#LahtiBusinessRegion

Täysin reilu kahvi

TEEMA: VASTUULLISUUS


Suomalaiset ovat maailman suurimpia kahvin kuluttajia, mutta harvat tietävät, mistä heidän kahvinsa tulee. Lahtelainen Efficiens uskoo avoimeen liike­toi­min­ta­malliin ja pyrkii varmistamaan, että maatilat toisella puolella maailmaa saavat mahdol­lisuuden parantaa elinolojaan. 

Dorian Balmacedan varhaisimmat lapsuus­muistot liittyvät kahvi­vil­jelmille kiipeämiseen tulivuoren rinteelle perheensä kanssa. Pienenä lapsena hänen päivänsä kuluivat leikkien muiden lasten kanssa, kun taas hänen vanhempansa uurastivat rinteillä.  

"Perheellämme ei ollut omaa kahvi­viljelmää, mutta isä työskenteli viljelijöiden kanssa. Hän teki sitä, mitä minä teen nyt – hän yritti parantaa viljelijöiden elämää. Hän taisteli suuria kahviy­rityksiä vastaan ja puolusti viljelijöitä." 

Kun Balmaceda muutti Suomeen vuonna 2008, hän ei ymmärtänyt mitään kahvi­bis­neksestä eikä halunnut olla tekemisissä kahvin kanssa. Mutta hän joutui toistuvasti kohtaamaan aiheen ja päätyi lopulta opiskelemaan ja säästämään rahaa voidakseen perustaa oman kahviy­ri­tyksensä. 

"Mitä enemmän opin siitä, sitä enemmän tajusin, että tämän liike­toiminnan rakenne oli vakavasti virheellinen. Päätin tehdä asialle jotain." 

Suora linja tiloille 

Vuonna 2022 Efficiens syntyi halusta tehdä positiivinen vaikutus kahvialaan. Dorian ja hänen veljensä Flavio haluavat seurata isänsä jalanjälkiä ja pyrkiä parantamaan viljelijöiden tilannetta suurten kahviy­ritysten paineen alla. 

Lahden seudun kehitys LADEC tarjosi tukea ja ohjausta perus­ta­mis­vaiheessa, mukaan lukien keskusteluja yrityksen tarjoamasta arvosta asiak­kailleen ja siitä, mitä vastuullisuus ja kiertotalous todella tarkoittavat. 

"Yrityksemme hankkii raaka-aineet suoraan viljelijöiltä ilman kymmeniä välikäsiä."

"Vastuul­lisuuden ottaminen tämän yrityksen toiminnan ytimeen oli tietoinen valinta. Se on inspiroiva teema, ja olen ylpeä siitä, että rakennamme tätä tarinaa alueellamme", sanoo Piia Sydänmaa, LADECin liike­toiminnan kehitys­asian­tuntija. 

Balmaceda-veljekset alkoivat rakentaa logistisia reittejä tuomaan raakakahvia suoraan Nicaraguan viljelmiltä Suomeen, muodostaa kumppa­nuuksia ja oppia kahvin paahtamisen saloja. Samalla he ottivat etäisyyttä globaaleista kahvi­bis­nes­malleista ja eliminoivat välikädet. 

D#3 (2).jpg

Dorian Balmacedan muutti Suomeen 2008 ja aloitti veljensä Flavion kanssa yritys­toiminnan vuonna 2022.

 

"Yrityksemme hankkii raaka-aineet suoraan viljelijöiltä ilman kymmeniä välikäsiä. Tällä tavalla voimme maksaa viljelijöille aidosti reilun hinnan ja varmistaa, että toimi­tus­ketjumme toimii kestävyysk­ri­teerien mukaisesti", sanoo Flavio Balmaceda. 

Tällä hetkellä pavut tulevat kolmelta eri tilalta: Altiplanolta, Eliteltä ja Brisas del Mogotonilta. Tilat työllistävät 15 henkilöä vakituisesti. Satokaudella työntekijöiden määrä nousee yli 50:een. Tulevai­suudessa suunni­telmana on auttaa tuntemiamme ja muita tuottajia muistakin Keski-Amerikan ja Afrikan maista. Yhteistyö perustuu aitoon kestävyyteen, jäljitettävyyteen ja avoimeen viestintään. 

