Ilmasta viinaa – Aircohol minimoi juomateollisuuden hiilijalanjälkeä
Lahdessa toimivan Aircoholin innovaatiolla kutistetaan huomattavasti alkoholijuomateollisuuden hiilijalanjälkeä. Lähivuosina yritys voi ottaa isoja harppauksia alan suurten toimijoiden kanssa.
Lahdessa pelastetaan maailmaa pullo kerrallaan – toimitusjohtaja Simo Hämäläisen mukaan vähemmän tylsällä tavalla kuin yleensä.
- Ilmastoteot tarkoittavat usein luopumista jostain: lentämisestä, lomista, lihasta. Yleensä ilmastoystävälliset tuotteet ovat myös kalliimpia. Me voimme tehdä juomia, jotka maistuvat yhtä hyvälle kuin perinteisin menetelmin tehdyt, ja voimme tehdä sen samalla hinnalla sekä paljon pienemmällä hiilijalanjäljellä.
Aircoholin teknologian lopputuote on alkoholi. Sitä valmistetaan juomateollisuuden omasta hiilidioksidista, joka otetaan talteen käymisprosessin yhteydessä. Teknologia on esimerkki suljetusta kierrosta, jossa raaka-aineita ei hukata vaan ne kierrätetään tuotannossa tarkkaan.
- Kun talteen otettu hiilidioksidi syötetään prosessiimme, siitä saadaan kahdessa päivässä biomassaa, eli sato, mikä luonnossa yleensä ottaa vuoden. Biomassasta valmistetaan uutta juomaa, jonka prosessissa syntyy hiilidioksidia, joka taas hyödynnetään. Luuppi on valmis, ongelma kääntyy mahdollisuudeksi.
Alkoholijuomateollisuus on iso päästöjen lähde. Pahimpien arvioiden mukaan se on enemmän kuin lentoliikenne, kun lasketaan koko tuotantoketju – logistiikka, pakkaaminen ja raaka-aineet tuottava maatalous. Näitä päästöjä Aircohol painaa alas.
Hyötyä tulee myös toista kautta.
- Kun juomiin ei tarvita pelloilta raaka-aineita, se vapauttaa tilaa ruuan tuotannolle. Myöskään lannoitteita ei silloin tarvita, joten niitä ei päädy vesistöihin.
Desilitran koe-erästä kohti isoa mittakaavaa
Hämäläinen aloitti juomateollisuudessa vuosituhannen alussa pesemällä oluthanoja. Hän kerrytti alan kokemusta, työskenteli Hartwallin markkinoinnissa, kävi trainee-ohjelman, piipahti ulkomaankomennuksilla skotlantilaisilla ja hollantilaisilla panimoilla sekä teki mutkan peliyhtiö Roviolla.
- En tajunnut kemiasta mitään, mutta osaan kertoa hyviä tarinoita ja pyörittää startupia. Nyttemmin puhun jo keskinkertaista mikrobiologiaa.
Hämäläinen halusi ryhtyä ratkomaan juoma-alan ongelmaa vihreän siirtymän asiantuntija Matti Rautkiven kanssa.
“Saimme aikaiseksi varmaankin maailman kalleimman viinanäytteen, desin hinta oli noin 70 000 euroa.”
- Simo Hämäläinen, Aircohol
- Halusimme tehdä jotain merkityksellistä. Matti tunsi hiilidioksidin, minä juomat, joten päätimme että nyt tehdään ilmasta viinaa, Hämäläinen hymyilee.
Mukaan tarvittiin biologian ja kemian osaajia etsimään tekniset ratkaisut, ja yhteistyötä tehtiin myös VTT:n ja Helsingin yliopiston kanssa. Vuonna 2021 otettiin iso askel.
- Saimme aikaiseksi varmaankin maailman kalleimman viinanäytteen, desin hinta oli noin 70 000 euroa.
Prosessit ovat kehittyneet ja toiminta Lahden Lahden Launeella käynnistyi 2023. Muutaman sadan neliön laboratoriotiloissa porisee kolme miehen korkuista letkujen, mittalaitteiden ja näyttöjen kuorruttamaa bioreaktoria.
Aircohol työllistää yhdeksän ihmistä, joista osa on lahtelaisia. Laboratorioon laitteineen on investoitu yli puoli miljoonaa euroa. Aircohol käy keskusteluja myös lahtelaisten oppilaitosten kanssa mahdollisesta yhteistyöstä.
