Täysin reilu kahvi
TEEMA: VASTUULLISUUS
Suomalaiset ovat maailman suurimpia kahvin kuluttajia, mutta harvat tietävät, mistä heidän kahvinsa tulee. Lahtelainen Efficiens uskoo avoimeen liiketoimintamalliin ja pyrkii varmistamaan, että maatilat toisella puolella maailmaa saavat mahdollisuuden parantaa elinolojaan.
Dorian Balmacedan varhaisimmat lapsuusmuistot liittyvät kahviviljelmille kiipeämiseen tulivuoren rinteelle perheensä kanssa. Pienenä lapsena hänen päivänsä kuluivat leikkien muiden lasten kanssa, kun taas hänen vanhempansa uurastivat rinteillä.
"Perheellämme ei ollut omaa kahviviljelmää, mutta isä työskenteli viljelijöiden kanssa. Hän teki sitä, mitä minä teen nyt – hän yritti parantaa viljelijöiden elämää. Hän taisteli suuria kahviyrityksiä vastaan ja puolusti viljelijöitä."
Kun Balmaceda muutti Suomeen vuonna 2008, hän ei ymmärtänyt mitään kahvibisneksestä eikä halunnut olla tekemisissä kahvin kanssa. Mutta hän joutui toistuvasti kohtaamaan aiheen ja päätyi lopulta opiskelemaan ja säästämään rahaa voidakseen perustaa oman kahviyrityksensä.
"Mitä enemmän opin siitä, sitä enemmän tajusin, että tämän liiketoiminnan rakenne oli vakavasti virheellinen. Päätin tehdä asialle jotain."
Suora linja tiloille
Vuonna 2022 Efficiens syntyi halusta tehdä positiivinen vaikutus kahvialaan. Dorian ja hänen veljensä Flavio haluavat seurata isänsä jalanjälkiä ja pyrkiä parantamaan viljelijöiden tilannetta suurten kahviyritysten paineen alla.
Lahden seudun kehitys LADEC tarjosi tukea ja ohjausta perustamisvaiheessa, mukaan lukien keskusteluja yrityksen tarjoamasta arvosta asiakkailleen ja siitä, mitä vastuullisuus ja kiertotalous todella tarkoittavat.
"Yrityksemme hankkii raaka-aineet suoraan viljelijöiltä ilman kymmeniä välikäsiä."
"Vastuullisuuden ottaminen tämän yrityksen toiminnan ytimeen oli tietoinen valinta. Se on inspiroiva teema, ja olen ylpeä siitä, että rakennamme tätä tarinaa alueellamme", sanoo Piia Sydänmaa, LADECin liiketoiminnan kehitysasiantuntija.
Balmaceda-veljekset alkoivat rakentaa logistisia reittejä tuomaan raakakahvia suoraan Nicaraguan viljelmiltä Suomeen, muodostaa kumppanuuksia ja oppia kahvin paahtamisen saloja. Samalla he ottivat etäisyyttä globaaleista kahvibisnesmalleista ja eliminoivat välikädet.
Dorian Balmacedan muutti Suomeen 2008 ja aloitti veljensä Flavion kanssa yritystoiminnan vuonna 2022.
"Yrityksemme hankkii raaka-aineet suoraan viljelijöiltä ilman kymmeniä välikäsiä. Tällä tavalla voimme maksaa viljelijöille aidosti reilun hinnan ja varmistaa, että toimitusketjumme toimii kestävyyskriteerien mukaisesti", sanoo Flavio Balmaceda.
Tällä hetkellä pavut tulevat kolmelta eri tilalta: Altiplanolta, Eliteltä ja Brisas del Mogotonilta. Tilat työllistävät 15 henkilöä vakituisesti. Satokaudella työntekijöiden määrä nousee yli 50:een. Tulevaisuudessa suunnitelmana on auttaa tuntemiamme ja muita tuottajia muistakin Keski-Amerikan ja Afrikan maista. Yhteistyö perustuu aitoon kestävyyteen, jäljitettävyyteen ja avoimeen viestintään.
"Dialogi ei koske vain meitä, vaan myös asiakkaitamme. Kuka tahansa voi ottaa yhteyttä työntekijöiimme ja antaa palautetta tuotteesta tai kysyä, teemmekö todella sitä, mitä sanomme tekevämme."
Suora yhteys tiloihin on myös olennainen osa tuotekehitystä ja laatukontrollia. Lahdessa ja Nicaraguassa käytetään samoja laboratoriopaahtimia, joita ohjataan matkapuhelinsovelluksen kautta. Kaikki kahvierät testataan, ja jokaiselle erälle määritetään optimaalinen paahtoaste.
"Joten voimme testata paahto-ohjelman tilalla ja säätää sitä tarvittaessa. Tämä työ on jatkuvaa, ja tuotekehitys tehdään yhteistyössä viljelijöiden kanssa."
Hyvä kahvi ei synny itsestään
Kahvin laatuun ja lopulta kuluttajan makuhavaintoihin vaikuttaa useita tekijöitä. Kahvilajin, paahtamisen ja jauhamisen lisäksi myös pesu, fermentaatio, varastointi, pakkaus, sääolosuhteet ja jopa kasvuun käytetyn maan korkeus antavat jokaiselle erälle ainutlaatuisen maun.
"Osuuskuntien viljelmämme sijaitsevat 1 500 metrin korkeudella merenpinnasta. Siellä korjattu kahvi on täysin erilaista kuin 1 000 metrin korkeudella kasvatettu kahvi. Näistä monista muuttujista täytyy osata koota oikea yhdistelmä, jotta saadaan aikaan haluttu kahvikokemus", korostaa Dorian Balmaceda.
Jotta tämä onnistuu, yritys on hankkinut nykyaikaisen Typhoon Roaster -paahtosysteemin Sopenkorvan tiloihinsa. Ilmassa leijuu huumaava aromi, kun yksittäinen erä papuja pomppii kuumassa ilmassa hieman yli kuusi minuuttia.
Tämä tietokoneohjattu prosessi ei tuota jätettä, mutta noin kuudesosa papujen painosta haihtuu paahtoprosessin aikana.
"Laite ei käytä kaasua, se on taloudellinen ja ympäristöystävällinen. Se paahtaa laadukkaasti ja tuottaa papuja, joilla on paremmat paahto-ominaisuudet."
Efficienssin toiminta on vielä pientä, ja kuukausittain paahdetaan noin 150-200 kiloa premium-kahvia hotelleille, ravintoloille ja yksityisille asiakkaille, jotka hakevat kahvinsa Sopenkorvasta. Veljesten tavoitteena on saada lisää kuluttajia oppimaan kahviensa alkuperästä ja tekemään kestäviä valintoja vastuullisesti tuotetun kahvin kuluttamisen suhteen. Heidän suurin unelmansa on auttaa lisää viljelijäperheitä parantamaan hyvinvointiaan ja varmistaa lasten koulunkäynti.
"Lasten paikka on koulussa. Emme halua, että yksikään lapsi Keski- ja Etelä-Amerikassa tai Afrikassa joutuu enää työskentelemään viljelmillä."
Lisää lahden seudun menestystarinoita

Fazer: Lahtelaista ksylitolia ja kauraöljyä maailmalle – uusia markkinoita kiertotalouden innovaatioilla

Karluxin muutto Paassiltaan Vt 12 uuden kehätien varteen: mittava tilaus ja uusi tuote