"Dialogi ei koske vain meitä, vaan myös asiak­kaitamme. Kuka tahansa voi ottaa yhteyttä työntekijöiimme ja antaa palautetta tuotteesta tai kysyä, teemmekö todella sitä, mitä sanomme tekevämme." 

Suora yhteys tiloihin on myös olennainen osa tuote­kehitystä ja laatu­kontrollia. Lahdessa ja Nicaraguassa käytetään samoja labora­to­rio­paahtimia, joita ohjataan matka­pu­he­lin­so­velluksen kautta. Kaikki kahvierät testataan, ja jokaiselle erälle määritetään optimaalinen paahtoaste. 

"Joten voimme testata paahto-ohjelman tilalla ja säätää sitä tarvittaessa. Tämä työ on jatkuvaa, ja tuote­kehitys tehdään yhteistyössä viljelijöiden kanssa." 

Hyvä kahvi ei synny itsestään 

Kahvin laatuun ja lopulta kuluttajan makuha­vaintoihin vaikuttaa useita tekijöitä. Kahvilajin, paahtamisen ja jauhamisen lisäksi myös pesu, fermentaatio, varastointi, pakkaus, sääolosuhteet ja jopa kasvuun käytetyn maan korkeus antavat jokaiselle erälle ainut­laatuisen maun. 

"Osuus­kuntien viljelmämme sijaitsevat 1 500 metrin korkeudella meren­pinnasta. Siellä korjattu kahvi on täysin erilaista kuin 1 000 metrin korkeudella kasvatettu kahvi. Näistä monista muuttujista täytyy osata koota oikea yhdistelmä, jotta saadaan aikaan haluttu kahvi­kokemus", korostaa Dorian Balmaceda. 

Jotta tämä onnistuu, yritys on hankkinut nykyaikaisen Typhoon Roaster -paahto­systeemin Sopenkorvan tiloihinsa. Ilmassa leijuu huumaava aromi, kun yksittäinen erä papuja pomppii kuumassa ilmassa hieman yli kuusi minuuttia. 

Tämä tieto­ko­neohjattu prosessi ei tuota jätettä, mutta noin kuudesosa papujen painosta haihtuu paahtoprosessin aikana. 

"Laite ei käytä kaasua, se on talou­dellinen ja ympäristöystävällinen. Se paahtaa laadukkaasti ja tuottaa papuja, joilla on paremmat paahto-ominaisuudet." 

Efficienssin toiminta on vielä pientä, ja kuukausittain paahdetaan noin 150-200 kiloa premium-kahvia hotelleille, ravin­toloille ja yksityisille asiakkaille, jotka hakevat kahvinsa Sopen­korvasta.  Veljesten tavoitteena on saada lisää kuluttajia oppimaan kahviensa alkuperästä ja tekemään kestäviä valintoja vastuul­lisesti tuotetun kahvin kulut­tamisen suhteen. Heidän suurin unelmansa on auttaa lisää viljelijäperheitä parantamaan hyvin­vointiaan ja varmistaa lasten koulunkäynti. 

"Lasten paikka on koulussa. Emme halua, että yksikään lapsi Keski- ja Etelä-Amerikassa tai Afrikassa joutuu enää työskentelemään viljelmillä." 

 

Lisää lahden seudun menestystarinoita

Fazerin Jarkko Arrajoki pitelee kauraöljypulloa ja Anna Nicol pitelee xylitol-purkkia. Taustalla kauraa.
Lahden seudun menestystarina

Fazer: Lahtelaista ksylitolia ja kauraöljyä maailmalle – uusia markkinoita kiertotalouden innovaatioilla

Lue lisää
Karluxin toimi­tus­johtaja Juha-Pekka Karjalainen kasaamassa lamppua.
Lahden seudun menestystarina

Karluxin muutto Paassiltaan Vt 12 uuden kehätien varteen: mittava tilaus ja uusi tuote

Lue lisää
PHJ:n kehityspäällikkö Antti Leiskallio ja Lahti Energian energiajohtaja Mikko Rajala.
Lahden seudun menestystarina

2021 Euroopan ympäristöpääkaupunki - kiertotalouden pioneeri

Lue lisää
close