjunta-aine- ja ravinneanalyysit
Molekyylibiologian laboratorio – DNA:n eristys ja monistaminen
PH-LABRA-projekti kestää vuoden 2025 loppuun ja saa rahoitusta Euroopan Unionin aluekehitysrahastolta (EAKR).
Pääkuvassa projektiryhmäläisiä tutustumassa LUT Lahden biomassapohjaisten materiaalien ja tuotteiden tutkimuslaboratorioon. Vas. Tommi Huhtanen, Tuomo Sainio, Anna-Lea Rantalainen, Olga-Sofia Alitalo, Joonas Mustonen ja Mervi Pulkkinen. Mukana myös Hanne Helenius ja Jaana Ryynänen.
Lisätietoja projektista antavat:
Kehittämispäällikkö Joonas Mustonen, LAB-ammattikorkeakoulu
joonas.mustonen@lab.fi
puh. +358 50 527 8959
Professori Tuomo Sainio, LUT-yliopisto
tuomo.sainio@lut.fi
puh. +358 40 357 8683
Lisää lahden seudun menestystarinoita

Lahtelaisinnovaatio nujertaa dieselbakteerin ympäristöä kunnioittaen

Ilmanvaihtoratkaisujen asiantuntija Entos siirsi yksikkönsä Lahteen - perusteena keskeinen sijainti