Aircoholin toimitusjohtaja Simo Hämäläinen lähti ratkomaan juoma-alan päästöongelmia vihreän siirtymän asiantuntijan Matti Rautkiven sekä muiden biologian ja kemian asintuntijoiden kanssa. Vuodesta 2023 Aircoholin laboratorio on toiminut Lahdessa.
Teknologia teollisessa mittakaavassa käynnistyy syksyllä alkoholiyhtiö Brukettin panimo-tislaamolla Fiskarissa, mutta tähtäin on jo pidemmällä.
- Meillä on ollut puhetta maailman johtavien tuottajien kanssa piloteista, joissa testaamme reseptiikkaa ja miten teknologiamme saadaan toimimaan prosessissa. Kehitys isoon teolliseen mittakaavaan vie vuosia, mutta hommaa skaalataan askel kerrallaan, Hämäläinen sanoo.
Lahden valtteina sijainti ja hyvät yrityspalvelut
Aircoholilla on konttori myös Helsingissä, mutta pääasiassa henkilöstö työskentelee Lahdessa. Hämäläinen kehuu Lahden sijaintia: kaupunkiin on helppo tulla eri suunnista, ja se helpottaa myös rekrytointia.
Sijoittumista Lahteen on tukenut vahvasti myös Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.
- Olemme saaneet sieltä valtavasti tukea siitä asti, kun päätimme sijoittua tänne. Saimme hyviä kontakteja toimitilojen löytymisen suhteen ja paikka järjestyi nopeasti, Hämäläinen kertoo.
- Ladec on antanut apua myös rekrytoinnissa sekä auttanut some-näkyvyydessä ja verkostoitumisessa. Olemme päässeet tapaamaan kaupunginjohtajaa ja puhumaan vastuullisuudesta isoissa tilaisuuksissa. Ladecin palvelut ovat ihan omalla levelillään.
Aircoholilla on vielä pitkä matka voitolliseen liiketoimintaan. Startup-ihmisenä Hämäläinen kuitenkin innostuu vauhdista ja innovoinnista.
- Tämä on inspiroivaa työtä, jossa saa olla tekemisissä huipputyyppien kanssa. Tietysti tarvitaan vahvaa uskoa, epävarmuuden sietoa sekä kykyä katsoa kauas – sekä rahoituksen riittämisen suhteen lähelle.
Aircoholilla on hyvä tarina, jolle on helppo povata jatkoa hiilineutraaliutta tavoittelevassa maailmassa.
- Pystymme tekemään pienemmällä hiilijalanjäljellä tuotetta, johon ei tarvita raaka-aineita pellolta. Se on nautinnollinen tapa tehdä ympäristötekoja ilman kompromisseja.
“Ladec on antanut apua myös rekrytoinnissa sekä auttanut some-näkyvyydessä ja verkostoitumisessa. Olemme päässeet tapaamaan kaupunginjohtajaa ja puhumaan vastuullisuudesta isoissa tilaisuuksissa. Ladecin palvelut ovat ihan omalla levelillään.”
- Simo Hämäläinen, Aircohol
“Aircohol on ollut erittäin toivottu sijoittuja, otamme yritysverkostoomme mielellämme mukaan näin innovatiivisen kasvuyrityksen”, sanoo Lahden Seudun Kehitys LADECin asiakkuuspäällikkö Marian Vainiomäki, joka on ollut tukemassa Aircoholin matkaa.
Ladec on auttanut yrityksen kasvua monin tavoin, järjestämällä muun muassa kansainvälistymismatkaa ja luomalla yhteyksiä esimerkiksi LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun suuntaan.
“Aircoholin matka on ollut vauhdikasta ja innostavaa seurattavaa. On ilahduttavaa, että yritys on palkannut Lahteen monikansallisia osaajia, joista osa on muuttanutkin tänne”, Vainiomäki sanoo.
“Lahdessa ei tarvitse yrittää yksin, me olemme aina tukena ja mukana.”
Katso Simo Hämäläisen haastattelu videolta!
Lisää lahden seudun menestystarinoita

Lahtelainen WatMan: Merivedestä juomavettä loistoristeilijöihin

Ruotsalainen startup Nordic Timber Labs perustaa ensimmäisen tuotantolaitoksen Lahteen
